Tips voor een betere nachtrust

Laatst bijgewerkt: 24 januari 2023

Slaap jij de laatste tijd slecht en merk je dat je hier in je dagelijkse leven last van begint te krijgen? Dan is het natuurlijk hoog tijd om dit aan te pakken, zodat je weer energiek je dagen kunt gaan beginnen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zorgen voor een betere nachtrust, maar ten eerste is het handig om erachter te komen waarom je niet goed slaapt. Is het stress, een slecht matras, te veel schermtijd voordat je naar bed gaat, te veel cafeïne, of toch nog iets anders? In dit artikel bespreken we een aantal manieren om te zorgen voor een betere nachtrust!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Een goed matras dat bij je past

  Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je een goede matras hebt om op te slapen. Is jouw matras versleten of past het niet goed bij jouw lichaam, dan kun je hierdoor lichamelijke ongemakken gaan ervaren, waaronder een gebrek aan slaap. Goede matrassen zijn duur, maar ze zijn het geld dubbel en dwars waard. Een goedkoop matras zal namelijk sneller verslijten en biedt vaak ook weinig ondersteuning aan jouw lichaam. Kies daarom altijd voor een matras van een goed merk, zoals Beka matrassen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je een matras hebt van hoge kwaliteit, die ook doet wat hij moet doen. Daarnaast is het verstandig om het matras te kopen bij een specialist, zoals Groterinwonen. Een specialist kan je namelijk advies geven indien nodig en je helpen het beste matras te vinden voor jou. Er bestaan vandaag de dag namelijk een hoop verschillende soorten matrassen en niet iedere soort is voor iedereen geschikt. Voor de een is een traagschuim matras bijvoorbeeld heel fijn en voor de ander zorgt dit juist voor problemen. 

  Minder cafeïne en schermtijd voor het slapengaan

  Ervaar je slaapproblemen, dan is het verstandig om zo min mogelijk cafeïne binnen te krijgen, met name in de avond. Drink dus geen koffie of sterke thee en probeer geen nicotine binnen te krijgen. Mocht je een roker zijn, probeer dan een paar uur voordat je gaat slapen niet te roken. Ook het eten van vast voedsel 2 tot 3 uur voor het slapengaan wordt afgeraden, aangezien je spijsvertering dan aan het werk moet. Probeer je schermtijd te beperken in de avond. Maak dus zo min mogelijk gebruik van je telefoon, de tv of een computer. Wat wel goed is om te doen, is ontspannen voor het slapengaan. Bijvoorbeeld door te gaan wandelen of een boek te lezen. 

  Veelgestelde vragen 

  Wat voor soort matras is het beste?

  Dit hangt nogal af van de manier waarop je slaapt en of je bijvoorbeeld problemen hebt met je gewrichten of niet. Een matras op maat is altijd de beste keuze. Ga hiervoor naar een specialist.

  Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

  Let natuurlijk op de levensduur van het matras, maar ook op de vochtregulatie, hygiëne en de ventilatie die het matras biedt. Uiteraard is het ook verstandig om te kijken wat voor bedbodem je hebt en wat voor matrassen hierbij passen.

  Wat helpt voor een goede nachtrust?

  Zorg voor ontspanning voor het slapengaan, bijvoorbeeld in de vorm van wandelen of lezen. Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol voor het slapengaan en beperk je schermtijd zoveel mogelijk.

  Advertentie