Meer ruimte creëren in je woning doe je zo!

Laatst bijgewerkt: 18 januari 2023

Is jouw huis niet zo groot en heb je eigenlijk wel behoefte aan meer ruimte? Dit kunnen we ons goed voorstellen, vooral als je kinderen hebt. Soms is het zelfs al genoeg om de illusie van meer ruimte te creëren, bijvoorbeeld als je huis gewoon veel smalle kamers heeft. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zorgen voor meer ruimte in huis. In dit artikel lichten we die manieren voor je toe!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Een dakopbouw of dakkapel

  Als je echt meer ruimte nodig hebt op de bovenverdieping van je woning, is een dakopbouw een goede manier om dit te realiseren. Er zijn diverse soorten dakopbouwen waar je uit kunt kiezen. Een dakopbouw met nokverhoging is een populaire keuze, aangezien je hier veel extra ruimte mee creëert en veel huizen een lage nok hebben, waardoor een dakkapel niet genoeg stahoogte zou kunnen bieden. Is de nok van je huis wel gewoon hoog genoeg, dan kun je ook kiezen voor een prefab dakopbouw. Deze zijn al van tevoren helemaal gemaakt en hoeven alleen maar op je dak geplaatst te worden. Dit scheelt dus een hoop tijd en vaak ook wat kosten. Het enige nadeel hieraan is dat een prefab dakkapel niet helemaal naar wens aangepast kan worden. Qua maat zal het niet zo’n probleem zijn, want een prefab dakopbouw is in diverse maten en vormen beschikbaar. Ook kun je de dakbekleding in de meeste gevallen zelf kiezen, zodat hij goed bij de stijl van jouw huis past. 

  Opbergruimte creëren op niet gebruikte plekken

  Mocht je te weinig ruimte hebben in huis om al je spullen op te bergen, dan kun je eens gaan kijken of je op niet gebruikte plekken misschien extra ruimte kan creëren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een kast onder de trap. De trap staat er toch en neemt al ruimte in beslag, dus kun je er net zo goed een kast van maken. Het is niet zoveel werk voor een aannemer om een kast onder je trap te maken en het geeft je veel extra ruimte om spullen op te bergen. 

  Je huis optisch groter laten lijken

  Soms is het al genoeg om je woning optisch groter te laten lijken. Dit kun je op veel manieren doen. Zoveel mogelijk daglicht binnenlaten zorgt ervoor dat je huis meteen groter oogt. Ook kun je kijken of je op een andere manier gebruik kunt maken van ruimtes in je huis met een wat hoger plafond. Bijvoorbeeld met een hogere kast of een hoogslaper voor je kinderen waar ook een bureau onder past. Maak dus efficiënt gebruik van de ruimte die je hebt. Zo oogt je woning niet alleen groter, maar heb je ook daadwerkelijk meer plek om spullen kwijt te kunnen. 

  Veelgestelde vragen

  Hoe duur is een dakopbouw?

  Een dakopbouw kost gemiddeld tussen de 10.000 en 30.000 euro, afhankelijk van de afmetingen en de tijd die erin gaat zitten.

  Heb je een vergunning nodig voor een dakopbouw?

  Ja, in de meeste gevallen heb je vanuit de gemeente een vergunning nodig voor een dakopbouw. Kijk eerst of het ook binnen het bestemmingsplan van de woning past.

  Hoe lijkt je woning groter?

  Je kunt op verschillende manieren zorgen dat je huis groter lijkt, bijvoorbeeld door meer daglicht binnen te laten of door spiegels te plaatsen.

  Advertentie