Meubelfolie: geef je meubels een nieuwe look

Laatst bijgewerkt: 2 oktober 2021

Nieuwe meubels aanschaffen is duur, maar meubelfolie biedt hiervoor een goedkoop alternatief. Zou je toch graag je interieur willen veranderen maar heb je geen ruim budget of gewoon geen zin om veel geld aan nieuwe meubels uit te geven? Met zelfklevende meubelfolie is het heel eenvoudig om je interieur een upgrade te geven. Wil je weten hoe? We leggen je het in detail uit.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is meubelfolie?

  Meubelfolie is perfect om meubels, deuren, ramen, wanden en alles wat een glad oppervlak heeft te decoreren. Omdat het zelfklevend is kan je het heel eenvoudig aanbrengen en indien gewenst ook weer verwijderen.

  Omdat er PVC in verwerkt is, is meubelfolie ook nog eens vochtbestendig. Hierdoor kan je het met een vochtige doek eenvoudig aanbrengen. Het heeft hierdoor ook een lange levensduur. Meubelfolie kan je naar wens op maat snijden.

  Met meubelfolie kan je voor weinig geld je meubels er als nieuw laten uitzien. Zorg er wel voor dat je het oppervlak eerst goed schoon maakt. Het dient glad te zijn en helemaal stof- en vetvrij voordat je begint met plakken.

  Meubelfolie aanbrengen

  Ga je meubelfolie kopen maar weet je niet zo goed hoe je dit moet aanbrengen? Je geeft in slechts 5 simpele stappen je meubels een compleet nieuwe look. We hebben ook een aantal tips waarmee je makkelijk met de folie kan werken.

  Voor het aanbrengen van de meubelfolie

  Denk eraan dat de ideale verwerkingstemperatuur van meubelfoto ongeveer tussen de 15 en 25 graden ligt. Zorg er dus voor dat de ruimte waarin je de meubelfolie gaat verwerken ongeveer op kamertemperatuur is.

  Het is verstandig om voordat je begint eerst goed na te gaan of de ondergrond geschikt is voor het aanbrengen van meubelfolie.  Bepaalde soorten ondergronden zoals bijvoorbeeld massief hout, kunststof, Multiplex, metaal, (onbehandeld) MDF en gelakte oppervlakken zijn hiervoor het meest geschikt.

  Twijfel je of de ondergrond van het te restylen meubelstuk geschikt is om meubelfolie aan te brengen? Probeer het dan eerst even met een klein stukje van de folie.

  1.     Ondergrond schoonmaken

  Ben je er zeker van dat de ondergrond geschikt is om meubelfolie aan te brengen, zorg er dan voor dat deze goed schoon is voordat je begint. Maak de ondergrond eerst goed schoon met een schoonmaakmiddel wat geen siliconen bevat. Je krijgt een optimaal resultaat met een ondergrond die glad, droog, vet- en stofvrij is. Het beste kan je het oppervlak droog maken met een pluisvrije doek. Doe dit pas nadat je al het stof en vet hebt verwijderd.

  2.     Een begin maken

  Om te beginnen bepaal je eerst hoeveel meubelfolie je voor jouw project nodig hebt. Hiervoor leg je de meubelfolie op het oppervlak. Vervolgens knip je het op maat. Zorg er hierbij voor dat de folie aan iedere kant minimaal 3 cm overlapt.

  Ben je met een klein oppervlak bezig dan kan je ervoor kiezen om de meubelfolie in een keer op te plakken. Je wrijft de folie vanuit het midden naar de zijkanten. Zo zorg je ervoor dat eventuele luchtbellen verwijderd worden.

  Werk je met grotere oppervlakken, dan is het verstandig om eerst een stuk van ongeveer 10 cm te verwijderen en dit op de ondergrond aan te brengen. Let er hierbij goed op dat je de meubelfolie keurig recht plakt.

  3.     Meubelfolie aanbrengen

  Zodra je er zeker van bent dat de meubelfolie goed op zijn plek zit, kan je langzaam de release liner verwijderen. Wrijf nu de folie goed aan met een zachte plastic rakel.

  4.     Luchtbellen verwijderen

  Over het algemeen kan je de moderne meubelfolie heel eenvoudig zonder luchtbellen aanbrengen. Mochten er toch luchtbellen ontstaan, dan kan je deze met de rakel heel eenvoudig vanuit het midden wegwrijven.

  5.     Overlappende randen afsnijden

  Ben je tevreden met de meubelfolie en zit deze goed vast? Je kan nu de overlappende randen weg gaan snijden. Doe dit bij voorkeur door een scherp mes te gebruiken.

  Meubelfolie kopen

  Er zijn een groot aantal fysieke winkels waar je terecht kan om meubelfolie te kopen. Je vindt bij vrij veel bouwmarkten meubelfolie. Met meubelfolie Hornbach of meubelfolie Gamma weet je zeker dat je goede kwaliteit hebt. In de winkel kunnen ze je gelijk adviseren over de applicatie van de folie. Naast bouwmarkten

  Meubelfolie bij de Ikea

  De Ikea verkoopt een hoop spullen. Er zijn meubels en decoraties genoeg. Meubelfolie Ikea zou je eigenlijk ook wel verwachten, maar ze hebben het helaas (nog) niet. Nu is meubelfolie nog niet heel bekend en kan dit in de toekomst dus nog veranderen.

  Meubelfolie online kopen

  Natuurlijk kun je het ook gewoon online kopen. Ga wel op zoek naar échte goede meubelfolie die in een keer goed plakt. Je wilt geen luchtbubbels krijgen of de folie zelfs weer helemaal opnieuw moeten aanbrengen. Meubelfolie Praxis kun je hier bijvoorbeeld ook kopen. De meeste bouwmarkten hebben gewoon een webshop waar je de belangrijkste klusspullen kunt bestellen.

  Meubelfolie Action

  Verrassing, de Action heeft ook decoratiefolie! Het aanbod is nog niet enorm, maar het is zeker de moeite waard om het in de gaten te houden. Het is alles behalve duur, het kost je slechts enkele euro’s. Voor zo’n lage prijs kun je het zeker uitproberen.

  Wat voor meubelfolies zijn er?

  Meubelfolie is verkrijgbaar in een groot aantal verschillende varianten. Kies je voor meubelfolie hout of ga je liever voor meubelfolie zwart? Voor iedere smaak is meubelfolie in allerlei dessins en kleuren te koop.

  Vind je die witte kunststof deur lelijk en wil je hem liever in een houten uitvoering? Met meubelfolie hout lijkt het net alsof de deur van echt hout gemaakt is. Vind je de keukenkastjes een beetje te wit? Beplak er dan een of meer met meubelfolie zwart. Zo lijkt je keuken weer als nieuw!

  Het leuke van meubelfolie is dat iedereen ermee kan werken. Vanaf nu kan je zelf heel eenvoudig je huis decoreren. Het enige wat je hoeft te doen is meubelfolie kopen en vervolgens deze aanbrengen in slechts tien minuten.

  Veelgestelde vragen

  Welke soorten meubelfolie zijn er?

  Met meubelfolie kun je enorm veel kleuren en patronen aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan marmer, een houtlook of gewoon een hele toffe kleur. Welke soorten er zijn, verschilt per bouwmarkt.

  Is er ook meubelfolie zwart?

  Ja zeker, je kunt kiezen voor meubelfolie zwart, wit of een van de andere vele kleuren. Het aanbrengen is zo gebeurd. Is het toch niet wat je verwacht had? Dan kun je het er gemakkelijk weer afhalen.  

  Waar koop ik meubelfolie?

  Meubelfolie is op steeds meer plekken te koop. Kijk vooral bij bouwmarkten zoals de Praxis of Gamma. Ook online vind je meer dan genoeg opties. Wist je dat de Action meubelfolie verkoopt? Lekker goedkoop en leuk om eens uit te proberen.

  Advertentie