Een droogbloemen boeket kopen

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2022

Bloemen zijn voor veel gelegenheden een geschikt cadeau, of het nu voor een verjaardag is of als troost. Wat echter wel een nadeel is, is dat ze natuurlijk vaak niet zo lang mooi blijven. Een goed alternatief hiervoor zijn droogbloemen. Dit zijn gedroogde bloemen waar een boeket van wordt gemaakt en ze gaan veel langer mee dan ‘verse’ bloemen. Vaak wel een half jaar tot een jaar, terwijl normale bloemen maximaal 10 dagen goed blijven. Zo kun je iemand een meer blijvend cadeau geven, dat ook erg duurzaam is en beter voor de natuur.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het verhaal achter droogbloemen

  Droogbloemen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Ze zijn een hele tijd niet zo populair geweest, maar nu we allemaal meer bezig zijn met duurzaamheid en de natuur, zijn ze weer erg geliefd. In de jaren 70 waren boeketten van droogbloemen al een echte trend. De kans is groot dat je ze vaak bij je oma in huis ziet. Vandaag de dag zie je ze ook weer vaak terug op woonblogs of op Instagram bij influencers. Maar waar komt het idee voor droogbloemen nu eigenlijk vandaan? In de vorige eeuw werden gedroogde bloemen gebruikt voor het versieren van portretlijsten, sieradenkistjes en doosjes. Hierna werden ze populair onder schilders en vervolgens begonnen ze langzaam in interieurs terecht te komen. Rond 1970 kwamen er steeds meer droogbloemen in huiskamers te staan.

  Zelf bloemen drogen of kant-en-klaar

  Je kunt een boeket met gedroogde bloemen kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook zelf bloemen drogen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Ten eerste kun je bloemen drogen door ze tussen een boek of een pers te leggen. Deze methode ken je vast nog wel van vroeger, aangezien dit toen de meest toegepaste methode was. Je legt de bloemen of bladeren tussen vloei- of keukenpapier en stopt ze dan tussen een boek of plantenpers. Als je een boek gebruikt, is het handig om hier nog een voorwerp bovenop te leggen, zodat het vocht goed uit de bloem of plant kan trekken. Je moet de bloemen minimaal drie weken laten drogen voordat je ze weer uit het boek of de pers haalt. Als je geen platte bloemen wil hebben, kun je beter een andere methode gebruiken. Een andere methode is de bloemen laten drogen aan de lucht. Verwijder hiervoor de bladeren van de steel en bind de bloemen bij elkaar met een touwtje of een klein elastiekje. Hang dan het bosje ondersteboven op een warme, droge en het liefst een donkere plek. De zolder is bijvoorbeeld een goede optie. Hoe sneller ze drogen, hoe beter het resultaat zal zijn. Door ze op een donkere plek op te hangen, behouden de bloemen hun kleur.

  Droogbloemen kant-en-klaar kopen

  Als je geen zin hebt om zelf bloemen te drogen, kun je ze dus ook kant-en-klaar kopen. Droogbloemen in een boeket koop je bijvoorbeeld bij Bloomon, een bekende webshop voor allerlei soorten bloemen en boeketten. Hier kun je online jouw droogbloemen bestellen en laten bezorgen. Je hebt de keuze uit een ruim assortiment aan boeketten. Bloomen is echt gespecialiseerd in bloemen, maar je kunt ze ook bij andere winkels of webshops bestellen. Ook bij tuincentra zoals de Intratuin vind je vaak boeketten van droogbloemen. Hier vind je ook kleine bosjes met bloemen die je bijvoorbeeld aan de muur kunt hangen. Als je op zoek bent naar simpele droogbloemen voor een lagere prijs, kun je kijken bij Xenos of bij winkels zoals de HEMA. Hier vind je simpele boeketten en kleine bosjes. Een andere gespecialiseerde winkel waar je terecht kunt voor droogbloemen is Altijd Speciaal. Hier vind je ook boeketten voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld voor Moederdag of Valentijnsdag.

  Droogbloemen in je interieur

  Droogbloemen zijn dus weer een populaire vorm van decoratie voor de huiskamer. Vaak worden droogbloemen net als verse bloemen gewoon in een vaas gezet, want dat ziet er het mooiste uit. Er zijn echter ook andere manieren waarop je gedroogde bloemen kunt verwerken in je interieur. Denk bijvoorbeeld aan een krans met droogbloemen, die je aan de deur of aan de muur kunt hangen. Dit is leuk voor kerst, maar als je gebruik maakt van voorjaarsbloemen kun je hem het hele jaar door laten hangen. Daarnaast kun je ook droogbloemen in glas aanschaffen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een bosje of een boeket in een dicht, glazen buisje of een bol. Dit soort droogbloemen vind je in veel verschillende vormen. Als je graag kaarsen aansteekt in huis, kun je een kaarskandelaar kopen met droogbloemen in glas er onder in. Zo heb je eigenlijk twee vliegen in één klap. Je kunt ze bijvoorbeeld ook in een pot kopen. Het voordeel van droogbloemen in glas is dat er weinig lucht bij komt, waardoor ze nog net wat langer meegaan dan normaal. Droogbloemen passen in principe in ieder soort interieur, aangezien je bloemen in alle maten en kleuren hebt. In een modern interieur kun je gaan voor chique bloemen, zoals rozen van een donkere kleur. Bij een landelijk interieur kies je eerder voor bloemen als tulpen, en dan ook in allerlei kleuren. Een droogboeket hoeft niet alleen uit bloemen te bestaan, er kunnen bijvoorbeeld ook takjes van tarwe of riet tussen zitten. Dit staat super als je een redelijk neutraal boeket wil met veel rustige kleuren.

  Veelgestelde vragen

  Hoe lang gaan droogbloemen mee?

  Een boeket van droogbloemen gaat een half jaar tot een jaar mee. Verse bloemen gaan over het algemeen zo’n 10 dagen mee.

  Kun je zelf droogbloemen maken?

  Ja, je kunt zelf bloemen drogen door ze tussen een boek of plantenpers te leggen of door ze ondersteboven op een droge en donkere plek op te hangen. Na ongeveer drie weken zijn de bloemen goed gedroogd en kun je ze als decoratie gebruiken.

  Waar kun je droogbloemen kopen?

  Je kunt droogbloemen op verschillende plekken kopen. Er zijn gespecialiseerde webshops zoals Altijd Speciaal of Bloomon, maar je kunt ze ook in andere winkels kopen. Denk bijvoorbeeld aan tuincentra of woonwinkels zoals Xenox of de HEMA. 

  Advertentie