Dit wist je niet over het kopen van een toilet!

Laatst bijgewerkt: 8 januari 2024

Er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je een nieuw toilet aanschaft. Wist je bijvoorbeeld dat er waterbesparende toiletten bestaan? Er zijn toiletten op de markt die zuiniger omgaan met water zonder in te leveren op doorspoelkracht. Deze toiletten kunnen je helpen water te besparen en zo bijdragen aan een duurzamere badkamer. Lees snel verder voor 3 dingen die je moet weten bij het kopen van een toilet.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het vermogen om water te besparen

  Een van de meest opvallende aspecten van moderne toiletten is dat ze water besparen. Oudere toiletmodellen verbruiken vaak veel water per spoelbeurt, soms wel tot 13 liter(!) Bij een nieuw toilet kopen kun je rekenen op een speciaal ontworpen wc om water efficiënter te gebruiken. Ze gebruiken vaak niet meer dan 6 liter per spoelbeurt, en sommige modellen zelfs minder dan 4 liter. Dit betekent dat de keuze van je toilet een flinke impact kan hebben op je waterverbruik en -kosten. 

  Wist je dat niet alle toiletten dezelfde doorspoelkracht hebben? 

  Naast de waterbesparende elementen, is het goed om ervoor te zorgen dat je toilet voldoende kracht heeft om alle ontlastig weg te spoelen en verstoppingen te voorkomen.

  Vroeger waren de meeste toiletten uitgerust met een zwaartekrachtsysteem, waarbij water uit de tank werd gebruikt om de afvalstoffen weg te spoelen. Tegenwoordig zijn er echter ook drukgeassisteerde toiletten, die lucht gebruiken om een krachtigere en efficiëntere spoeling te creëren. Dit type toilet is vooral handig in gebieden met een laag waterdruk of voor grotere huishoudens.

  Bij het kiezen van een toilet moet je letten op het aantal liters water dat het kan doorspoelen. Over het algemeen geldt: hoe meer water het toilet kan gebruiken, hoe krachtiger de spoeling zal zijn. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je ook wilt letten op waterbesparing. Er zijn toiletten op de markt die zuiniger omgaan met water zonder in te leveren op doorspoelkracht.

  Het belang van de juiste hoogte

  Niet te vergeten: houd rekening met de hoogte van het toilet. Traditionele toiletten hebben vaak een standaardhoogte, maar dit betekent niet per se dat dit voor iedereen comfortabel is.

  Veel mensen realiseren zich niet dat een toilet met de verkeerde hoogte tot ongemak kan leiden, vooral voor mensen met rugklachten of mobiliteitsproblemen. Gelukkig zijn er toiletpotten verkrijgbaar in verschillende hoogtes, waaronder ook zogenaamde ‘comfort hoogtes’. Deze toiletten hebben een hogere zitting en maken het makkelijker om op te staan. 

  Wat zijn slimme toiletten en hoe werken ze?

  Slimme toiletten kunnen automatisch spoelen, met sensoren die detecteren wanneer de spoeling moet worden geactiveerd. Sommige slimme toiletten hebben zelfs zelfreinigende functies die na elk gebruik de toiletpot reinigen. Voor extra comfort zijn veel slimme toiletten uitgerust met verwarmde zittingen. Ze kunnen ook ingebouwde bidetfuncties hebben met instelbare waterstraalsterktes en temperaturen.

  En voor gemak ’s nachts kunnen sommige modellen uitgerust zijn met zachte LED-verlichting, waardoor je ’s nachts niet verblind wordt door felle badkamerlampen. Niet alleen gaaf om te zien, maar ook extra fijn om te gebruiken!

  Het oog wil ook wat

  Het uiterlijk van je toilet kan wel degelijk invloed hebben op de algehele uitstraling van je badkamer. Voordat je een toilet aanschaft, is het belangrijk om na te denken over het design en de stijl die het beste past bij jouw badkamer.

  De badkamerinrichting is belangrijk, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een toilet met een strakke, minimalistische uitstraling of juist voor een toilet met een meer traditioneel ontwerp. Vergeet ook niet om te kijken naar de kleur en het materiaal van het toilet, zodat het toilet goed past bij de rest van je badkamerinterieur.

  Advertentie