3 tips voor het installeren van airconditioning 

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2024

Het is weer zo ver, de temperaturen in Nederland schieten omhoog. Dat is natuurlijk super fijn, want het betekent dat we lekker buiten kunnen zitten, kunnen barbecueën en van de zon genieten. Maar het betekent ook dat het over een tijd waarschijnlijk weer erg warm en benauwd wordt in huis. Dat hebben we natuurlijk liever niet, maar gelukkig is er een goede manier om dit tegen te gaan: goede airconditioning installeren in je woning!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. De beste plek voor airconditioning 

  Ten eerste is het natuurlijk handig om te bepalen wat de beste plek in een ruimte is om airconditioning te plaatsen. Je wil zoveel mogelijk rendement uit je airco halen en het moet uiteraard comfortabel blijven, dus wat is dan de meest ideale plek? Factoren die dit bepalen zijn onder andere de grootte van een ruimte, de indeling van de ruimte, het type binnenunit dat je kiest en de lengte van de leidingen. Om het comfortabel te houden is het handig om de airco zo te plaatsen dat je nooit in de luchtstroom zit. Daarnaast wil je een airco niet te dicht bij een warmtebron plaatsen, aangezien hij dan extra hard moet werken. 

  2. Zelf plaatsen of door iemand laten doen? 

  Ga je airconditioning installeren in je woning, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om dit zelf te doen of dit te laten doen door een expert. Sommige mensen overwegen de installatie zelf te doen om kosten te besparen, maar dit is niet altijd een goed idee. Een onjuiste installatie kan namelijk voor een hoop problemen zorgen en dat is uiteraard zonde. Ontstaat er schade aan je airconditioning systeem doordat je het zelf hebt geïnstalleerd, dan is dit vaak ook niet verzekerd en gooi je dus alleen maar geld weg. Wij raden dus altijd aan om de installatie te laten verrichten door een expert!

  3. Het juiste airco systeem kiezen

  Er zijn een hoop verschillende soorten systemen waar je uit kunt kiezen en de één is niet per se beter dan de andere. De beste keuze hangt af van jouw situatie en wensen. Als je heel erg twijfelt welk systeem je het beste kunt nemen, raden we je aan om advies te vragen bij een specialist. Zo weet je altijd dat je met het juiste airco systeem naar huis gaat. Daarnaast kan een specialist je vaak ook meteen helpen met het installeren van de airconditioning. 

  Veelgestelde vragen

  Kan ik een airco zelf installeren?
  In Nederland is het in principe niet toegestaan om zelf je airco te installeren, maar moet je dit laten doen door een gecertificeerde monteur. Doe je dit toch zelf, dan ben je niet verzekerd.

  Hoe ver moet een airco van de muur?
  Plaats de unit niet strak tegen het plafond. Er moet minimaal 15 centimeter tussen het apparaat en het plafond of een andere muur.

  Waar moet je op letten bij het plaatsen van een airco?
  Het belangrijkste is de plek waar je de airco gaat hangen. Je wil zorgen voor een optimale luchtstroom, zodat de airco efficiënt zijn werk kan doen. Daarnaast wil je zelf natuurlijk niet in de tocht zitten als de airco aan staat!

  Advertentie