Deurknoppen en deurklinken kiezen: 3 tips 

Laatst bijgewerkt: 10 februari 2024

Ben je bezig met het inrichten van je nieuwe woning of ben je een huis aan het bouwen en is het tijd om de deuren erin te zetten? Deuren zijn uiteraard een erg belangrijk onderdeel van een woning, maar ook het deurbeslag kan niet ontbreken. Het is immers wel zo handig als je de deuren echt kunt openen. Het kiezen van het juiste deurbeslag is niet zo makkelijk als je misschien denkt. Er zijn een hoop stijlen en kleuren waar je uit kunt kiezen, en zelfs diverse materialen. In dit artikel geven we je 3 tips om voor de juist deurknoppen en deurklinken te kiezen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Kies je voor deurkrukken of deurknoppen?

  Je wil natuurlijk wel een geheel van jouw woning maken, dus je kunt beter niet op iedere deur een andere deurklink zetten. De keuze die je maakt moet dus meteen geschikt zijn voor de stijl van de complete woning. Dat betekent uiteraard niet dat je per se alle deuren hetzelfde deurbeslag hoeft te geven. Misschien wil je sommige ruimtes wel extra laten opvallen. Een eerste keuze die je moet maken is of je kiest voor deurkrukken of deurknoppen. Deurknoppen passen goed bij historische panden of huizen met een traditionele stijl of uitstraling. Deurkrukken hebben meer grip en zijn in allerlei materialen te krijgen, waardoor ze bij iedere soort woning passen. Denk goed na over welk mooi deurbeslag past bij de stijl die jij wil voor jouw huis. 

  2. Welke stijl en afwerking hebben de deuren?

  Bij het kiezen van geschikt deurbeslag is het belangrijk dat je rekening houdt met de stijl en afwerking van de deuren:

  • Paneeldeuren: Paneeldeuren zien we vaak terug in historische gebouwen en monumenten. Hier mogen de deuren niet afwijken van de originele deuren en is er dus weinig keuze op het gebied van deurbeslag. 
  • Geverfde deuren: Heb je geverfde deuren in je woning? Dan kun je alle kanten op met het deurbeslag. Je kunt voor alle kleuren kiezen die je maar wil, dus kun je ook alle kleuren en stijlen kiezen voor je deurbeslag. 
  • Boarddeur: Boarddeuren komen zowel prachtig tot hun recht in moderne als in traditionele woningen. Deze deuren zijn bijvoorbeeld ideaal voor cottage-stijl huizen. 
  • Fineerdeuren: Fineerdeuren bevatten een dun laagje hout, maar hebben de uitstraling van een massief houten deur. 

  Twijfel je nog wat voor deurbeslag je graag wil voor jouw deuren? Bekijk dan wat de laatste trends zijn om de keuze wat eenvoudiger te maken. Antieke of verouderde messing knoppen zijn momenteel erg in, maar ook matzwarte deurknoppen of gewaagde kleurstellingen. Jouw nieuwe deurbeslag mag dus best eens lekker opvallen!

  Veelgestelde vragen 

  Waar moet je op letten bij het kopen van deurbeslag? 

  Let onder andere op het materiaal dat je wil gebruiken, de kleur, maar ook zeker de stijl. Zorg dat dit goed past bij de stijl en afwerking van de deuren. 

  Welke soorten deurbeslag zijn er?
  Er zijn een hoop soorten deurbeslag, waaronder deurbeslag met een sleutelgat, cilindergat, vrijbezet, loop of zelfs geheel blind deurbeslag. Denk aan deurknoppen, deurkrukken, klinken, enzovoorts.

  Kan elk deurbeslag op iedere deur?
  Nee, niet al het deurbeslag past op iedere deur. Twijfel je, laat dan eerst diverse metingen uitvoeren om zeker te weten dat het deurbeslag dat jij hebt gekozen op jouw deuren past.

  Advertentie