Kweekkasje voor binnen

Laatst bijgewerkt: 2 oktober 2021

Een klein kweekkasje voor binnen is ideaal om zaadjes en stekjes tot prachtige planten uit te laten groeien. Met deze hobby kweekkasjes kan je al je zaden en stekjes van de ideale groeiomstandigheden voorzien. Met een mini kweekkas kan je deze omstandigheden helemaal zelf regelen.

Met hobby kweekkasjes kweek je meer en betere planten. Een kweekkas voor buiten ken je waarschijnlijk wel. Veel tuinliefhebbers hebben er eentje in de tuin staan. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om een kweekkas buiten in de tuin te zetten. Mensen die geen tuin of een kleine tuin of balkon hebben, maken daarom gebruik van een klein kweekkasje. Dit plastic kweekkasje is net als andere hobby kweekkasjes heel eenvoudig te gebruiken. In dit artikel lees je wat de stappen daarvoor zijn.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat zijn hobby kweekkasjes?

  Een plastic kweekkasje is eigenlijk niets meer dan een bakje waar potgrond in zit met een deksel erop. Het is een klein kweekkasje wat in verschillende maten te koop is. Er zijn zelfs hobby kweekkasjes die je op de vensterbank kunt plaatsen. Er zijn ook hobby kweekkasjes die wel een vierkante meter aan oppervlakte in beslag nemen. Hier kun je flink wat gewassen in laten groeien.

  Eigenlijk zijn deze hobby kweekkasjes precies hetzelfde als hun grote broer de kweekkas voor buiten. Ze hebben net als de kweekkas voor buiten dezelfde voordelen. Je kan er alleen niet rechtop in staan.

  De voordelen van een klein kweekkasje:

  • Het neemt maar weinig ruimte in.
  • Je kan er eenvoudig planten in kweken. Dit gaat sneller omdat je zelf de ideale groeiomstandigheden bepaalt.
  • Het beschermt de planten tegen insecten en ongedierte.
  • De prijs van een klein kweekkasje is aanzienlijk lager dan die van een kweekkas voor buiten.

  Zo werken hobby kweekkasjes

  In het begin zijn planten heel gevoelig voor invloeden van buitenaf. Zelfs een kleine tegenslag kan al voldoende zijn om een stek fataal te worden. Dit kan je voorkomen door hobby kweekkasjes te gebruiken.

  Kleine kweekkasjes worden voornamelijk gebruikt om planten in op te kweken. Het doel is om deze plant later weer te verplanten. Hierbij kan je denken aan het stekken van hortensia’s en het ontkiemen van zonnebloemen om maar een paar voorbeelden te noemen.

  Een klein kweekkasje kan ook worden gebruikt om kleine gewassen te verbouwen zonder dat het nodig is om deze later nog te verplanten. Dit is vooral het geval met eetbare kruiden zoals munt, oregano en bieslook.

  Zo werkt een klein kweekkasje:

  • Plaats de zaden of stekjes in de plastic kweekbak.
  • Dek het kweekkasje af. Zo creëer je de ideale groeiomstandigheden.
  • Geef regelmatig water.
  • Zaden gaan nu ontkiemen, stekjes schieten wortel.
  • Zijn de planten te groot geworden voor het plastic kweekkasje, verplant ze dan in een grote bak of buiten in de aarde.

  Vaak zie je binnenshuis een plastic kweekkasje op de vensterbank staan. Omdat hier veel zon kan komen is dit de perfecte plek. Steeds meer mensen ontdekken het voordeel van een plastic kweekkasje omdat je hierin de ontwikkeling van de plantjes goed in de gaten houdt.

  Een kweekkasje gebruiken

  Voor je een kweekkas gaat kopen is het handig om te weten hoe je dit plastic kweekkasje het beste kan gebruiken. Om goede planten te kunnen kweken heb je deze spullen nodig:

  • Klein kweekkasje
  • Zaai- en stekgrond
  • Zaden of stekjes
  • Gieter
  • Stekpoeder
  • Plastic potjes
  • Potgrond
  • Emmer
  • Zand
  • Vork

  Heb je dit allemaal in huis dan ben je er klaar voor om met het kweken van planten te beginnen. De verschillende fasen bij het gebruik van een klein kweekkasje zie je hier in de logische volgorde:

  De eerste stap naar zelf planten kweken is het zaaien of stekken ervan. Het is logisch dat je hiervoor een plastic kweekkasje nodig hebt. Voor de uitvoering van de eerste stap heb je grond, zaden of stekjes en een gieter nodig. Soms hoort daar ook stekpoeder bij.

  Om te beginnen doe je grond in het plastic kweekkasje. Zorg ervoor dat je het kasje niet verder vult dan tot 0,5 cm onder de rand. Maak nu met een potlood gaatjes in de grond. Hier komen de zaden of stekjes. Gebruik je stekjes, doop deze dan eerst in stekpoeder.

  Plaats nu de zaden of stekjes in de grond. Zaadjes mogen maar net onder de grond liggen. Stekjes horen ongeveer 5 cm in de grond te staan. Vervolgens druk je de grond stevig aan en maak je deze licht vochtig.

  Een plastic kweekkasje kopen

  Bij een kweekkas kopen ga je op zoek naar hobby kweekkasjes. Je kan deze bij heel veel winkels vinden. Zeker tuincentra hebben er een groot aantal in het assortiment. Je kan dus gaan voor kweekkasjes van Intratuin maar er zijn ook kweekkasjes Action te koop.

  Wat de kwaliteit betreft zit er niet veel verschil in Intratuin kweekkasjes en kweekkasjes van de Action. Wel is de kans groot dat je voor kweekkasjes van tuincentra meer geld moet betalen. Wist je dat de Ikea deze ook goedkoop verkoopt? Of kijk eens op Bol.com voor kweekkasjes in verschillende groottes en prijsklassen.

  Niet iedereen heeft groene vingers en dat blijkt. Op Marktplaats worden een hoop kweekkasjes te koop aangeboden. Prima natuurlijk, want een tweedehands kasje werkt net zo goed.

  Veelgestelde vragen

  Waar kan je voordelig hobby kweekkasjes kopen?

  Wil je goedkope hobby kweekkasjes aanschaffen dan kan je kiezen voor kweekkasjes van de Action of Ikea. Je kan ook de aanbiedingen voor kweekkasjes in de gaten houden. Of kijk eens op een verkoopplatform zoals Marktplaats.

  Wat kosten hobby kweekkasjes?

  De prijzen van hobby kweekkasjes verschillen onderling sterk. Ten eerste ligt het aan de kwaliteit en grootte, ten tweede aan de winkel waar je het kweekkasje aanschaft. Een kweekkasje bij tuincentra zal vaak duurder zijn dan een klein kweekkasje van de Action of Ikea.

  Wat is een kweekkasje binnen?

  De kweekkassen voor buiten zijn alom bekend. Ze worden gebruikt door boeren, in moestuinen en in de eigen tuin aan huis. Toch kun je ook kleine kweekkasjes voor binnen kopen. Hierin kun je kleine gewassen, planten, groenten, kruiden en nog veel meer verbouwen. De kwaliteit van je planten is optimaal omdat je in zo’n kas de ideale groeiomstandigheden nabootst.

  Advertentie