De beste vloer kiezen met handige tips

Laatst bijgewerkt: 25 mei 2022

De vloer is de basis van de interieurstijl van je woning. Daarom is het belangrijk om een vloer te kiezen waar je niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn van kunt genieten. Bepaal daarom eerst in welke stijl jij je het beste thuis voelt, om vervolgens gericht op zoek te gaan naar een vloer die deze stijl complimenteert. Hiernaast zijn er een paar andere belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Geen zorgen, want in dit artikel geven wij je handige tips waarmee het kiezen van de juiste vloer eenvoudiger wordt. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het juiste materiaal kiezen 

  Wil je een laminaat vloer kopen, of ga je liever op zoek naar onderhoudsvriendelijke PVC vloeren? De keuze van het materiaal van de vloer staat in directe verbinding met de gebruiksintensiteit. Voor de vloer van de garage kies je bijvoorbeeld andere materialen dan voor de vloer in de woonkamer. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met het renoveren van verschillende ruimtes in huis? Bedenk dan of de vloer doorgetrokken moet worden naar andere ruimtes en hoe intensief deze ruimtes gebruikt gaan worden. Factoren als de grootte van het gezin en huisdieren spelen ook mee als je op zoek gaat naar een nieuwe vloer. 

  Ben je op zoek naar een sterke vloer die weinig onderhoud nodig heeft, dan is een laminaatvloer geschikt. Heb je huisdieren en/of kinderen, dan loont het om te investeren in een vloer die goed tegen een stootje kan. In dit geval is een PVC vloer de beste keus. Wil je het gevoel van buiten naar binnen halen, kies dan voor een eiken parket. Deze vloer heeft echter veel onderhoud nodig om op de lange termijn mooi te blijven. Allemaal belangrijke zaken om over na te denken! 

  Maak de indeling van de ruimte inzichtelijk 

  Door de indeling van de ruimte inzichtelijk te maken, is het eenvoudiger om een patroon te kiezen. Ga je voor smalle planken, brede planken, vierkante tegels, een Hongaarse punt of een visgraatpatroon? Is de ruimte smal, dan kun je het beste kiezen voor lange, smalle planken. Door de planken in de breedte te leggen maak je de ruimte optisch breder. Hetzelfde effect bereik je door een vloer met een leuk patroon in de richting van natuurlijk licht te leggen. Heb je te maken met een grote oppervlakte, dan kun je voor alle soorten vloeren kiezen. Wil je de rust in huis bewaren, ga dan voor brede planken of tegels. Wil je de vloer gebruiken als aandachttrekker, dan is een Hongaarse punt of visgraatvloer geschikt. 

  Denk na over de ondergrond 

  Als je een nieuwe vloer laat leggen of gaat leggen, dan is het ook belangrijk om over de ondergrond na te denken. Ligt er bijvoorbeeld vloerverwarming in de woning of wil je deze aanleggen, dan ga je gericht op zoek naar vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming. Let hierbij op de warmteweerstand. Hoe lager dit getal, hoe makkelijker de vloer warmte doorlaat. Door voor een vloer met een lage warmteweerstand te kiezen, werkt de vloerverwarming beter waardoor de stookkosten omlaag gaan. Wil je het allerbeste rendement uit de vloer halen, kies dan voor PVC. PVC heeft namelijk een isolerende werking en is tegelijk geschikt om te leggen op vloerverwarming. Heb je vloerverwarming en wil je het liefste een houten vloer? Dan is het kiezen van de juiste ondervloer essentieel. Laat je hierover adviseren door de vloerenspecialist! 

  Voordat je een vloer kunt plaatsen moet deze geëgaliseerd worden. De juiste ondergrond is niet alleen belangrijk om een mooi eindresultaat te garanderen. Het zorgt er ook voor dat de vloer langer mooi blijft, waardoor jij langer van je nieuwe vloer kunt genieten. 

  Denk na over het nieuwe interieur 

  Of je jouw meubels nu hergebruikt of niet, het is altijd belangrijk om een vloer te kiezen die volledig bij jouw stijl past. Door je huis namelijk in te richten op een manier waar jij je prettig bij voelt, maak je het dagelijkse leven een stuk eenvoudiger en comfortabeler. Kijk voor inspiratie naar interieurstijlen op websites als Pinterest, maak een moodboard en ga op basis hiervan aan de slag met het kiezen van de juiste vloer, accessoires en meubels. Zo weet je zeker dat je een goede keus maakt en creëer je met minimale inspanning een interieur waar jij je écht thuis in voelt. 

  Kortom: het kiezen van de juiste vloer hangt samen met je persoonlijke voorkeur, de grootte van de ruimte, de gebruiksintensiteit, de ondergrond en jouw favoriete interieurstijl. Neem al deze aspecten in overweging bij het kiezen van de juiste vloer. Op die manier weet je zeker dat je geen belangrijke stappen overslaat en kun je op een stressvrije manier aan de slag met het kiezen van de beste vloer voor in jouw woning. 

  Veelgestelde vragen

  Hoe kies ik de juiste kleur vloer? 

  Heb je een kleine ruimte, dan kun je het beste kiezen voor een lichte vloer. Lichte kleuren maken de ruimte optisch groter. Heb je echter een grotere ruimte en is deze ruimte voorzien van grote ramen of hoge plafonds, dan is een donkere vloer ook geschikt. De kleur van de vloer is echter voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. 

  Wat is de meest krasbestendige vloer? 

  De meest krasbestendige vloer die op dit moment verkrijgbaar is, is de gietvloer of troffelvloer. Dit is een naadloze vloer die bedekt wordt met een laag epoxyhars en is zeer krasbestendig. Deze vloeren passen perfect in industriële ruimtes en kan ook gerust in een ruimte als de garage of badkamer gelegd worden. Gietvloeren zijn ook geschikt voor woningen die voorzien zijn van vloerverwarming en vragen om weinig onderhoud. 

  Welke vloer is tijdloos? 

  Het klinkt misschien wat saai, maar als je voor een tijdloze vloer wilt gaan dan kun je het beste kiezen voor een lichte, houten vloer. Of je voor laminaat of echt hout kiest is aan jou. Deze vloer is makkelijk te combineren met allerlei soorten interieurstijlen, kleuren en andere materialen. Met een lichte, houten vloer is het dus eenvoudig om het interieur na verloop van tijd te veranderen, zonder de vloer hierbij ook te vernieuwen.

  Advertentie