Op energielasten besparen zonder groots te investeren

Laatst bijgewerkt: 11 januari 2024

Ondanks een relatief zachte herfst en begin van de winter, werd het in januari toch weer behoorlijk fris. Met de energiecrisis van twee jaar geleden nog in het achterhoofd maakte sommige mensen zich gelijk weer zorgen. Durf ik het in huis nog wel comfortabel warm te stoken? Of moet ik dan gelijk vrezen voor een torenhoge energierekening? Zeker nu de media berichtten over stijgende gasprijzen als gevolg van het koudere winterweer? Hieronder lees je meer over hoe je kunt besparen op je energielasten, zonder grote investeren te hoeven doen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Toenemend belang energielabel woningen

  Al bijna een decennium geleden werd het verplicht bij de verkoop van een woning een energielabel aangevraagd te hebben. Toch bleef lange tijd slechts een kleine groep mensen interesse hebben hierin. Zij vonden onder meer de locatie, de uitstraling en het interieur belangrijk dan het energieverbruik van een woning. Tot een jaar of twee geleden. Vanwege de forse stijgingen van energieprijzen (en dan vooral die van gas) gingen veel mensen kritisch naar hun energieverbruik kijken. Dit is afhankelijk van diverse zaken.

  Een lager energieverbruik door woningaanpassingen

  Bepaalde kenmerken van je woning bepalen natuurlijk het energieverbruik. Zo is goede gevel-, dak- en vloerisolatie belangrijk, net zoals goede isolerende ramen met bij voorkeur triple glas. Naast verlaging van het energieverbruik wordt er ook gekeken naar hoe een woning zelf duurzame energie kan opwekken. Een goed geïsoleerde woning kan van het gas af, en verwarmd worden met een warmtepomp. Zonnepanelen kunnen (deels) de benodigde elektriciteit opwekken. Dit hele traject vraagt vaak wel een forse financiële investering. 

  Gelukkig kun je ook zonnepanelen huren. Hierbij profiteer je gelijk van lagere energielasten doordat je minder elektra van je energieleverancier hoeft af te nemen. Bovendien ziet het er nog niet naar uit dat de geplande start van de afbouw van de salderingsregeling in 2025 nog gehaald gaat worden. Ook zijn de prijzen van zonnepanelen de afgelopen maanden flink gedaald. Meer weten hierover? Op hun website lees je van alles over onder meer de kosten van zonnepanelen bij Otovo bijvoorbeeld.

  Een lager energieverbruik door ander gedrag

  Het energieverbruik wordt daarnaast ook deels beïnvloed door gedrag. Zo kun je al flink besparen op energie door onder meer de thermostaat een graadje (of twee) lager te zetten, en wat korter te douchen. Deze gedragsveranderingen vragen geen enkele financiële investering, maar kunnen vaak al flinke besparing opleveren.

  In 2023 was er sprake van een recordhoeveelheid regen. Laten we hopen op een zonnig 2024, zodat we veel duurzame zonnestroom kunnen opwekken!

  Advertentie