Dit moet je weten over cilindersloten

Laatst bijgewerkt: 16 september 2022

Cilindersloten bestaan al heel lang, maar zijn de laatste jaren steeds populairder geworden omdat ze goed samenwerken met nieuwe technologie zoals smartphones en andere mobiele apparaten. Cilindersloten werken door een sleutel te gebruiken om de cilinder in het slot te draaien totdat deze is uitgelijnd met de bout en deze opent om toegang te krijgen tot alles wat zich achter de deur bevindt.

Heb je een nieuw cilinderslot nodig? Klik hier en koop direct een cilinderslot

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Verschillende soorten cilindersloten uitgelegd

  In de cilinder van een cilinderslot zitten pinnen. Deze pinnen worden omhoog of omlaag geduwd met behulp van een sleutel. Zodra alle pinnen op de juiste stand staan gaat het slot open. In de meeste gevallen zit de cilinder los in het slot, zodat deze vervangen kan worden. Is er bijvoorbeeld ingebroken of zit er een sleutel vast in het slot, dan kan de cilinder worden vervangen, zonder het hele slot los te maken. 

  Insteekslot 

  In Nederland komt het insteekslot het meest voor. Dit type slot wordt vaak geïnstalleerd in de buitendeur van een woning. Het gaat in dit geval om een slotkast die in de deur verwerkt is. Hierdoor is er aan de buitenkant van de deur alleen een cilinder zichtbaar. In de meeste gevallen bestaat een insteekslot uit een enkele sluiting. Het monteren of vervangen hiervan is geen makkelijke klus, omdat het slot in de deur verwerkt is. Bij vervanging moet de nieuwe slotkast dus precies in de opening passen. 

  Meerpuntssluiting 

  Met een meerpuntsluiting profiteer je van meerdere sluitingen in één slot. Deze cilindersloten worden doorgaans geïnstalleerd in nieuwe woningen en bedrijfspanden. Voor woonhuizen worden meestal 3 sluitingen gebruikt, maar meerpuntsluitingen kunnen ook uit meer sluitingen bestaan. Dit is de meest veilige optie op gebied van cilindersloten. De meerpuntssluiting zit net als het insteekslot verwerkt in de deur en is hierdoor niet eenvoudig om te vervangen. Omdat dit slot in de volledige deur verwerkt is, is het bij vervanging of plaatsing van dit slot verstandig om een professionele monteur in te schakelen. 

  Oplegslot

  In de renovatiebouw worden oplegsloten vaker gebruikt. In tegenstelling tot het insteekslot, worden oplegsloten op de deur bevestigd. Dit zie je vaak bij sloten die op ramen zijn bevestigd. Deze sloten kun je alleen openen vanaf één kant, waardoor de deur of het raam niet vanaf de andere kant geopend kan worden. Oplegsloten zijn eenvoudiger te vervangen. Met een paar schroeven losmaken kun je het oplegslot al loskrijgen en vervangen. 

  Verschillende soorten cilinders in cilindersloten

  Naast de verschillende cilindersloten bestaan er ook verschillende soorten cilinders. Dit zijn de verschillende cilinders waar je tegenwoordig uit kunt kiezen. 

  Cilinder of knopcilinder 

  Tussen een normale cilinder en knopcilinder zit het verschil in de manier van openen. Kies je voor een normale cilinder, dan gebruik je een sleutel om de deur te openen. Kies je voor een knopcilinder, dan is de deur te openen met een knop. Dit zie je bijvoorbeeld terug in openbare toiletten waar het slot in de deurknop verwerkt is. De knop zit hierbij aan de binnenkant van de deur en aan de andere kant kan de deur geopend worden met een sleutel. 

  Enkelsluitend of gelijksluitend cilinder 

  Kies je voor een enkel sluitende cilinder dan heb je voor elke cilinder een unieke sleutel nodig. Bij een gelijksluitend cilinder kies je voor meerdere cilinders die met dezelfde sleutel geopend kunnen worden. Dit is meestal het geval in woonhuizen, waarin je de voordeur met dezelfde sleutel als de achterdeur kunt openen. 

  Hele en halve cilinders 

  Met een hele of halve cilinder bepaal je vanaf welke kant de deur geopend kan worden. Kies je bijvoorbeeld voor een halve cilinder, dan kan de deur geopend worden vanaf één kant. Dit is handig in ruimtes als de slaapkamer, badkamer en het toilet. Wil je dat de deur vanaf beide kanten op en van het slot gehaald kan worden, dan kies je voor een hele cilinder. Deze cilinders zijn geschikt voor de voor- en achterdeur. 

  Cilinder met gevarenfunctie

  Tot slot kun je kiezen voor cilinders met een hogere beveiligingsgraad. Zo zit er bijvoorbeeld een gevarenfunctie in een cilinderslot. Deze functie is bedoeld om een deur te kunnen openen terwijl er een sleutel aan de andere kant van de deur in het slot zit. In geval van brand of in bejaardentehuizen zorgen deze cilinders voor meer veiligheid. Mocht de deur namelijk op slot zijn vanaf de binnenkant en heeft iemand hulp nodig? Dan kunnen hulpdiensten de deur vanaf de andere kant openen met een sleutel, waardoor je sneller geholpen wordt in geval van nood. 

  Veelgestelde vragen

  Kan ik zelf een cilinderslot vervangen? 

  Ja, het is mogelijk om zelf een cilinderslot te vervangen, maar als het slot in de deur is verwerkt kan dit een flinke uitdaging zijn. Om een cilinderslot op de juiste manier te vervangen en problemen achteraf te voorkomen, kun je het beste een professionele slotenmaker inhuren. De slotenmaker installeert het slot op de juiste manier en kan je bovendien tips en advies geven over het onderhoud van het nieuwe slot. 

  Waar kan ik een cilinderslot kopen?

  Cilindersloten zijn verkrijgbaar bij verschillende bouwmarkten en online aanbieders. Denk bijvoorbeeld aan de Praxis en Gamma, maar ook aan online winkels als deur-cilindersloten.nl. Ga je aan de slag met het vervangen van een cilinderslot, dan is het belangrijk om het juiste slot te kiezen. Neem voor meer informatie over welk slot jij nodig hebt contact op met de aanbieder van het cilinderslot. 

  Het cilinderslot werkt niet goed, wat nu?

  Je kunt proberen om het slot te smeren. Doe dit door de cilinder los te maken door de lange schroef in de zijkant van de deur los te draaien. Door te wikken maak je de cilinder los. Smeer de cilinder vervolgens met een goede slotspray en plaats de cilinder terug in het slot. Als het slot na het smeren nog steeds niet goed draait, dan is het verstandig om contact te maken met een slotenmaker. 

  Advertentie