Slaap en gezondheid: is naakt slapen gezond?

Laatst bijgewerkt: 15 mei 2023

Wellicht heb je er wel eens een keer iets over gehoord. Sommige mensen zijn er heilig van overtuigd dat naakt slapen de beste vorm van slapen is. Maar is dat ook echt zo? En wat werkt voor een ander, werkt dat ook voor jou? Om dit onderwerp wat inzichtelijker voor je te maken, hebben we de belangrijkste informatie alvast voor je op een rijtje gezet in dit blog.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het antwoord is afhankelijk van verschillende soorten factoren

  Of naakt slapen de beste manier van slapen is, is afhankelijk van verschillende soorten factoren. De persoonlijke voorkeur en de omgevingsfactoren zijn daar twee belangrijke voorbeelden van. Voor sommige mensen is naakt slapen gezonder, bijvoorbeeld omdat  het de lichaamstemperatuur kan helpen reguleren en de huid kan helpen ademen. Maar het naakt slapen kan er ook voor zorgen dat irritaties aan de huid kunnen worden verminderd. 

  En slaap je in een koude omgeving of heb je het simpelweg sneller zelf koud? In dat geval is naakt slapen niet de beste overweging die je kan doen. 

  Heb je ook al een keer goed gekeken naar de nachtkleding die je op dit moment draagt?

  Kies dan gewoon voor nachtkleding die comfortabel zit en een hoog ademend vermogen heeft. En merk je dat je snel een geïrriteerde huid hebt? Stap dan over op nachtkleding die van natuurlijke materialen is gemaakt, zoals katoen of bamboe. Synthetische stoffen kunnen bijvoorbeeld al snel leiden tot irritaties op de huid. Zo voorkom je dat je in de nacht wakker wordt met een jeukende huid.

  Naakt slapen (of met kleren) op een zijdezacht dekbedovertrek

  Het is belangrijk om te onthouden dat het kiezen om naakt te slapen voornamelijk afhangt van persoonlijke voorkeur en comfort. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Zo kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat het type dekbedovertrek bepalend kan zijn of naakt slapen een optie is. Kies voor een zijdezacht model dat enorm prettig aanvoelt op de huid.

  Investeer altijd in een goede basis en kies voor enkel het beste matras

  En heb je ook al een keer goed gekeken naar de basis van het bed? Zo niet, dan is het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar het beste matras. Er zijn tal van ontwerpen en formaten waar je uit kunt kiezen, zodat er voor ieder wel wat wils is. Probeer een aantal hardheden uit in een beddenwinkel, zodat je net even wat beter kunt beslissen wat voor jou het beste werkt.

  Advertentie