Tips voor het kiezen van de juiste kledingkast

Laatst bijgewerkt: 7 juni 2022

Het kiezen van de juiste kledingkast is een belangrijke taak. Je gebruikt de kast namelijk dagelijks, en daarom is het fijn om een kast te hebben die volledig aan jouw verwachtingen voldoet. De kast moet genoeg ruimte bieden voor het opbergen van je kleding, maar moet niet teveel ruimte in de kamer in beslag nemen. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste kledingkast, geven wij je in dit artikel handige tips die je kunt gebruiken tijdens je zoektocht naar een nieuwe kledingkast. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoe kies je de beste maat kledingkast?

  Kastruimte is altijd een zorg voor iedereen die op zoek gaat naar een nieuwe kledingkast. Het is belangrijk om vooraf in te schatten hoeveel ruimte je nodig hebt, zodat je niet eindigt met een kast die veel te groot of te klein is. De breedte van kledingkasten varieert tussen 90 cm en 300 cm, waardoor er altijd een kledingkast te vinden is die perfect bij jouw doel past. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een kledingkast voor in de kinderkamer? Dan voldoet een kleine kast. Is het de bedoeling om de kast als duo-kast te gebruiken, dan kijk je naar bredere kledingkasten. Om te bepalen welke maat kledingkast het beste bij jou past, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat wil ik in de kledingkast opbergen?
  • Hoeveel overzicht wil ik in de kast creëren?
  • Heb ik meer lades of rails nodig?
  • Deel ik de kast met iemand anders?
  • Hoe groot is de ruimte waarin de kast komt te staan? 

  Over de verschillende soorten kledingkasten

  Afhankelijk van je voorkeur, budget en ruimte kies je voor een specifiek type kledingkast. Een van de belangrijkste dingen waar je aan moet denken, is hoeveel ruimte je in de kamer hebt waar de kast komt te staan. Als de ruimte beperkt is, is het slim om voor een schuifdeurkast of een open kledingkast te gaan. Beide soorten kasten nemen minimale ruimte in beslag, en dat komt in een kleine kamer goed van pas. Een schuifdeurkast kun je bijvoorbeeld eenvoudig openen in een smalle ruimte, en een open kast kun je in een kleine, ongebruikte kamer verwerken. 

  Als je op zoek bent naar een kast met veel opbergruimte, dan is een draaideurkast de beste optie. Deze kasten bieden in de deur opbergruimte, waardoor je nog meer spullen in de kast kwijt kunt. Het is ook goed mogelijk dat je alleen kledingstukken bezit die je wilt opvouwen. Kies in dit geval voor een dressoir. Ontdek hoe alle verschillende soorten kledingkasten eruit zien om vast een beeld te vormen van de kasten waar je uit kunt kiezen. 

  Gebruik een kledingopbergsysteem

  Opbergsystemen zijn een geweldige manier om je garderobe te ordenen en je kleding in goede staat te houden. Alhoewel de meeste kledingkasten voorzien zijn van opbergsystemen, is het tegenwoordig ook mogelijk om deze te personaliseren of los te kopen. Denk bij een kledingopbergsysteem bijvoorbeeld aan een uitschuifbare plank waar je je schoenen op kunt zetten, een klassieke of een moderne hangrail of een rek speciaal ontworpen opslagplek voor al je sieraden.

  Kies een kast die goed bij jouw stijl past

  Het interieur heeft ook een invloed op de keuze van de kledingkast. Kies je bijvoorbeeld voor een kledingkast voor in een modern interieur, dan kun je het beste kiezen voor minimalistische, Scandinavische of industriële stijlen. Hier passen weer specifieke materialen bij zoals hout, zwart gelakt staal en metaal. Zorg ervoor dat de kast goed bij de rest van het interieur of in ieder geval jouw stijl past. Op die manier kun je het interieur veranderen, zonder dat je de kledingkast hoeft te vervangen. 

  Denk na over accessoires

  De behoefte aan meer opbergruimte beperkt zich niet meer tot ruimtes als de keuken. Er is tegenwoordig ook meer behoefte aan opbergruimte in de slaapkamer. Kijk daarom eens naar alle accessoires die je dagelijks gebruikt, en bedenk waar je deze accessoires opbergt. Als er accessoires zijn die je elke dag draagt of gebruikt, dan zouden ze hun eigen speciale plek in je garderobe moeten hebben. Je kunt bijvoorbeeld sieraden compartimenten gebruiken om accessoires netjes op te bergen in de buurt van de rest van je kleding. Dit zijn meestal vakjes met een spiegeltje, waardoor je flink tijd kunt besparen in de ochtenduren.

  Denk er bovendien over na of de kledingkast aan de buitenkant voorzien moet zijn van een spiegel. Voor veel mensen is een kledingkast met spiegel handig, omdat je je outfit direct na het omkleden kunt controleren. Hiernaast zorgen spiegels ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt, wat in een kleine ruimte goed van pas komt. Wil je de kledingkast met spiegel helemaal af maken? Kies dan voor een kledingkast met verlichting, zodat je op elk moment optimaal gebruik kunt maken van de kast. 

  Veelgestelde vragen 

  Hoe kies je de beste kledingkast?

  Welke kledingkast het beste bij jou past is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, de grootte van de ruimte waarin de kast komt te staan en de manier waarop je de kast gaat gebruiken. Op basis hiervan kies je de beste kledingkast. Heb je bijvoorbeeld veel kleren die je moet ophangen, kies dan voor een kast met veel hangrails. Vouw je je kleren liever op, dan kun je kiezen voor een kast met planken of een dressoir. 

  Wat is een handige indeling voor de kledingkast? 

  Je kunt je kledingkast op verschillende manieren inrichten. Sorteer de kast door vergelijkbare kledingstukken bij elkaar te houden. Houdt broeken, shirts, jurkjes en rokken bij elkaar en hang deze kledingstukken vervolgens op kleur en van kort naar lang op. Wil je optimaal van je kastindeling genieten? Scheid je wintergarderobe dan van je zomergarderobe voor extra overzicht én gemak.

  Wat is een zweefdeurkast?

  Een zweefdeurkast is een kast met twee of meer deuren die over elkaar heen schuiven als je de deuren open of dicht doet. Dit systeem is vergelijkbaar met een schuifdeur, alleen zijn schuifdeuren in de kast verwerkt. Zweefdeuren worden daarentegen in een rails voor de kast geplaatst, waardoor ze een zeer moderne look creëren.

  Advertentie