Stoere en trendy decoraties van beton

Laatst bijgewerkt: 15 juli 2022

Je krijgt zin om je interieur nog mooier en gezelliger te maken dan het al is. Je bent wel op zoek naar iets unieks, wat niemand anders heeft. Wellicht maak je nu al veel van je kleding extra persoonlijk met textielverf. Of je maakt eigen kunstwerken met diamond painting. Wat dacht je van doe-het-zelven met een onterecht ondergewaardeerd materiaal? Je zult het misschien niet geloven, maar werken met beton is veel gemakkelijker dan je denkt. Beton, zowel beton met een grove structuur als de veel fijnere variant, is een prachtig materiaal om je creatief mee uit te leven. We willen je hier graag een aantal ideeën geven.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is beton eigenlijk en hoelang bestaat het al?

  Beton is een belangrijk bouwmateriaal dat in feite uit drie componenten bestaat. In de eerste plaats is er cement, dat als bindmiddel fungeert. Daarnaast heb je een toeslagmateriaal nodig, zoals kiezels, grind of zand. Als laatste component heb je water nodig. Dit alles tezamen zorgt voor een hard, robuust en duurzaam materiaal, als het eenmaal is opgedroogd en uitgehard. Je denkt misschien dat beton een uitvinding van de laatste eeuwen is. Niets is minder waar. De Romeinen gebruikten al beton. Romeins beton is bijzonder duurzaam, waarschijnlijk omdat zij een ander soort cement gebruikten. In oude havens zijn Romeinse kades aangetroffen die zelfs na bijna 2000 jaar nog geen betonrot vertonen.

  Leuke decoratie-ideeën met beton

  Beton is een ideaal materiaal als je houdt van een trendy industriële inrichting. Misschien heb je wel eens een betonnen vloer gestort en kun je je niet voorstellen om gebruiksvoorwerpen van beton te maken. Het kan echter wel, zeker als je een snel uithardende en fijnkorrelige variant gebruikt. Als je wel eens met gips hebt gewerkt, weet je hoe handig het is om mallen te gebruiken. Dit kan met beton ook. Als je betonnen gebruiksvoorwerpen of decoraties wilt maken, moet je met een aantal dingen rekening houden. Voor kleinere voorwerpen kun je het beste kiezen voor een betonmix dat speciaal gemaakt is voor creatieve doeleinden. Deze is wel duurder dan regulier beton, maar geeft veel minder stof als je het aanmaakt. Beton is licht bijtend en kan je huid uitdrogen en beschadigen. Latex of vinyl handschoenen zijn een must. Tegen het irriterende betonstof draag je uiteraard een veiligheidsbril. Als je een mal gebruikt, vet je de binnenkant van tevoren in, om te voorkomen dat het beton zich aan je mal hecht. Wat kun je zoal met beton maken?

  • Heb je oude kaplaarzen die je niet meer gebruikt? Vet de binnenkant in met olie, vul je laars met beton en steek een ingevette beker of smalle bloempot in het beton. Als alles is uitgehard, heb je een stoere laarsvormige plantenbak. De uitholling waar de bloempot heeft gezeten, maak je met lak waterdicht.
  • Maak een organisch gevormde fruitschaal van beton. Je begint met een kunststof doek dat je invet. Je spreidt hier een laagje beton over uit. Langzamerhand ga je vouwen in het doek aanbrengen. Het beton zal de vorm van deze vouwen aannemen en vasthouden. Is het beton uitgehard, dat verwijder je het doek en vijl je eventuele scherpe randjes bij.
  • Maak een kapstok met betonnen voet. Gebruik een emmer of doos om het beton in te storten. Steek stokken in het uithardende beton. Als het beton hard is, zitten de stokken, die de basis voor je kapstok vormen, muurvast.

  Je betonnen kunstwerken verder decoreren

  Je kunt je betonnen voorwerpen op verschillende manieren decoreren. Wil je bijvoorbeeld een plantenbak met een mooie structuur, plak dan decoratieve elementen, uiteraard ingevet, in je mal. Als je beton hard is, zie je de afdruk van kralen, schelpen of andere versiersels in het beton. Je kunt je betonnen creaties ook verven met een speciale dekkende lak. Of je kiest ervoor om decoraties op het beton te plakken. Hiervoor gebruik je het beste een speciale betonlijm.

  Ga voor de industriële charme van beton

  Zoals je ziet is het heel eenvoudig om van beton unieke en decoratieve elementen voor je woning te maken. Gebruik het liefst de speciale fijnkorrelige beton voor creatieve doeleinden, die hiervoor ontwikkeld is. Ook het decoreren van beton is eenvoudiger dan je denkt. Heb je al inspiratie?

  Advertentie