Hoe kies je de juiste kalksteenklem uit?

Laatst bijgewerkt: 31 juli 2023

Als je van plan bent om kalksteenelementen te gaan hijsen, moet je hier wel de juiste klem voor hebben. Anders wordt het erg lastig om de taak succesvol te volbrengen. Er bestaan een hoop soorten kalksteenklemmen, waardoor het maken van een keuze niet altijd even makkelijk is. Zeker als je niet veel verstand hebt van zo’n apparaat. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het vinden van de juiste kalksteenklem!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een kalkzandsteenklem?

  Een kalkzandsteenklem is een element klem die men kan gebruiken voor mobiele kranen en torenkranen, met name voor het verplaatsen van grote materialen en elementen. Het mechanisme achter de klemmen zorgt ervoor dat je veilig en efficiënt grote elementen kunt verplaatsen, zoals kalkzandsteen blokken of beton. Er zijn een hoop modellen te vinden en welke het meest geschikt is, is voornamelijk afhankelijk van voor wat voor project je ze nodig hebt. 

  Verschillende soorten kalksteenklemmen 

  Er zijn een hoop verschillende soorten klemmen op de markt, waardoor het lastiger geworden is om een geschikt model te vinden voor jouw klus. Toch is het belangrijk dat je voor de juiste klem kiest, omdat het transport anders vaak niet goed verloopt. Er zijn 4 soorten kalksteenklemmen waar je uit kunt kiezen:

  • Blokkenklemmen
  • Een enkele klemtang of enkele elementklemmen 
  • Elementklemmen
  • Passtukkenklemmen 

  Waar gebruik je welke klem voor? 

  Iedere klem heeft een ander gebruiksdoel. Blokkenklemmen zijn vooral geschikt voor torenkranen. Een kalkzandsteen klem van hetzelfde kaliber draagt een maximale belasting van 1900 kg. Als je een kalkzandsteen klem in combinatie met een blokkenklem gebruikt bij een torenkraan, kun je hiermee makkelijk en snel een aantal blokken en elementen verplaatsen. Een elementklem is wat simpeler, hij beschikt over een mechanisme dat geschikt is voor het gebruik met een mobiele kraan of een bouwkraan. Dit model is enkel en alleen bedoeld voor het hijsen van kalkzandsteenelementen. Enkele elementklemmen zijn te vinden in diverse uitvoeringen. Ze zijn geschikt voor het hijsen van één kalksteenelement met twee dookgaten en een hartafstand van 500 meter. Maar je hebt ook een model met een hartafstand van 600 meter. Ten slotte heb je nog passtukkenklemmen, die een maximale draaglast hebben van 270 en 450 kg. Ze zijn enorm krachtig, mede dankzij de geharde stalen klembekken. Deze klemmen zijn geschikt voor allerlei soorten projecten. 

  Veelgestelde vragen

  Wat is een elementenklem?
  Een elementenklem is een klem voor op een kraan die gebruikt kan worden om materialen zoals betonblokken, boorden en balken te verplaatsen. De klemmen hebben dus enorm veel kracht.

  Welke klem is geschikt voor een torenkraan?
  Voor een torenkraan kun je het beste werken met een blokkenklem. In combinatie met een kalkzandsteen klem heb je een enorm krachtig mechanisme waarmee je snel en eenvoudig elementen kunt verplaatsen.

  Waar is een passtukkenklem geschikt voor?
  Een passtukkenklem is een erg krachtige klem die voor diverse soorten projecten geschikt is. Ze beschikken over geharde stalen klembekken, waardoor ze grote gewichten kunnen verplaatsen.

  Advertentie