5 onmisbare tips voor het inrichten van je huis

Laatst bijgewerkt: 31 oktober 2022

Je huis inrichten kan een hele uitdaging zijn. Zeker als je een open keuken hebt, die de woonkamer en de eetkamer met elkaar verbindt. Hoe kun je je huis op een verrassende maar praktische manier inrichten? Dat ontdek je in dit artikel waarin we 5 essentiële tips voor het inrichten van je huis onthullen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Creëer een thema in jouw huis 

  We hebben allemaal een bepaalde stijl waarin we graag wonen. En we willen allemaal dat ons huis onze persoonlijkheid en interesses weerspiegelt. Maar soms kan het moeilijk zijn om het perfecte thema voor jouw huis te vinden. Om dit te veranderen, kun je op zoek gaan naar verschillende interieurstijlen die jou aanspreken. Houd er bijvoorbeeld van om zo min mogelijk spullen in jouw interieur te verwerken? Zoek dan inspiratie op basis van moderne en minimalistische interieurs. Houd je van het loftgevoel? Kijk dan naar de rustieke interieurstijl. Het is gemakkelijk om inspiratie op te doen door websites als Pinterest te bekijken. Bewaar vervolgens de stijlen die je mooi vindt op een moodboard om te beginnen met het kopen van meubels en decoraties. 

  Op zoek naar goedkope meubels en decoratiestukken? Winkel dan bij VidaXL

  Omarm wat je al hebt 

  Kijk ook naar de meubels en decoratiestukken die je al in huis hebt. Door meubelstukken te verplaatsen, ziet je huis er gelijk anders uit. Haal de nachtkastjes uit de slaapkamer en gebruik ze als commode voor de gang of investeer in nieuwe stoelen voor de eettafel. Zo kun je met een klein budget een grotere verandering aanbrengen in de uitstraling van je huis. 

  Op zoek naar een geheel nieuwe eethoek? Vind hier jouw nieuwe eetkamertafel.

  Je kunt er ook voor kiezen om de meubels die je hebt op te knappen. Staat er bijvoorbeeld een grote kast in een kamer die je liever niet wegdoet? Ga dan aan de slag met het schilderen of verbouwen ervan. Met de onderdelen die je hebt, kun je vast en zeker een mooi, nieuw meubelstuk maken. Geen idee waar je moet beginnen als het gaat om D.I.Y projecten? Op internet kun je genoeg inspiratie vinden, en bouwmarkten bieden tegenwoordig ook D.I.Y video’s aan waar je van kunt leren! 

  Gebruik de muur voor praktische doeleinden

  De muren in jouw huis zijn een wit canvas waarmee je kunt spelen. Vul ze bijvoorbeeld met wandplanken, om niet alleen van praktische, maar ook van decoratieve doeleinden te profiteren. Wandplanken zijn een praktische manier om spullen op te bergen en uit te stallen. Ze zijn perfect voor kleine ruimtes en kunnen worden gevuld met de dingen die jou in de buurt wilt houden. Denk bijvoorbeeld aan planten of boeken. Wandplanken kunnen ook voor decoratieve doeleinden worden gebruikt. Je kunt er foto’s op uitstallen en het is de perfecte plek om kristallen of andere verzamelobjecten op te bergen. 

  Spelen met behangpapier 

  Een behangontwerp kan worden gebruikt om een kamer te transformeren en een sfeer te creëren. Behangontwerpen zijn niet alleen voor muren. Er zijn veel creatieve manieren om behang toe te voegen aan jouw huis, waaronder op meubels, plafonds, vloeren en zelfs in de tuin. Behang is een geweldige manier om persoonlijkheid en stijl toe te voegen aan elke kamer. Je kunt behang gebruiken voor verschillende doeleinden: 

  • Om bestaand behang of schilderwerk te bedekken
  • Om oud meubilair of andere oppervlakken te bedekken
  • Om iets er weer als nieuw uit te laten zien

  Wil je een grote impact maken met behang? Dan ziet het er in sommige kamers heel mooi uit om behang op het plafond te gebruiken. Dit zorgt voor een interessante uitstraling en brengt bovendien een unieke blikvanger met zich mee. 

  Gebruik gordijnen en jaloezieën als accessoires

  Gordijnen en jaloezieën zijn niet alleen praktisch voor ramen. Ze kunnen ook worden gebruikt als accessoires rondom het huis. Ben je het uiterlijk van jouw huis zat, maar zit je niet te wachten op een complete renovatie? Dan kan het veranderen van de raamdecoratie een grote impact hebben op de uitstraling van het interieur. Verruil bijvoorbeeld satijnen gordijnen voor gordijnen met een interessante ribstof of verplaats de gordijnen voor jaloezieën in een interessante kleur. Je hoeft tegenwoordig immers niet meer te kiezen voor houten, witte of zwarte jaloezieën. In de meeste gevallen kun je jaloezieën in elke gewenste kleur laten verven! Zo tover je de raamdecoratie in je woning om tot een ware blikvanger in het interieur. 

  Veelgestelde vragen 

  Hoe lang duurt het voordat nieuw meubilair wordt geleverd?

  Omdat er wereldwijd leveringsproblemen zijn, kan het enige tijd duren voordat jouw nieuwe meubels worden geleverd. De meeste online winkels houden momenteel een levertijd van maximaal 11 weken aan. Wil je dus direct de meubels krijgen die je op het oog hebt? Dan is de kans groot dat je daarvoor een fysieke bouwmarkt moet bezoeken.

  Hoe kan ik mijn huis inrichten met een klein budget?

  Als je een klein budget hebt, kun je het beste op zoek gaan naar nieuwe meubels bij de plaatselijke kringloopwinkel. Hier vind je de mooiste stukken voor het minste geld, en als je een beetje handig bent kun je deze meubels omtoveren tot iets nieuws. Alles wat je daarvoor nodig hebt is motivatie, schuurpapier, verf en een kwast!

  Zijn er apps voor huisdecoratie?

  Ja, je kunt bijvoorbeeld de Flexa kleurenkiezer gebruiken om te testen hoe een kleur op je muur zal staan. Hoewel de app de kleur niet 100% correct nabootst, is dit een goede manier om te testen welke kleur op je muur past voordat je een definitieve keuze maakt. Daarnaast zijn er verschillende interieurplanners die je kunt gebruiken voor het opknappen van je huis.

  Advertentie