Eetkamerstoelen kopen? Gebruik deze tips! 

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Pas als je op zoek gaat naar nieuwe eetkamerstoelen, realiseer je je dat de beslissing verre van eenvoudig is – de prijzen variëren aanzienlijk, het scala aan stijlen is bijna eindeloos en dan zijn er nog alle praktische dingen die je moet overwegen. En omdat de kosten van eetkamerstoelen snel kunnen oplopen (meestal moeten we er minstens 4-10 tegelijk kopen), hebben we deze gids gemaakt over hoe je de juiste eetkamerstoel kiest! 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Materiaal 

  Een grote overweging is het type materiaal van de stoel – gestoffeerde stof, hout, metaal of acryl zijn de meest voorkomende opties – en er zijn voor- en nadelen aan elk. Gestoffeerde stoelen creëren vaak een meer formele uitstraling en kunnen meer comfort bieden. Ze bieden ook de mogelijkheid om kleur en patroon te introduceren voor diegenen die een beetje een statement willen maken in hun eetruimte. Het nadeel van gestoffeerde eetkamerstoelen is dat je ze niet zomaar schoon kunt vegen, dus als je jonge kinderen of huisdieren hebt, wil je misschien twee keer nadenken voordat je deze koopt. 

  Stijl

  De gemakkelijkste manier om te beslissen welke stijl je wilt bereiken, is door wat onderzoek te doen op Pinterest, Instagram en andere designblogs, door tijdschriften te bladeren en afbeeldingen te verzamelen van alles wat je opvalt. Velen van ons voelen zich aangetrokken tot een breed scala aan stijlen, dus het is oké als de afbeeldingen die je hebt verzameld geen vergelijkbaar verhaal vertellen. Gebruik ons ​​advies over het maken van een moodboard om je keuzes te beperken en de interieurstijl te identificeren waarmee je verder wilt gaan. Als je eenmaal weet welke richting je op wilt, worden alle andere keuzes een stuk eenvoudiger.

  Prijs

  Een beperking waarvan we zouden willen dat die niet bestond, maar die wel bestaat, zijn de kosten. Eetkamerstoelen kunnen variëren van slechts een paar honderd euro in totaal tot meer dan 1500 euro per stuk, en als je bedenkt dat je meerdere stoelen moet kopen, wordt dit prijsverschil groter. Maar dat betekent niet dat een klein budget je moet beperken. Op dit punt van de gids zou je de stijl en het materiaal moeten kennen die je wilt, dus zoek slim naar een stoel die aan deze criteria voldoet. Je doet er hierbij sowieso goed aan om naar webshops te kijken. Op het internet kun je namelijk eenvoudig de prijzen van de eetkamerstoelen vergelijken. 

  Maat

  Een van de belangrijkste beslissingen voordat je een meubel koopt, is het overwegen van de grootte of schaal. Mooi meubilair kan totaal misplaatst lijken als het ‘verloren’ lijkt in een grote ruimte of als het een kleine ruimte domineert. We raden altijd aan om je ruimte op te meten en plakband te gebruiken om de afmetingen van het meubilair in kaart te brengen. Je wilt een comfortabele hoeveelheid ruimte tussen stoelen rond je eettafel laten. Vergeet niet de hoogte van de vloer tot de tafel te meten en de hoogte van de armleuningen mee te nemen als je de eetkamerstoelen onder de tafel wilt schuiven. 

  Advertentie