Knijpers DIY: creatieve manieren om ze te gebruiken

Laatst bijgewerkt: 2 oktober 2021

We hebben allemaal knijpers in huis. Over het algemeen worden deze gebruikt om de was op te hangen. Zo kan deze lekker drogen. Toch kan je met knijpers nog veel meer dingen doen. Er wordt wel eens gezegd dat een knijper een teken van verbondenheid is. Dit komt doordat een knijper uit twee delen bestaat die met elkaar verbonden worden door een veer. Deze twee onderdelen kunnen niets zonder elkaar. Ze hebben elkaar dus hard nodig. En inderdaad, ook knijpers zijn altijd wel nodig en komen goed van pas voor allerlei klusjes.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Niet alleen om de was mee op te hangen

  Knijpers zijn tegenwoordig te koop in allerlei soorten en maten. In grootmoeders tijd gebruikte men uitsluitend houten knijpers. Tegenwoordig zijn er een aantal andere varianten. Er zijn zowel miniknijpers als grote knijpers te koop. Sterker nog, er zijn ook themaknijpers. Deze kan je gebruiken om bijvoorbeeld je kerstkaarten mee op te hangen.

  Knijpers gebruik je niet alleen om de was mee op te hangen. Er zijn namelijk verschillende soorten knijpers. Denk hierbij aan handdoek knijpers die handig zijn om een handdoek op te hangen. En een afvalknijper waarmee je zwerfafval op kan ruimen zonder je handen vies te maken.

  De geschiedenis van de knijper

  In 1953 werd door David Smith de wasknijper uitgevonden. Hij maakte twee delen die gelijk waren aan elkaar en verbond deze met een veer. Je kon door de delen aan de achterkant open te knijpen de bek van de knijper openen en er zo iets tussen klemmen.

  Men ontdekte al snel dat de wasknijper voor veel meer dingen gebruikt kon worden. Hij werd onder andere gebruikt om plastic zakjes met etenswaren erin dicht te maken. Ook kon je er vellen papier tussen klemmen. Of bijvoorbeeld je boodschappenbriefje eraan ophangen.

  Tips om met knijpers te doen

  Zoals gezegd hebben knijpers veel meer opties dan er alleen maar was mee ophangen. Dit zijn een aantal dingen waarvoor je ze goed kan gebruiken:

  • Je kan met een knijper je fietslampje vastzetten.
  • Door een aantal wasknijpers aan de binnenkant van een keukenkastje te plakken, kan je daar dingen zoals een zeem, vaatdoek of pannenlap tussen klemmen.
  • Plak een stel grote knijpers op een plank. Deze kan je dan gebruiken om sjaals, riemen, sieraden en andere spullen aan op te hangen.
  • Plak houten ijsstokjes op knijpers om er vliegtuigen van te maken. Hang ze aan touwtjes. Zo heb je een leuke baby mobile om boven de wieg, box of kinderwagen te hangen.
  • Zitten bij jou ook alle kabels door elkaar? Klem per kabel een knijper eraan en schrijf op de knijper welke kabel van wat is.
  • Brillenkoker in de auto vergeten? Klem je bril gewoon met een wasknijper vast aan de zonneklep. Zo heb je hem altijd op de pak.
  • Gebruik een rekje en bevestig daar liggende wasknijpers op. Nu kan je hier een bakje onder zetten en je kwasten tussen de knijpers klemmen. Zo blijven ze niet alleen mooi, ze kunnen zo ook lekker drogen.
  • Tijdens het soep koken valt je pollepel in de pan. Bah! Om dit te voorkomen kan je een knijper aan de steel van de lepel klemmen.
  • Droog je kruiden, klem er dan een wasknijper aan en schrijf daar de naam van het kruid op. Zo weet je altijd precies welk kruid wat is.
  • Wasknijpers zijn ideaal om restjes wol of naaigaren op te winden.
  • Oortjes hou je langer goed door ze aan een wasknijper te bewaren. Dit voorkomt dat de draad kapotgaat en je kan ze zo makkelijk vervoeren.
  • Op zoek naar een low budget luchtverfrisser voor in de auto? Spuit wat parfum op een houten wasknijper en klem hem vast aan de airco of verwarming.

  Knutselen met knijpers

  Met knijpers kan je in huis dus alle kanten op! Maar weet je dat knijpers zich ook uitstekend lenen om mee te knutselen? Je kan er met een beetje fantasie de leukste dingen mee maken. Koop bij de Action wasknijpers hout en je kinderen zullen er uren zoet mee zijn.

  Ken je de bekende fotolijst met knijpers? Deze kan je heel eenvoudig zelf maken. Neem een oude lijst of maak zelf een houten frame in de gewenste maat. Bevestig hier een aantal koorden in onder elkaar. Met een aantal miniknijpers kan je er een leuke fotolijst van maken die je makkelijk kan wisselen.

  Je kan ook een fotolijst met knijpers maken door een foto op karton te plakken. Plak daar vervolgens halve knijpers naast elkaar op. Erg leuk om een keer te doen op een kinderfeestje of op een regenachtige middag!

  Met grote knijpers kan je ook alle kanten op. Je kan er een leuke boodschap op schilderen en de knijper cadeau doen aan een dierbare. Of maak kerstversiering van knijpers. Van Action wasknijpers van hout kan je ook leuke meubels maken voor een poppenhuis.

  Knijpers kopen doe je niet alleen meer om de was mee op te hangen. Of ze nu van hout of van plastic zijn, je kan er handige en leuke dingen mee doen. Zo kan je jezelf en je kinderen ook op regenachtige dagen bezighouden!

  Veelgestelde vragen

  Waar koop ik knijpers?

  In bijna iedere winkel zijn knijpers te koop. Wasknijpers vind je ook in de supermarkt. Je kan ook online op zoek gaan. Wil je een afval knijper, grote knijpers, handdoek knijpers of miniknijpers? Knijpers zijn er in alle kleuren en maten.

  Houten of plastic knijpers?

  De een kiest voor plastic wasknijpers, de ander heeft ze liever van hout. Houten wasknijpers zijn uiteraard duurzamer. Plastic knijpers zijn dan weer vochtbestendig. Let er wel goed op dat dit niet geldt voor de veer. Het is mogelijk dat deze roestvlekken op je wasgoed maakt als hij nat wordt.

  Wat zijn leuke knijpers DIY ideeën?

  Met wasknijpers kun je onwijs veel doen. Je kunt er mee knutselen, bijvoorbeeld meubeltjes voor een poppenhuis maken. Ze zijn ook handig om bijvoorbeeld je fietslampje mee vast te zetten, als luchtverfrisser te gebruiken in de auto of om je soeplepel op zijn plek te houden in de pan.

  Advertentie