Bedhekje voor kinderbedden

Laatst bijgewerkt: 17 oktober 2021

Wordt jouw peuter of kleuter steeds bewegelijker en slaapt hij of zij al in een ‘groot’ bed? Dan wil je natuurlijk niet dat je kleine er ’s nachts uitvalt. Als je geen ledikant hebt maar wel beschermende randen wilt hebben, dan kun je kiezen voor een bedhekje. Er zijn diverse winkels die een bedhekje verkopen. Er zijn veel verschillende soorten en maten, waardoor je best even kunt twijfelen wat de juiste keuze is. We helpen je op weg met een paar belangrijke punten waar je op moet letten.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Waar koop ik een bedhekje?

  Een bedhekje is een bescherming waardoor jouw kindje niet meer uit bed kan vallen. Bij de overstap van ledikant naar een groot bed is het soms echt wel nodig om een bedhekje te plaatsen. Een normaal bed heeft namelijk geen hoge bedrand waardoor jouw kindje uit bed kan vallen. Door het plaatsen van een bedhekje los je dit heel makkelijk op. Kies bijvoorbeeld voor een Ikea bedhekje of een bedhekje van Leenbakker. Zo weet je zeker dat je kleine veilig de nacht doorbrengt. Liever een goedkoper alternatief? Jysk is de goedkopere concurrent van de Ikea en Leen Bakker. Jysk verkoopt momenteel geen bedhekjes, maar het is wel waarschijnlijk dat deze nog komen. Zo kun je flink besparen op een Jysk bedhekje. Ook babymerk Bambino heeft regelmatig aanbiedingen voor bedhekjes, onder andere bij de Kruidvat en de Trekpleister. Lidl heeft bedhekjes ook wel eens in het assortiment. Lidl heeft een online shop waarin ze meubels en woondecoraties verkopen. Houd deze en de folder regelmatig in de gaten.  

  Voor welk bedhekje kies ik?

  Bedhekjes zijn te verdelen in twee verschillende soorten. Je hebt de bedhekjes die je onder het matras vastmaakt en je hebt de hekjes die je kunt vastmaken door middel van een systeem wat verankert. Ook kunnen de hekjes mobiel of fixed zijn. Het ene hekje kan je dus bewegen en inklappen en het andere hekje kan dat niet. Kies je voor een mobiel hekje dan is deze in hoogte en lengte te verstellen. Een bedhekje voor een boxspring zal verankerd moeten worden omdat dit niet makkelijk onder het matras kan.

  Bedhekje kopen? Let op deze belangrijke punten

  Een van de belangrijkste aspecten is het materiaal waarvan het bedhekje is gemaakt. Er zijn hekjes van aluminium, hout, plastic of metaal. Ook dien je rekening te houden met welk bevestigingssysteem er aan het bedhekje zit, welke veiligheid het jouw kindje biedt, de afmeting van het bedhekje en het comfort ervan.

  Een bedhekje heeft vaak een textielgedeelte wat je dan makkelijk kunt verwijderen om het te wassen. Is je kleine ’s nachts ziek geweest en heeft hij of zij overgegeven? Dan kun je dit dus gemakkelijk weer schoonmaken. Marktplaats heeft ook tal van bedhekjes erop staan. Heb jij er van iemand een overgekocht? Dan is het natuurlijk hartstikke handig dat je het textiel kan wassen en je het weer lekker fris laat ruiken als je het van iemand hebt overgenomen.

  De voordelen op een rijtje per materiaalsoort:

  • Een bedhekje van hout is stevig en heeft een fraai uiterlijk.
  • Een bedhekje van plastic is goedkoop en verkrijgbaar in veel kleuren, maar minder stevig.
  • Heb je gekozen voor een aluminium bedhekje? Dan zal dit zeer stevig zijn en ook nog enigszins flexibel omdat aluminium wat meebuigt.
  • Een metalen bedhek is erg duurzaam en stevig. Het is ook de meest praktische variant.

  Wil jij een bedhekje wat meerdere jaren meegaat omdat je hoopt meer kinderen te krijgen? Dan kan je het beste kiezen voor een metalen of aluminium bedhekje. Het neemt immers niet zo heel veel plaats in beslag om het ergens op te bergen wanneer het voor jouw kindje niet meer nodig is.

  Iets waar je ook rekening mee moet houden bij de aanschaf is dat wanneer je het gaat monteren je een ruimte van minder dan 2 centimeter van de hoofdzijde moet behouden. Dit is volgens de veiligheidsrichtlijn. Je voorkomt zo klappen die niet gewenst zijn tijdens het slapen. Het biedt ook wat meer comfort wanneer je ervoor zorgt dat er zachte bekleding tegen het bedhekje aan zit. Zo zal jouw kindje wanneer het toch het bedhekje raakt zichzelf minder bezeren.

  Welke maat moet ik kiezen?

  De maat van het bedhekje is afhankelijk van de afmetingen en het type bed wat je hebt voor jouw kleintje. Meestal ligt de lengte van een kinderbedje tussen de 140 en de 150 centimeter. Je moet dus met deze maat rekening houden bij het kopen van een bedhekje. Heb je een afwijkende maat nodig? Misschien is het een idee om eens bij een bouwmarkt te kijken om er zelf een te maken. Koop bijvoorbeeld houten latten of planken bij de Gamma en maak je eigen bedhekje.

  De hoogte van een bedhekje varieert tussen de 40 en 50 centimeter. Welke hoogte jij het beste kunt kiezen hangt af van de slaapgewoonte van je kind. Een bedhekje wat lager is dan 16 centimeter is in ieder geval niet aan te raden. Je moet natuurlijk ook rekening houden met de hoogte van het matras wat op het bed ligt.

  Hoe bevestig ik een bedhekje?

  Er zijn verschillende manieren om een bedhekje te bevestigen. De meest voorkomende bevestiging is diegene die je onder met matras moet schuiven. Zeker voor een bedhekje wat je mee wilt nemen is dat heel handig. Op deze manier haal je het gemakkelijk weg om het daarna ergens anders te kunnen plaatsen. Erg handig als jouw kindje eens uit logeren gaat en ze daar geen bedhekje hebben of voor wanneer je het bedhekje in de caravan nodig hebt op vakantie.

  Verder zijn er bedhekjes die je moet bevestigen aan het bed. Deze veranker je vaak in de muur. Voordeel is dat dit natuurlijk een stuk steviger is. Wil je het matras een keer omdraaien of het hoeslaken vervangen? Dan hoef je het bedhekje niet helemaal te verwijderen. Wil je het bedhekje meenemen op reis of aan een ander bed bevestigen? Dan is dit natuurlijk minder praktisch.

  Veelgestelde vragen

  Wat is het beste bedhekje?

  Een goed bedhekje is voor iedereen anders. Kijk altijd naar de juiste afmetingen die bij het kinderbed passen. Kijk ook naar de bevestiging. Moet het hekje aan de muur worden vastgemaakt of kun je hem gemakkelijk onder het matras vandaan halen zodat hij mee op vakantie kan? Wil je een stevig hekje, dan is hout of metaal een goede keuze.

  Hoe werkt de bevestiging van een bedhekje?

  Er zijn verschillende soorten bevestigingen, afhankelijk van het bedhekje dat je koopt. De eenvoudigste bevestiging is een hekje dat je onder het matras vastmaakt. Je kunt ook een hekje kopen dat je bevestigt aan het bed en aan de muur. Veilig en stevig, maar wel minder makkelijk om mee te nemen op reis.

  Zijn er bedhekjes voor in de caravan?

  Bedhekjes die je onder het matras legt zijn ideaal om mee te nemen in de caravan. Je maakt ze namelijk niet vast aan het bed of aan de muur. Je haalt het hekje moeiteloos onder het matras vandaan.

  Advertentie