Ga je een huis kopen? Zo pak je dat aan!

Laatst bijgewerkt: 13 februari 2023

Een huis kopen is in deze tijd niet de makkelijkste bezigheid, maar gelukkig gaat het wel weer de goede kant op. Als je voor de eerste keer een huis gaat kopen, kan dit erg lastig zijn. Er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden en we kunnen ons voorstellen dat het lastig is om deze allemaal op een rijtje te zetten voor jezelf. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips voor het kopen van een huis!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat zijn je financiële mogelijkheden?

  Als starter kun je waarschijnlijk wel wat tips voor een huis kopen gebruiken, het is immers geen kleine aankoop die je doet. Het is verstandig om de te beginnen met het vastleggen van je financiële mogelijkheden, zodat je weet in welke prijsklasse je naar een huis kunt gaan zoeken. Om hier een goed beeld van te krijgen, raden we je aan een afspraak te maken bij een hypotheekadviseur. Hij of zij kan een goede schatting maken van welk bedrag je kunt lenen voor je hypotheek, afhankelijk van inkomen, schulden, leeftijd enzovoorts. Bij de meeste adviseurs is een hypotheekgesprek kosteloos. Je betaalt alleen als je een adviseur de hypotheek voor je aan laat vragen bij de bank. 

  Koop niet zomaar een huis 

  Het spreek waarschijnlijk wel voor zich, maar koop een huis dat je ook echt wil hebben. Je koopt een huis omdat je er lang in wil gaan wonen, niet omdat je gewoon iets wil kopen. Het huis moet dus echt goed voelen en bij jou en je gezin passen. Maak van tevoren eventueel een lijst met je belangrijkste woonwensen, zodat je niets vergeet te checken. Dit voorkomt ook dat je veel te veel bezichtigingen in gaat plannen bij woningen die eigenlijk niet bij je passen. Daarentegen is het natuurlijk wel verstandig om meerdere woningen te bezichtigen, zodat je een beter beeld krijgt van wat je wel en niet wil. Meer tips om uit te vinden wat voor huis er echt bij je past? Die vind je op de website van Ons Interieur!

  De buurt

  Kijk bij een bezichtiging niet alleen naar het huis zelf, maar loop ook eens rond in de buurt. Je moet hier immers ook een goed gevoel bij hebben, niet alleen bij het huis zelf. 

  Veelgestelde vragen

  Hoe begin je met een huis kopen?

  We raden je aan eerst een goed beeld te krijgen van wat je kunt lenen, bijvoorbeeld door middel van een hypotheekgesprek bij een adviseur.

  Is een aankoopmakelaar verplicht?

  Nee, je bent niet verplicht een aankoopmakelaar in te schakelen. Het kan echter wel fijn zijn, vooral als je voor het eerst gaat kopen. 

  Kun je de vraagprijs van een huis bieden?

  Het is zeker mogelijk om de vraagprijs van een huis te bieden, het is echter niet verplicht. Je mag over of onder bieden, afhankelijk van wat jij denkt dat het huis waard is.

  Advertentie