Hoe staat het nu met de huizenmarkt?

Laatst bijgewerkt: 24 februari 2023

Als je van plan bent om dit jaar een huis te gaan kopen of dit in ieder geval overweegt, is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat de stand van zaken is op de huizenmarkt. De afgelopen jaren was de markt redelijk gunstig voor huizenbezitters, vanwege de hoge huizenprijzen en lage hypotheekrente, en minder gunstig voor starters. Maar hoe zit dat nu? De huizenmarkt is namelijk weer erg aan het veranderen. In dit artikel vertellen we je meer over de huidige stand van zaken op de huizenmarkt!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De huizenprijs en hypotheekrente

  De huizenmarkt lijkt goed af te koelen, de huizenprijzen gaan namelijk omlaag. De verwachting van banken en hypotheekadviseurs is dat de prijs dit jaar zo’n 6% zal dalen en in 2024 nog eens met 4%. Er zijn verschillende redenen voor de daling van de huizenprijzen. De hypotheekrente speelt hier een grote rol in, deze is namelijk aanzienlijk aan het stijgen. Een hogere hypotheekrente zorgt voor een hogere maandlast, daarom is de maximale hypotheek die mensen kunnen krijgen bij een hoge rente lager dan bij een lage rente. Hierdoor gaan de huizenprijzen omlaag, want mensen hebben minder te besteden voor een huis en zullen ook niet meer gaan overbieden. Dat laatste was de afgelopen jaren vooral de reden dat huizen voor zo’n hoge prijs verkocht werden. Mocht je dus een huis willen gaan kopen, plan dan zeker een nieuw hypotheekgesprek in met een adviseur of een bank. De maximale hypotheek die je kunt krijgen zal namelijk lager zijn dan dat hij vorig jaar was. 

  Nieuwe ontwikkelingen op de huizenmarkt

  Afgezien van de verandering in de huizenprijzen en de hypotheekrente, zien we nog andere ontwikkelingen op de huizenmarkt. Zo is het energielabel van een woning een stuk belangrijker geworden, wat betekent dat dit ook voor een groot deel de prijs van een huis bepaalt. Dat is eigenlijk wel logisch natuurlijk, aangezien de prijzen voor energie en gas zo gestegen zijn het afgelopen jaar. Voor een huis met een groen energielabel kun je dus meer geld vragen dan voor een huis met een minder gunstig label. Dit zal hoogstwaarschijnlijk ook invloed hebben op de taxatiewaarde van een huis. Investeren in de duurzaamheid van je woning is momenteel dus zeker een goed idee! 

  Veelgestelde vragen

  Wat gaan de huizenprijzen doen in 2023?

  Volgens de verwachtingen van banken en hypotheekadviseurs gaan de huizenprijzen dit jaar met zo’n 6% stijgen en in 2024 nog eens met 4%. Dit is natuurlijk slechts een voorspelling, er staat niets vast. 

  Stort de huizenmarkt in?

  Op dit moment is Nederland wel kwetsbaar voor het instorten van de huizenmarkt, aangezien de prijzen aan het dalen zijn.

  Is het verstandig om in 2023 een huis te kopen?

  De huizenprijzen zijn wel aan het dalen, maar de hypotheekrente is wel gestegen. Dit betekent dus wel dat je maximale hypotheek waarschijnlijk lager is. 

  Advertentie