Laatst bijgewerkt: 21 oktober 2021
Je wilt eens wat anders dan de standaard, dus heb je ervoor gekozen om een grote bloempot in de tuin te zetten. Waarom niet gelijk een supergrote bloempot voor buiten van maar liefst 100 cm? Daar kun je nog eens een flinke bos bloemen in kwijt. Weet je nog niet zo goed wat je in de pot wilt zetten? Wij weten er wel raad mee en geven je een paar tips om die grote bloempot prachtig op te vullen met planten en bloemen.
Waar je vroeger vooral kleine bloempotten tegenkwam, kom je nu ook zeker de wat grotere bloempotten tegen. Een aantal grote bloempotten bij elkaar geven zowel in de tuin als binnen aan jouw interieur een bepaalde uitstraling. Heb je zowel binnen als buiten dezelfde bloempotten, dan kan je een mooie overgang creëren. Het fijne van grote bloempotten is dat je de planten die je daarin zet de kans geeft om nog een aardig stuk te groeien. Zij hebben daar namelijk plek genoeg voor en die plek zullen ze dan ook zeker gaan benutten.
Hoe leuk is het om bloembollen te planten in zo’n mega bloempot van 100 cm hoog? Ga eens een dagje naar de bloemenmarkt in Amsterdam en koop voldoende bloembollen om je pot mee te vullen. Je hebt onwijs veel keuze: tulpen, narcissen, anemonen, krokussen, chrysanten. Waarom niet één bak mengen met allerlei soorten bloembollen? Dan heb je straks in de lente een festijn aan bloemetjes in de tuin. En wat hebben ze een ruimte om te groeien!
Niet alleen voor buiten heb je bloempotten van 100 cm hoog. Ook een hoge bloempot voor binnen van 100 cm is erg leuk om je interieur mee op te fleuren. Wat dacht je van een grote bananenplant of ananasplant? Deze kunnen beide prima binnen vertoeven en je hebt dan ook eens echt wat anders in huis staan. Of zet er gewoon een mega kunstboeket in! Dat staat niet alleen prachtig op de grote eettafel, maar je doet er ook nog eens jaren mee.
Mega bloempotten zijn niet alleen heel mooi, maar ze kunnen ook nog eens een extra functie vervullen. Zet je een grote bloempot neer voor je raam? Dan zorg je ervoor dat er minder mensen langs het raam lopen. Zo houd je de ‘pottenkijkers’ uit de buurt. Daarnaast staat het ook gewoon erg gezellig om een grote bloempot voor de deur te hebben en heet je je gasten een warm welkom.
Vergis je niet tussen de termen bloembak en bloempot. Ze betekenen wel degelijk wat anders. Een bloembak is breed, laag en meestal nog groter dan een bloempot. Een bloembak zet je over het algemeen niet binnen, maar buiten. Zo kun je een bloembak van 100 cm voor in de tuin kopen of eentje die je aan het balkon kan hangen. Een bloempot van 100 cm is in feite een grote pot. Deze kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Hier kies je eerder voor één grote plant of wat gemixte bloemetjes. In een bloembak kun je naast elkaar allerlei soorten planten, bloemen en ook zeker groentes en fruit laten groeien.
Een 100 cm bloempot is niet alleen verkrijgbaar in steen, maar ook in plastic. Het grote voordeel van plastic is natuurlijk het gewicht. Wil je de bloempot iedere dag naar binnen en buiten verplaatsen in verband met de temperatuur of het zonlicht? Dan is plastic natuurlijk ideaal. Het grote voordeel van een stenen pot is wel dat deze nog kan ademen. Dit betekent dan wel dat je misschien wat meer water moet geven, maar de kans dat bijvoorbeeld de wortelen verstikken is minder groot. Ook zorgt een grote stenen pot voor meer stabiliteit. Hij kan tijdens een storm niet zo makkelijk omgeblazen worden. Naast dit alles verkiezen veel mensen steen boven plastic, omdat steen er luxer uitziet. Grijs en antraciet zijn ook helemaal de modekleuren voor in de tuin. Een stenen bloempot voor buiten in de kleur antraciet staat nu eenmaal prachtig in iedere tuin.
Een goede tip bij de aanschaf van een stenen pot is om de pot even een kwartiertje in het water te zetten, zodat deze zich volzuigt. De meeste potten van steen zijn namelijk heel droog omdat ze al een tijdje hebben gestaan. De kans bestaat dan dat ze bij de eerste keer dat je water geeft zoveel vocht opnemen dat ze niet meer genoeg overlaten voor de plant die erin staat. Dat zou zonde zijn van de plant, want die heeft dan niet het benodigde vocht wat het wel nodig heeft om te kunnen groeien.
Er zijn planten die er niet van houden om in een te grote pot gezet te worden. De reden daarvan is dat het water zich dan op plekken kan gaan ophopen waar de wortels niet bij kunnen. Je kunt dan last krijgen van wortelrot. Te klein vindt een plant ook niet fijn. Je kunt dit zien aan het feit dat de wortels dan omhoog gaan groeien of dat de wortels door de gaatjes onderin de pot naar buiten gaan groeien.
Wanneer dit het geval is, dan wordt het dus tijd om je plant te verpotten naar een pot die groter is. Het kan zelfs zo zijn dat een plant bij aankoop al de wortels door de afwatergaten heeft groeien. Dat is dan voor jou een teken dat hij zo snel mogelijk naar een grotere pot gezet moet worden waarbij hij dan zijn wortels wel weer kwijt kan. Een bloempot met een 100 cm doorsnee kan dan een prima keuze zijn. Let hier dus goed op wanneer jij je plant zijn vaste plek wilt gaan geven en pas de maat van de pot echt aan op je plant. Het is natuurlijk zonde als je eindelijk die prachtige gevulde bloempot hebt en je uiteindelijk je plant weer moet weggooien.
De exacte afmetingen verschillen per bloempot. Zo kan een bloempot een diameter hebben van 100 cm. Dan is de pot zeer breed en kun je er veel in planten. Andere potten zijn weer 100 cm hoog. Hier kun je hoge planten goed in laten groeien.
Ja zeker, deze zijn erg populair. Kies bijvoorbeeld voor een mooie hoge stenen bloempot met een groot kleurrijk kunstboeket erin. Hoge bloempotten van 100 cm voor binnen zijn op veel plekken te koop, zoals bij tuincentra, maar ook online bij Bol.com.
Een stenen bloempot is steviger en waait minder snel om. Daarnaast is de kwaliteit aanzienlijk beter en staat het zeer luxe. Nadeel is dat een stenen bloempot een deel van het water kan opnemen, waardoor de plant zelf niet voldoende water krijgt. Ook is een plastic pot makkelijker om te verplaatsen en valt een stenen pot om, dan kan hij breken.