Een bloempot kachel kopen voor warme winteravonden

Laatst bijgewerkt: 14 november 2022

Omdat de energie- en gasprijzen deze winter de pan uit rijzen, zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om hun huis op een budgetvriendelijke manier te verwarmen. Kijken we naar verschillende DIY websites en trends, dan zien we dat mensen steeds vaker een bloempot kachel kopen of maken. De vraag hierbij echter is of een bloempot kachel in huis laten branden wel verstandig is. Om meer duidelijkheid te scheppen over de veiligheid van een bloempot kachel, vertellen wij je in dit artikel meer over deze manier van verwarmen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoe werkt een bloempot kachel?

  Een bloempot kachel werkt als volgt. Onder de bloempot staan brandende waxinelichtjes. De pot neemt de warmte van deze kaarsjes op en straalt dit vervolgens uit naar buiten. In feite wordt het dus warm in huis door de temperatuur van de terracottapot. Dit is lang niet zo efficiënt als een normale kachel, maar het kan er wel voor zorgen dat het wat warmer wordt in huis. Heb je genoeg kaarsjes, dan kun je flink wat warmte genereren waar je van kunt genieten als je dicht bij de bloempot kachel zit. 

  Wil je optimaal profiteren van je bloempot kachel? Koop dan theelichtjes met een lange brandduur. Branden de kaarsen namelijk relatief snel op, dan krijgt de bloempot kachel geen kans om warmte op te nemen. Heb je dus kaarsjes in huis gehaald die niet lang genoeg branden, dan heb je niets aan de bloempot kachel. 

  Kunnen kaarsen je huis verwarmen?

  Ja, als je in het hele huis minstens 200 kaarsen laat branden, dan is het goed mogelijk om je huis te verwarmen met kaarsen. Het probleem is echter dat een bloempot kachel geen ruimte heeft voor 200 waxinelichtjes. Met een bloempot kachel kun je dus niet je hele huis verwarmen en het is ook geen slim idee om in elke ruimte een bloempot kachel neer te zetten. Dit komt omdat er ook veel roet en rook vrijkomt als je een bloempot kachel gebruikt.

  Ophoping van roet en rook is niet goed voor de luchtkwaliteit in je huis. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een gaskachel, dan worden de stoffen die vrijkomen uit huis geleid via een buizensysteem. Bij een bloempot kachel is dit niet het geval. Daarnaast komt er ook fijnstof en koolmonoxide vrij op het moment dat je waxinelichtjes brandt. Ventileer je niet goed genoeg, dan zorgt dit voor CO2-ophoping in huis waardoor de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter is.

  Is een bloempot kachel gevaarlijk?

  Ja, het laten branden van bloempot kachels in huis kan gevaarlijk voor je zijn. Niet alleen omdat je met open vuur te maken hebt, maar ook omdat er rook, fijnstof en andere gassen vrijkomen op het moment dat je een bloempot kachel aandoet. Soms staan de waxinelichtjes te dicht op elkaar, waardoor er een grote vlam kan ontstaan. Dit kan weer zorgen voor brand, en als de kachel in huis staat dan is de kans groot dat de brand zich niet alleen beperkt tot de kachel. Tot slot leveren bloempot kachels bij lange na niet genoeg warmte in vergelijking met de normale kachel. 

  Kan terracotta tegen hitte?

  Ja, terracotta kan goed tegen hitte, maar bij zeer hoge temperaturen is er een kans dat de potten barsten. Als dit gebeurt, dan nemen ze minder goed warmte op, waardoor het effect van de bloempot kachel verloren gaat. Beperk je het aantal waxinelichtjes tot maximaal drie, dan is de kans klein dat de temperatuur in de pot te hoog wordt. Je kunt de terracottapotten ook gerust verven om ze een leuke uitstraling te geven. Kies in dit geval wel voor een hittebestendige verf. 

  Zelf een bloempot kachel maken

  Wil je geen bloempot kachel kopen, maar heb je wel een paar terracotta bloempotten in huis? Dan kun je ook zelf een bloempot kachel maken! Dit pak je aan door deze simpele stappen te volgen.

  • Start met het zoeken naar twee terracotta bloempotten met verschillende maten. Het is de bedoeling dat de ene pot over de andere pot geplaatst kan worden. 
  • Zoek de schotel van de grote pot en bewaar deze. 
  • Ga vervolgens op zoek naar stukken steen waar de pot op kan rusten. 
  • Leg hierna drie waxinelichtjes in het midden van de schotel en leg de stukken steen hieromheen. 
  • Steek de kaarsjes aan en plaats zowel de kleine als de grote pot omgekeerd over de waxinelichtjes. Zorg ervoor dat de potten goed op de stukken steen leunen en wacht tot de kachel zijn werk doet. 

  Omdat je met vuur werkt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Het is hierbij goed om te weten dat bloempot kachels over het algemeen in de tuin worden gebruikt. Laat de kachel nooit onbeheerd branden en houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de bloempot kachel als je het aan hebt in huis. 

  Veelgestelde vragen

  Hoeveel warmte geeft één kaars?

  Een waxinelichtje levert gemiddeld 20 watt warmte. Om dus 1000 watt aan warmte na te bootsen, heb je minstens twintig waxinelichtjes nodig. Hiermee kun je de gemiddelde woonkamer op temperatuur houden, maar het is nog steeds niet voldoende om een volledige ruimte op te warmen.

  Hoe lang duurt het voordat je huis warm is met een bloempot kachel?

  Het duurt gemiddeld 30 minuten voordat je huis of de ruimte waarin de kachel staat is opgewarmd. Hoe meer kaarsen je gebruikt, hoe warmer de kachel wordt. Kijk hierbij echter wel uit voor barsten in de bloempotten en laat de kachel nooit zonder toezicht branden om brandgevaar te voorkomen.

  Wat is een petroleum bloempot kachel?

  Een petroleum bloempot kachel is een kachel die werkt op petroleum, met het design van een bloempot kachel. In dit geval haal je dus geen echte bloempot kachel in huis, maar een draagbare verbrandingsontsteker met een lont. Vergeleken met een bloempot kachel is het veiliger om op deze manier je huis te verwarmen.

  Advertentie