Hoeveel Watt moet jouw nieuwe lamp hebben?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2023

Het is een typische zaterdagmiddagklus: je oude lamp in de woonkamer is kapot gegaan, en het is tijd voor een nieuwe. Terwijl je door het gangpad van de bouwmarkt loopt, merk je dat je wordt overspoeld door een zee van lampen met verschillende wattages. Maar hoe weet je nu welk wattage ideaal is voor jouw ruimte? Laten we eens dieper duiken in de wereld van Watt en lichtopbrengst.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat betekent Watt nu eigenlijk?

  Watt (W) is een eenheid van vermogen en geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Dit is niet direct gelinkt aan de hoeveelheid licht die een lamp produceert, wat wordt gemeten in lumen. Vroeger, toen we voornamelijk gloeilampen gebruikten, was er een duidelijk verband tussen het wattage en de lichtopbrengst. Een hoger wattage betekende simpelweg meer licht. Maar met de komst van spaar- en LED-lampen is dat veranderd. Deze lampen kunnen veel licht geven met een relatief laag energieverbruik. 

  Het belang van lumen

  Bij het kiezen van een nieuwe lamp is het slim om niet alleen naar het wattage te kijken, maar vooral naar de lichtopbrengst, oftewel het aantal lumen. Een lamp van 10 Watt kan bijvoorbeeld dezelfde lichtopbrengst hebben als een 60 Watt gloeilamp. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel lumen je nodig hebt voor de betreffende kamer of plek. Voor een gezellige sfeer in de woonkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lager aantal lumen, terwijl je in de keuken of badkamer wellicht behoefte hebt aan meer licht.

  Jouw ruimte, jouw keuze

  Om te bepalen hoeveel Watt of lumen je nodig hebt, moet je eerst bepalen wat het doel is van de verlichting. Voor sfeerverlichting is minder licht nodig dan voor functionele verlichting zoals lezen of koken. Een handige tip is om de huidige lampen in huis als referentiepunt te gebruiken. Ben je tevreden met de hoeveelheid licht in je woonkamer? Check dan het wattage of de lumen van die lamp en gebruik dat als uitgangspunt.

  Daarnaast speelt de grootte en kleur van de kamer een rol. Een donker geschilderde kamer heeft bijvoorbeeld meer licht nodig dan een licht geschilderde kamer. Grote, open ruimtes vragen ook om meer licht dan kleine kamertjes. De meest voorkomende LED lamp tegenwoordig is de E27 LED lamp, bijvoorbeeld bij LedLoket. Dit type zegt niks over de hoeveelheid Watt, maar juist voer de soort schroef die de lamp heeft.  

  Watt is nu de juiste keuze?

  Bij het kiezen van een nieuwe lamp is het dus essentieel om verder te kijken dan alleen het wattage. De lichtopbrengst, uitgedrukt in lumen, is een betere indicator van hoe helder je kamer zal zijn. Door vooraf goed na te denken over het doel van de verlichting en de specifieke behoeften van de ruimte, zul je de perfecte lamp vinden die zowel energiezuinig is als de gewenste sfeer creëert. En zo blijkt maar weer: het is niet altijd een kwestie van ‘hoe hoger het wattage, hoe beter’. Het gaat er vooral om wat het beste past bij jouw unieke situatie en wensen.

  Advertentie