Nieuwe airco kopen: waar moet je op letten?

Laatst bijgewerkt: 13 februari 2023

Ben je van plan binnenkort een nieuwe airco te gaan kopen, alvast voor de zomer of om je huis te verwarmen zodat je minder gas verbruikt? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om een miskoop te voorkomen. Op dit moment is natuurlijk vooral het energieverbruik een belangrijk punt, maar dat is niet het enige. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het kopen van een nieuwe airco!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het energieverbruik van de airco

  Zoals we net al benoemden, is het energieverbruik op dit moment natuurlijk een grote factor. Dit geldt momenteel voor ieder apparaat dat je aan gaat schaffen. Helaas zijn er behoorlijk wat airco’s met een lager energielabel, wat betekent dat ze stiekem toch veel verbruiken. Dat wil je met de huidige energieprijzen uiteraard niet, vooral niet als de airco voor op kantoor bedoeld is en de hele dag aan moet staan. We raden je aan om voor een energiezuinige airco te kiezen met energielabel A of A+. 

  Hoeveel geluid maakt de airco?

  Een tweede ding waar je goed op moet letten, is het geluidsniveau van de airco die je wil kopen. Zet je de airco op kantoor of in huis, dan wil je natuurlijk niet dat deze veel herrie maakt. Als je de airco op je slaapkamer wil hebben, is dit nog extra belangrijk. Het is wel zo fijn als je nog kunt slapen wanneer de airco eenmaal hangt. Mobiele airco’s maken vaak veel lawaai, maar split airco’s zijn een stuk stiller. Een mobiele airco kan heel handig lijken, maar houdt er dus wel rekening mee dat deze waarschijnlijk meer herrie maakt. 

  Koop een airco op kwaliteit, niet op prijs 

  Mensen zijn snel geneigd om voor het goedkoopste product te gaan, maar dat is meestal niet de juiste keuze. Een lage prijs zegt vaak namelijk iets over de kwaliteit van het product. Zorg in ieder geval dat je een airco altijd bij een specialist koopt zoals NuKoel, dan weet je altijd dat je goed zit. Een ander voordeel hiervan is dat een specialist je gericht advies kunt geven als je twijfelt. 

  Veelgestelde vragen

  Wat is de beste airco om te verwarmen?

  In het jaar 2021 kwam de LG F09MT NSM het beste uit de test voor een split airco waar je goed mee kunt verwarmen.

  Waar moet je op letten als je een airco gaat kopen?

  Ga je een nieuwe airco kopen, let dan op de volgende dingen:

  – Het verbruik van de airco
  – Het geluidsniveau 
  – Het design
  – De kwaliteit 
  – De capaciteit

  Wat kost een 5 kW airco per uur?

  Dit hangt natuurlijk af van wat je voor je energie betaalt. Stel je betaalt 70 cent per kilowattuur, een split airco verbruikt ongeveer 0,75 kWh per uur. Dan betaal je dus zo’n 53 cent per uur. Mocht je een maand lang elke dag 8 uur de airco gebruiken, dan kost dit je zo’n 126 euro per maand.

  Advertentie