3 tips voor het isoleren van je huis 

Laatst bijgewerkt: 10 oktober 2023

Ben je van plan om je huis voor het eerst te isoleren of extra te laten isoleren? Dan zijn er een aantal dingen die goed zijn om rekening mee te houden. Veel mensen zijn vandaag de dag bezig met verduurzamen. Logisch, want het wordt momenteel erg gestimuleerd door de overheid, onder andere met subsidies. Als je wil gaan verduurzamen, is het extra isoleren van je huis een goede eerste stap. In dit artikel geven we je 3 tips om succesvol je woning te isoleren!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Check of je subsidie kunt krijgen

  De overheid en gemeentes geven momenteel veel subsidie voor het verduurzamen van woningen en kantoorpanden. Als je van plan bent om je woning te gaan isoleren, is het dus verstandig om te checken of je in aanmerking komt voor een subsidie. Dit scheelt je immers weer een hoop geld. De Subsidie voor Duurzame Energie kan ingezet worden voor de aankoop van zonneboilers, zonnepanelen, isolatiemaatregelen, warmtepompen en de aansluiting op het warmtenet. Je kunt de subsidie aanvragen na het uitvoeren van de isolatiewerkzaamheden. Voor 1 maatregel krijg je 15% terug en voor 2 maatregelen krijg je 30% van het totale bedrag terug. 

  2. Bedenk wat je wil isoleren 

  Er zijn diverse manieren waarop jij jouw woning extra kunt isoleren. Het is goed om van tevoren te bedenken welke soorten isolatie je toe wil gaan passen. Vloerisolatie is een goede keuze, aangezien het ervoor zorgt dat de warmte niet de grond in gaat en zo verloren gaat. Daarnaast is het goed te combineren met vloerverwarming, zodat je nooit meer last hebt van koude voeten. Ook dakisolatie is belangrijk voor het vasthouden van warmte. De meeste huizen hebben al wel isolatie in het dak, maar de oudere isolatie is niet zo goed als die van nu. Het kan dus geen kwaad om je dak extra te laten isoleren als je huis niet jonger is dan de jaren ‘80. 

  3. Zorg dat er geen gebreken zijn 

  Ga jij jouw woning laten isoleren, dan is het verstandig om eerst te checken of er geen gebreken te vinden zijn in je woning. Denk bijvoorbeeld aan dingen zoals houtrot en vochtplekken. Vaak zijn dit soort plekken het gevolg van een lekkage. Zorg dat je de lekkage oplost voordat je jouw woning gaat isoleren, want isolatiemateriaal kan niet goed tegen vocht. Het verliest dan namelijk zijn isolatiewaarde. 

  Veelgestelde vragen 

  Wat isoleer je eerst?
  Het is verstandig om te beginnen met vloerisolatie. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen vochtophopingen kunnen ontstaan.

  Waar gaat de meeste warmte verloren in een huis?
  De plekken waar een slecht geïsoleerde woning de meeste warmte verliest is via de gevel, het dak en de vloer. Het dak is hiervan de plek waar de meeste warmte door verloren gaat als het niet goed geïsoleerd is.

  Welke isolatie levert het meeste op?
  Spouwmuurisolatie levert je het grootste voordeel op. Een goede isolatie van je spouwmuur kan je gasgebruik met 10 kubieke meter per vierkante meter per jaar verminderen.

  Advertentie