Mangohout kast: modern en toch tijdloos

Laatst bijgewerkt: 19 oktober 2021

Je bent er nog niet helemaal uit, maar dat er een nieuwe mangohouten kast gaat komen is iets wat zeker vast staat. Kasten van mangohout zijn helemaal in de mode en ook nog eens tijdloos. Het prachtige gevlekte mangohout wordt vaak gecombineerd met een robuust en zwart stalen frame. Dit staat eigenlijk prachtig in ieder interieur: van modern tot klassiek. Niet gek dat jij deze keuze wilt maken. Maar wat voor mangohouten kast gaat het precies worden, waar moet je op letten?

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Waarom mangohout?

  Het mangohout is een houtsoort die erg duurzaam is. Het is afkomstig uit Zuidoost-Azië en met name uit India. Wist je dat een mangoboom wel 40 meter hoog kan worden en een stam kan krijgen die maar liefst 3 à 4 meter dik is? Doordat de stammen van mangobomen zo dik zijn, is dit hout er ontzettend goed geschikt voor om er meubelen van te maken.

  Het mangohout heeft een intense kleur die licht tot goudbruin donker is. Mangohout kan heel goed gebeitst worden waardoor het dan een andere kleur krijgt. Wil jij het hout graag beschermen tegen vocht en vuil? Dan is het slim om het af te lakken. Dit wordt heel vaak gedaan op bijvoorbeeld salontafels en eetkamertafels. Dit omdat het meubelstukken zijn die heel erg intensief gebruikt worden. Ga je voor een mangohouten kast dan kan je er gerust voor kiezen om het niet af te lakken. Deze wordt lang niet zo intensief gebruikt dan dat een tafel gebruikt gaat worden.

  Het grootste voordeel van mangohout is dat het een mooie exotische uitstraling heeft. Ook ziet mangohout er exclusief, modern en luxe uit. Kijken we naar de meer praktische voordelen, dan is het belangrijk om te weten dat mangohout duurzaam is. Het heeft maar weinig onderhoud nodig.

  Hoe onderhoud je mangohout?

  Mangohout is ontzettend laag in onderhoud. Dit komt omdat het vaak al een voorbehandeling heeft gehad. Er zijn speciale care kits te verkrijgen waarmee je het hout nog extra kunt behandelen wanneer jij dit graag zou willen. Je kunt een mangohouten kast het best met een lichtvochtige doek afnemen. Zo verwijder je ook lichte vlekken. Gebruik hiervoor absoluut niet de ruwe kant van een schuurspons. Als je aan de slag gaat met schoonmaakmiddelen, zorg er dan voor dat er geen siliconen inzitten. Dit kan het mangohout op den duur laten uitdrogen. Kies ook niet voor ammoniak, hierdoor kan het hout verkleuren. Wil je kaarsen laten branden op de kast of kopjes thee erop neerzetten, dan raden wij aan om er onderzetters onder te doen omdat de warmte kringen kan achterlaten.

  Mangohout in combinatie met staal

  Mangohout is zeer goed te combineren met staal. Een kast van mangohout en staal heeft een industriële uitstraling. Daardoor past het ook goed in een modern interieur. Niet voor niets zie je zoveel mangohouten kasten en tafels met stalen elementen in de etalages van grote woonwinkels. Bijvoorbeeld een kast van mangohout met stalen poten of een stalen frame. Meestal wordt er dan gekozen voor zwart staal. Dit geeft het meubelstuk een luxe en modern uiterlijk.

  Wat kun je nog meer bij je mangohout kast kopen?

  Natuurlijk zijn er niet alleen maar kasten en eettafels van mangohout, maar ook een salontafel, bijzettafels, een tv-kast en een wandkast van mangohout zijn er allemaal. Mangohout kan je ontzettend goed met andere kleuren combineren. Zo staat bijvoorbeeld een mooie warme groene muur ontzettend goed wanneer je daar een mangohouten eettafel tegenaan zet. Er zijn nog veel meer combinaties op te noemen, want de mogelijkheden hierin zijn echt eindeloos. Niet alleen de mogelijkheden zijn eindeloos maar ook het mangohout zelf kan eindeloos lang meegaan.

  Kan er houtworm voorkomen in mangohout?

  Zoals in bijna alle soorten hout kan er ook in mangohout houtworm voorkomen. Wanneer dit voorkomt, dien je wel wat te doen om het tegen te gaan. Houtworm verspreidt zich namelijk snel naar de andere houten meubelen. Om het te voorkomen of in ieder geval tegen te gaan hebben wij een aantal tips voor jou.

  • Voer een controle uit bij alles wat van hout is in jouw huis. Hierbij moet je ook denken aan bijvoorbeeld het brandhout wat je hebt liggen maar ook de kozijnen wanneer die van hout zijn gemaakt en zelfs je deuren.
  • Zorg ervoor dat de houtworm geen kans krijgt om door te dringen. Geef het hout bijvoorbeeld een beschermlaag door het af te lakken. De houtworm maakt dan een stuk minder kans om zich in het hout te nestelen.
  • Houtworm is dol op hout dat onbewerkt is. Het is dus handig om juist je hout te behandelen. Mangohout hoeft niet te worden behandeld. Merk je dat er houtworm aanwezig is, dan moet je er toch over nadenken om dit wel te gaan doen. De houtworm kan zich op die manier niet verspreiden en zo kan jij het effect ervan stoppen.
  • Houtworm komt het meeste voor in vochtige ruimtes. Zorg er dus voor dat het goed geventileerd is zodat de houtworm minder kans maakt.
  • Weet je echt geen uitweg meer, dan zijn er ook middelen te verkrijgen die je helpen om houtworm te bestrijden. Er zijn zowel middelen ter bestrijding van houtworm als middelen die helpen te voorkomen dat je last krijgt van houtworm.

  Veelgestelde vragen

  Wat is een mangohouten kast?

  Mangohout is afkomstig uit Zuid-Oost Azië en heeft een hele bijzondere uitstraling. Het is een soort gevlekt hout en wordt tegenwoordig veel gebruikt voor allerlei meubels. Zo ook mangohouten tv-kasten, ladekasten, boekenkasten en nog veel meer kasten.  

  Hoe onderhoud je mangohout?

  Mangohout is niet zo moeilijk om te onderhouden. Zo hoeft het niet per se bewerkt te worden met was of meubelolie. Wel houdt dit het hout levendiger. Schoonmaken met een vochtige doek is voldoende. Wil je toch schoonmaakmiddelen gebruiken, zorg er dan voor dat er geen siliconen of ammoniak in zit.            

  Welke soorten kasten van mangohout zijn er?

  Heb je een nieuw huis om in te richten? Dan kun je eigenlijk alle kasten en andere meubels wel met mangohout kopen. Zo kun je de tv-kast met de salontafel matchen en er ook nog een mooie mangohouten boekenkast bijzetten. Vaak wordt mangohout gecombineerd met zwart staal voor een industriële en moderne look.

  Advertentie