Een goede bureaustoel kopen en correct instellen: zo doe je dat!

Een goede bureaustoel kopen en correct instellen: zo doe je dat!

Laatst bijgewerkt: 16 mei 2023

Er is veel aandacht voor de veiligheid op de werkvloer in ons land. Werkgevers zijn bijvoorbeeld wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Het risico dat men loopt op lichamelijk letsel wordt echter nogal eens onderschat. Zo wordt kantoorwerk als minder risicovol gezien. Onterecht, want zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Er is niet acuut sprake van klachten of ernstige ongevallen, maar ook den duur kunnen mensen wel last krijgen van serieuze klachten. Wil je dit voorkomen? Dan is het zaak een goede bureaustoel te kopen en deze correct in te stellen. Hieronder lees je hier meer over!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Een ergonomische bureaustoel kopen

    Wil je de kans op fysieke klachten bij zittend werk zo klein mogelijk maken? Dan moet je een bureaustoel hebben die je lichaam goed ondersteunt. Uitgebreide instelmogelijkheden zijn hierbij sleuteltermen, aangezien geen enkel lichaam precies hetzelfde is en mensen ook nog eens een eigen voorkeur hebben als het gaat om favoriete zithouding. Dé tip om een stoel te kopen die bij je past: een ergonomische bureaustoel kopen

    Met het hybride werken komen vaste werkplekken steeds minder vaak voor. Daarom is het nog belangrijker geworden dat bedrijven bureaustoelen kopen die een zo groot mogelijk aandeel van de medewerkers ondersteunen een correcte zithouding aan te nemen.

    Europese en Nederlandse normen voor ergonomische bureaustoelen

    Een ergonomische bureaustoel is op diverse manieren in te stellen. In de Europese norm NEN-EN-1335 voor bureaustoelen zijn richtlijnen vastgelegd voor wat betreft de maatvoering en minimale benodigde instelbaarheid. Probleem is alleen dat hierbij is uitgegaan van de gemiddelde Europeaan. En Nederlanders hebben nogal andere lichaamsmaten van gemiddelde Europeanen. Zo zijn de mensen in Nederland gemiddeld gezien niet alleen behoorlijk wat langer, maar zijn de verschillen in bouw ook nog eens extremer.

    Om ervoor te zorgen dat ergonomische bureaustoelen beter aansluiten bij de gemiddelde Nederlander, geldt in ons land de Nederlandse Praktijk Richtlijn NPR 1813 als aanvulling op de Europese normen. Zo moeten onder andere de zittinghoogte een minimaal bereik hebben van 410 tot 550 millimeter in plaats van 400 tot 510 millimeter, en de zittingdiepte en de lengte van de rugleuning minimaal 440 in plaats van 380 millimeter zijn. 

    3 tips voor het juist instellen van een ergonomische bureaustoel

    En over die correcte zithouding, daar is nog wel het een en ander over te zeggen. Je kunt namelijk wel ergonomische bureaustoelen neerzetten, maar als mensen ze niet goed instellen zijn ze eigenlijk zo goed als nutteloos. Hoe je wel een bureaustoel correct instelt?

    • De zithoogte instellen: ga zitten op de zitting en zet je voeten plat op de grond. Stel de zithoogte zo in dat je knieën een hoek van 90 graden maken.
    • Hoogte van de armleuningen: leg vervolgens je armen los op de armleuningen. Stel de hoogte hiervan zo in dat je armen bij de elleboog een hoek van 90 graden maken.
    • Hoogte van de rugleuning: stel tot slot de rugleuning zodanig in dat de kromming van de rugleuning (de lendesteun) precies past in de natuurlijke holte van je rug.

    Advertentie