Energiezuinig wonen - Tips voor energiezuinig wonen

Energiezuinig wonen

Laatst bijgewerkt: 16 november 2023

Energiezuinig wonen is een steeds belangrijker thema in de huidige maatschappij, vooral in het licht van klimaatverandering en de noodzaak om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Energiezuinig wonen draait om het verminderen van het energieverbruik in je huis, wat niet alleen ten goede komt aan het milieu, maar ook aan je portemonnee.

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Hoe woon je energiezuinig?

    Energiezuinigheid ontstaat door een mix van slimme keuzes en handige technologieën. Een goed geïsoleerd huis helpt bij het vasthouden van warmte tijdens koude dagen en bij het koelen van je huis tijdens warm weer. Bij isolatie kun je denken aan dikke muren, stevige daken en vloeren die warmte vasthouden. Daarnaast heb je ramen met een dubbele of zelfs driedubbele laag glas die als warme dekens werken in de winter en koelte borgen in de zomer.

    Verder worden duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines steeds toegankelijker voor particuliere huishoudens. Het gebruik van deze technologieën zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen, en hierdoor verlaag je de energiekosten op lange termijn.

    Slimme technologie en energie-efficiëntie

    Slimme technologie is ook een aanrader voor energiezuinig wonen. Denk hierbij aan programmeerbare thermostaten, slimme verlichting en energie-efficiënte huishoudelijke apparaten. Deze apparaten stellen je in staat om je energieverbruik te monitoren en te optimaliseren. Bovendien stimuleert de overheid energiezuinig wonen door subsidies en belastingvoordelen aan te bieden voor degenen die investeren in energie-efficiëntieverbeteringen.

    Energiezuinige woning financieren

    De voordelen van energiezuinig wonen zijn duidelijk, zowel voor jezelf als voor de samenleving. Naast de directe financiële besparingen en comfortverbetering, draagt het bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en helpt het de negatieve impact van menselijke activiteiten op de planeet te verminderen. Aan energiezuinig wonen, zoals zonnepanelen, warmtepomp en extra isolatie, hangt echter wel een flink prijskaartje. Heb je dat geld niet direct beschikbaar? Dan is geld lenen voor de verduurzaming van je woning een optie. Zo ontvang je het geld meteen op je rekening en betaal jij het in termijnen, inclusief rente, terug aan de kredietverstrekker. “Elke maand worden er ongeveer 400 leningen op onze site afgesloten met als doel om de woning te verduurzamen”, zeg Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. 

    Verder is het goed om te weten dat als je een persoonlijke lening gebruikt voor het verbouwen of verbeteren van je huis, de rente dan aftrekbaar is. “De rente die je betaalt voor een lening die je gebruikt voor het verbouwen van je woning is aftrekbaar. Je krijgt een deel van de rente die je betaalt dus terug”, aldus Bulthuis. Renteaftrek is beperkt tot dingen van je huis die vastzitten en die je niet kunt meenemen wanneer je verhuist. Als je geld leent voor zaken die je kunt meenemen bij een verhuizing, zoals een koelkast, tuinmeubilair of losse zonnepanelen, dan is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar bij de belastingaangifte.

    Advertentie