Kaarslont kopen of zelf maken van katoen

Laatst bijgewerkt: 30 december 2021

Kaarslonten kopen? Deze heb je natuurlijk nodig als je zelf een kaars gaat maken. Kaarslonten zijn in veel hobbywinkels en online winkels verkrijgbaar. Waar let je eigenlijk op als je een kaarslont gaat kopen? Kun je zomaar voor de mooiste of goedkoopste kiezen, of heb je een speciaal lont nodig? Lees hieronder waar je kaarslonten kunt kopen, hoe je ze zelf maakt en waar je op moet letten.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat voor kaarslont heb ik nodig?

  Het fijne aan een kaarslont kopen, is dat deze al voorgewaxt is. Je krijgt het meestal geleverd in een grote rol die je meerdere keren kunt gebruiken, door het kaarslont iedere keer af te knippen naar de gewenste lengte. Let op: knip het lont liever wat langer, zodat je genoeg houvast hebt bij het maken van de kaars. Aan het eind kun je de lont altijd nog afknippen. Kaarslont is meestal gemaakt van katoen – deze is geschikt voor alle soorten was en wax. De meest verkochte variant is platte lont. 

  Wil je een duurzame lont? Kies voor glasvezellont. Het fijne aan dit soort, is dat hij niet snel verbrandt. Daardoor hoef je het bijna nooit te vervangen. Glasvezellont is zeer geschikt voor wax en olie.

  Er zijn nog meer varianten om te kiezen, zoals de ronde lont. Dit soort is gevlochten en brandt anders. Je krijgt namelijk een prachtige grote vlam. Een ronde lont is geschikt voor verschillende soorten wax en was, maar ook voor olielampen. 

  Waar kaarslont kopen?

  Ga je voor het eerst een kaars maken? Dan heb je niet alleen wax, maar ook een kaarslont nodig. Maar waar kun je kaarslonten kopen? Je kunt kaarslonten online kopen. Er zijn heel veel webshops die zich speciaal richten op DIY (do-it-yourself) producten en kaarsen. Zoals met alles op het internet krijg je het meestal al binnen enkele dagen thuis geleverd.

  Kaarslont kopen winkel

  Heb je een creatieve opwelling en heb je je lonten liever gisteren dan vandaag in huis? Gelukkig zijn ze ook gewoon te koop in een aantal winkels in jouw stad. Denk bijvoorbeeld aan de hobbywinkel of knutselwinkel. Hier kun je van alles kopen voor jouw creatieve bui. Kralen, papier maché, maar natuurlijk ook alles voor kaarsen!    

  Kaarslonten kopen Action

  De Action staat bekend om de winkel van alles en nog wat. Inderdaad, ze hebben ook knutselspullen bij de Action. Wil je een kaarslont kopen? De artikelen zijn goedkoop en dus ideaal wanneer je gewoon eens iets wilt uitproberen. Alhoewel kaarslonten niet altijd verkrijgbaar zijn bij de Action, wil het aanbod nog wel eens verschillen en kun je zeker eens langs de knutselafdeling lopen om te kijken of ze iets geschikts hebben.

  Kaarslont Xenos

  Bij de Xenos kun je zo nu en dan kaarslonten kopen. Naast de woonspullen hebben ze ook knutsel- en decoratiespullen. Denk hierbij aan crêpepapier, knutsellijm en DIY pakketten. Alhoewel ze niet altijd kaarslonten in het assortiment hebben, is het zeker de moeite waard om hier even te gaan kijken. In de meeste grote winkelcentrums is wel een Xenos aanwezig. Kun je geen kaarslonten vinden? Kijk dan eens naar wat interessante versieringen voor je kaars of kaarshouder, zoals plaksteentjes of plakroosjes. Let wel op dat het niet brandgevaarlijk is en plak het eventueel enkel op de kaarshouder. 

  Kaarslont Hema

  De Hema verkoopt ook knutselspullen! Op het moment hebben wij helaas nog geen kaarslonten gevonden bij de Hema. Wel verkopen ze veel kaarsen en erg leuke kaarshouders. Ga je er zelf een maken? Kijk dan eens naar de hippe houders, of naar de kaarsen voor inspiratie.

  Kaarslont kopen Blokker

  En de Blokker dan, die heeft toch wel kaarslonten? Voor zover wij weten, verkopen ze deze helaas niet. Ze verkopen wel veel DIY spullen, waarmee je dingen kan maken en bouwen. Het zou dus zomaar kunnen dat de kaarslonten of kaarsensets nog eens in het assortiment van de Blokker komen. Vraag het eventueel bij de plaatselijke Blokker na – of neem eens een kijkje op de kaarsenafdeling voor inspiratie.  

  Zelf kaarslont maken?

  Wist je dat je ook gewoon een kaarslont kunt maken van katoen? Dit is heel simpel en kun je doen terwijl je de kaars maakt. Gebruik het katoendraad dat je nog in huis hebt liggen om een kaarslont te maken of koop het bij de hobbywinkel of de Action. Knip het op de gewenste lengte. Je wilt het draad liever te lang knippen dan te kort. Vervolgens ga je kaarsvet smelten in een pan. Voor een unieke kaars kun je bijvoorbeeld het kaarsvet van een paar oude kaarsen in verschillende kleuren mixen. 

  Pak een glas of beker waar je de kaars in wilt maken. Zet de lont rechtop en houdt hem goed vast. Verstandiger is om het even vast te zetten, tip: gebruik twee sushistokjes en leg deze op het glas met de lont ertussen in. Plak ze vast aan het glas. Als het kaarsvet eenmaal gesmolten is, giet je dit in het glas of de beker. Laat het opdrogen, haal de stokjes eraf en voilà! Je kaars en kaarslont zijn klaar. Lont te lang? Je kunt deze gewoon een stuk afknippen aan het eind. Hieronder zie je de stappen voor een kaarslont maken van katoen nog eens kort samengevat:

  1. Pak een pan en resten kaarsvet
  2. Smelt het kaarsvet in de pan
  3. Pak een glas, beker, bakvorm of iets anders waar je de kaars in wilt maken
  4. Knip een stuk katoendraad voor het lont. Let op: liever te lang dan te kort
  5. Zet het draad in het glas of de beker. Zet het eventueel tijdelijk vast met plakband en stokjes
  6. Giet het gesmolten kaarsvet erin
  7. Verwijder de stokjes en knip het lont tot de gewenste lengte

  Goedkope kaarslonten

  Kaarslonten zijn dus bijna overal verkrijgbaar. Je koopt een voorgewaxte kaarslont waar je niets meer aan hoeft te doen, of koopt simpelweg een rolletje katoen om het gemakkelijk zelf te maken. Kaarsen maken is niet alleen een hele leuke bezigheid, maar ook nog eens een goedkope hobby! Rollen kaarslonten en katoen zijn al te koop voor een euro. Voor de wax kun je simpelweg oude kaarsen hergebruiken. Handig, toch? Zo heb je altijd iets leuks te doen zonder al te veel geld uit te geven. 

  Advertentie