Zelf schilderen: Waar kun je het beste mee ontvetten?

Voorbereiding voor het schilderen: Waar kun je het beste mee ontvetten?

Laatst bijgewerkt: 9 september 2022

Als je zelf iets wil gaan schilderen, bijvoorbeeld een deur in je huis of je kozijnen, of misschien wel een meubelstuk, is het belangrijk dat je het oppervlak eerst goed schoonmaakt en ontvet. Hierdoor zal de verf beter pakken en zal het resultaat er veel beter uitzien. Dat is natuurlijk wel zo fijn, want als je zelf gaat schilderen, gaat hier behoorlijk wat werk in zitten. Dan wil je ook het beste resultaat dat je kunt krijgen. Wil je weten hoe je het beste te werk kunt gaan als je zelf een deur of meubelstuk gaat schilderen en waar je deze het beste mee kunt ontvetten? In dit artikel gaan we er uitgebreid op in!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Wat heb je nodig als je zelf een deur gaat verven?

    Ga je zelf aan de slag met het verven van een deur, dan heb je een aantal materialen nodig. Het klinkt misschien als iets simpels, even je deur verven, maar er komt toch echt wel meer bij kijken dan dat. Voor het schilderen van een deur heb je nodig:

    • Deurverf
    • Grondverf
    • Afplaktape
    • Schuurpapier
    • Kwast of roller
    • Verfbakjes
    • Goede ontvetter

    Let er bij het kopen van de verf wel op dat er een groot verschil zit tussen verf voor een binnendeur en verf voor een buitendeur. Verf die de invloeden van het weer en het Nederlandse klimaat meekrijgt, heeft andere eigenschappen dan verf die je gebruikt voor een binnendeur. Mocht het om een buitendeur gaan, dan is bijvoorbeeld de Sikkens Rubol XD High Gloss hoogglans verf erg geschikt om te gebruiken. Deze biedt genoeg bescherming tegen de invloeden van het Nederlandse weer. Daarnaast is het goed om te weten dat grondverf en primer precies dezelfde soort verf zijn, maar de termen worden veel door elkaar gebruikt.

    Het schilderen van de deur voorbereiden

    De hoofdklus is natuurlijk het schilderen zelf, maar voordat je daar mee begint moet je zorgen voor een goede voorbereiding. Om het schilderen van een binnendeur of buitendeur voor te bereiden, onderneem je de volgende stappen:

    1. Verwijder het hang- en sluitwerk

      Dit wordt ook wel het deurbeslag genoemd. Voordat je gaat schilderen, verwijder je de klink en alle andere metalen onderdelen. Op die manier krijg je het mooiste resultaat als je uiteindelijk alle onderdelen weer terug plaatst.
    2. Verwijder eventuele oude verf

      Het zou kunnen dat je de deur al eerder hebt geverfd, of dat de standaard verf er nog op zit. In dat geval ga je eerst de oude verfresten van de deur verwijderen voordat je een nieuwe laag verf aan gaat brengen. Op die manier zorg je dat de nieuwe verf een zo goed mogelijke basis heeft. Je kunt de oude verfresten eenvoudig verwijderen met een verfkrabber.
    3. Het hout ontvetten voor het schilderen

      Om een mooi eindresultaat te krijgen, moet de deur bij het schilderen zo schoon mogelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je voor het verven de deur ontvet. Dit kun je op verschillende manieren doen en met verschillende middelen. Welke middelen je allemaal kunt gebruiken, vertellen we verder in dit artikel!
    4. De deur schuren

      Hierna ga je ervoor zorgen dat het oppervlak van de deur helemaal vlak en egaal is. Dat doe je door de deur te gaan schuren. Let er hierbij wel op dat je de juiste korrelgrootte pakt voor het schuurpapier. De korrelgrootte van schuurpapier wordt aangegeven met een ‘P’ en een getal erachter. Voor kaal hout kun je P-80 gebruiken en voor geverfd hout P-120. Dit klopt niet altijd helemaal, dus als je twijfelt is het altijd slim om even advies te vragen bij een bouwmarkt.
    5. Nogmaals ontvetten

      Tijdens het schuren van het hout dwarrelt er van alles door de kamer, waardoor sommige deeltjes zich weer opnieuw zullen hechten aan de deur. Daarom is het verstandig om als laatste stap voor het schilderen, de deur nogmaals de ontvetten. Je herhaalt stap 3 dus gewoon nog een keer.

    Waar kun je het beste mee ontvetten?

    Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken bij het ontvetten van een deur of ander oppervlak. Waarmee ga je dus ontvetten voor het schilderen? Welk middel je het beste kunt gebruiken, hangt ook af van het materiaal en het oppervlak dat je wilt ontvetten. Of je nu hout wilt ontvetten voor het schilderen of kunststof wil ontvetten voor het schilderen, maakt nogal een verschil. Onder ontvetten verstaan we het verwijderen en oplossen van verontreinigingen die bestaan uit olie, vet en vuil. Naast het oppervlak dat je wil reinigen, speelt ook het type vuil een belangrijke rol in de keuze voor een bepaalde ontvetter. Veel gebruikte soorten ontvetters zijn zeep, ammonia, Ewepo ontvetter of verfreiniger en alcohol. Zeep is het minst krachtig, maar kan wel goed gebruikt worden voor kleinere klussen. Ammonia wordt daarnaast veel gebruikt, maar kan wel invloed hebben op de kleur van het oppervlak. Ook kunnen de dampen van dit middel giftig zijn.

    Wat is belangrijker voor het schilderen: Schuren of ontvetten?

    Beiden handelingen zijn even belangrijk om een goed resultaat te krijgen bij het schilderen van een oppervlak. Eerst ontvetten voor het schuren is belangrijk omdat je anders vuil het oppervlak in kunt schuren. Maar na het schuren is het weer nodig om de deur nogmaals te ontvetten voor het schilderen, aangezien de schuurdeeltjes zich weer kunnen hechten aan het oppervlak.

    Wat als je niet ontvet?

    Als je niet ontvet voor het schilderen, heb je een grote kans dat je vuil of vuilresten het oppervlak in schuurt. Hierdoor zul je geen mooi resultaat krijgen bij het schilderen. Er zullen bijvoorbeeld vlekjes te zien zijn, of oneffenheden. Daarnaast kan het nog zijn dat de kleur niet goed pakt of niet overal hetzelfde is.

    Veelgestelde vragen

    Wat is de beste ontvetter?

    Ammoniak wordt het meest gebruikt, aangezien dit het meest agressieve middel is en dus eigenlijk tegen ieder soort vuil opgewassen is.

    Kan je met ammoniak ontvetten?

    Jazeker, ammoniak wordt hier veel voor gebruikt.

    Wat ontvet beter wasbenzine of thinner?

    Het werkt allebei prima, maar thinner kan niet worden gebruikt voor het reinigen van kunststoffen, wasbenzine wel.

    Wat ontvet beter wasbenzine of ammoniak?

    Ammoniak werkt over het algemeen beter dan wasbenzine, maar het kan de kleur van een oppervlak mogelijk aantasten.

    Advertentie