Hoe kies je de beste zonnepanelen voor op jouw dak?

Laatst bijgewerkt: 21 november 2023

De keuze voor zonnepanelen is niet alleen een milieuvriendelijke stap, maar ook een slimme investering voor je portemonnee. Met zonnepanelen op je dak genereer je je eigen stroom, wat leidt tot een aanzienlijke besparing op je energierekening. Maar hoe kies je de juiste zonnepanelen voor jouw specifieke situatie? In deze gids nemen we de belangrijkste overwegingen met je door.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De juiste afmetingen en efficiëntie

  De grootte van je dak en de hoeveelheid energie die je wilt opwekken, zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. Zonnepanelen afmetingen variëren, en het is belangrijk om te weten hoeveel panelen je op jouw dak kwijt kunt en hoeveel energie je huishouden nodig heeft. Overweeg panelen met een hoog rendement om de maximale hoeveelheid energie uit elke beschikbare vierkante meter te halen. 

  Kosten en terugverdientijd

  De prijs van een standaardinstallatie van 10 zonnepanelen ligt rond de €6000, een bedrag dat je meestal binnen ongeveer 5 jaar terugverdient. Deze kosten variëren afhankelijk van de installatiegrootte en het type omvormer. Vergelijk prijzen van verschillende aanbieders en overweeg de totale kosten, inclusief installatie en onderhoud.

  Verschillende soorten en kwaliteit

  Er bestaan diverse typen zonnepanelen, zoals polykristallijne en monokristallijne panelen. Monokristallijne panelen, vaak zwart van kleur, leveren het hoogste vermogen en zijn tegenwoordig even betaalbaar als de blauwe polykristallijne varianten. Focus ook op garanties en certificeringen van de fabrikant voor een indicatie van de betrouwbaarheid en kwaliteit.

  Installatieaspecten en oriëntatie

  De opbrengst wordt beïnvloed door de hellingshoek en oriëntatie van de zonnepanelen. Een hoek van ongeveer 35 graden is ideaal, hoewel kleine afwijkingen meestal slechts een beperkte impact hebben. Idealiter zijn zonnepanelen zuidwaarts gericht, maar oost- en westgerichte oriëntaties zijn ook effectief. Op een schuin dak kunnen panelen dicht bij elkaar geplaatst worden, in tegenstelling tot een plat dak. Gebruik micro-omvormers of power optimizers voor daken met schaduwgebieden om te voorkomen dat schaduw op enkele panelen de prestaties van de gehele installatie vermindert.

  Ruimte en betrouwbaarheid

  Evalueer de ruimte op je dak en bereken hoeveel panelen nodig zijn om de gewenste energieopbrengst te realiseren. Kies voor zonnepanelen van een betrouwbare leverancier met goede referenties in de branche, om zeker te zijn van een betrouwbare en langdurig efficiënte installatie.

  Samenvattend is het selecteren van de juiste zonnepanelen een belangrijke beslissing die zowel je energieverbruik als je financiën beïnvloedt. Door zorgvuldig rekening te houden met factoren zoals grootte, rendement, kosten, type, kwaliteit, installatie en oriëntatie, maak je een keuze die aansluit bij jouw specifieke behoeften en de eigenschappen van je dak. De juiste zonnepanelen bieden niet alleen een duurzame oplossing, maar leveren ook op lange termijn financiële voordelen op.

  Advertentie