Bamboo scherm kopen voor in de tuin of op het balkon

Laatst bijgewerkt: 1 oktober 2021

Wil je een bamboo scherm kopen voor buiten? Dit ziet er niet alleen erg karakteristiek en mooi uit, bamboo schermen zijn ook nog eens duurzaam en erg praktisch. Je kunt ze op allerlei manieren gebruiken, maar we zien ze toch wel het meeste terug in de tuin of op het balkon. Weten waar je op moet letten bij het kopen van een bamboo scherm voor buiten? We leggen je hier alles haarfijn uit. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Waar is bamboo geschikt voor?

  Wat is bamboo nu eigenlijk precies? De naam van deze grassoort komt uit het Maleis. Bamboo stengels zijn hol van binnen en worden door knopen onderbroken. Hier kunnen de bamboo bladeren zich aan hechten. De stam kan in lengte variëren van een paar centimeter tot ruim 30 centimeter. Dit is ook het geval bij de diameter. Deze kan variëren van een paar centimeters tot wel meer dan 25 centimeter.

  De hardheid van bamboo kan je vergelijken met die van eikenhout. Het voordeel van bamboo is dat het van nature niet uitzet. Ook krimpt het niet of nauwelijks. Dit is dan ook de reden waarom bamboo steeds vaker in de tuin gebruikt wordt. Dunne stengels van bamboo lenen zich prima om gebruikt te worden als plantensteunen. Van de dikkere stengels worden bamboo schermen, tafels, banken, pergola’s en zelfs tuinhuisjes gemaakt. Wordt bamboo verhit en onder hoge druk verwerkt, dan kunnen er zelfs latten en planken van worden gemaakt.

  Bamboo is de snelst groeiende plant ter wereld. Binnen 25 dagen kan hij wel tot 50 cm groeien. Het enige wat voor deze explosieve groei nodig is, is zonlicht. Er is geen extra water nodig en omdat bamboo zelf een anti-bacteriële stof aanmaakt is het gebruik van pesticiden ook overbodig. Erg makkelijk en duurzaam om te laten groeien dus.

  Voordelen van bamboo schermen

  Omdat we tegenwoordig steeds meer op zoek gaan naar natuurlijke, duurzame materialen zijn bamboo schermen steeds meer in opmars. Menig tuinbezitter kiest voor bamboo schermen om de inkijk in de tuin kleiner te maken.

  Het voordeel van bamboo schermen is dat ze warm aan doen. Zo geven ze je tuin of balkon een gemoedelijke sfeer. Je kan kiezen voor een naturel kleur maar je kan ook bamboo schermen zwart in je tuin of op je balkon plaatsen. Net wat je zelf het mooist vindt.

  Bij bamboo schermen zijn bamboo stengels met een draad met elkaar verbonden. Dit zorgt ervoor dat het bamboo scherm heel sterk is. Toch zijn losse bamboo schermen niet heel stabiel. Wil je er een schutting mee maken, dan kan je het beste houten tussenpalen gebruiken.

  Bamboo schermen plaatsen

  Bamboo schermen bevestigen is een heel eenvoudig klusje. Met roestvrijstalen draden zet je de schermen vast aan het frame. Zo maak je heel snel een afscheiding in de tuin of op je balkon die ondoorzichtig is. Het is wel verstandig om bamboo buiten schermen niet direct in de grond te plaatsen. Grond is namelijk vaak vochtig. Omdat er in de grond geen lucht bij de bamboo kan komen zal deze gaan rotten. Zet de bamboo schermen daarom bij voorkeur in beton of laat ze een stukje boven de grond.

  Bij het plaatsen van bamboo buiten schermen wordt het aangeraden om een afdekkapje erboven te maken. Omdat bamboo holle stengels heeft kan vocht en viezigheid in de vezels trekken. Hierdoor zal er van binnenuit verrotting ontstaan. Dit voorkom je met een afdekkap.

  Gelakte of zwarte bamboo schermen voor buiten

  Bij een bamboo scherm buiten heb je net als bij de meeste houtsoorten het probleem dat het na verloop van tijd gaat verkleuren. Op een gegeven moment verkleurt bamboo naar een grijstint. Om dit te voorkomen kan je het beste gelakte bamboo schermen kopen.

  Omdat deze voorzien zijn van een extra laagje zullen ze veel minder snel verkleuren. Heb je liever een andere kleur? Tegenwoordig zijn er ook bamboo schermen in het zwart te koop. Zo krijgt je tuin of balkon een mooie strakke look.

  Het voordeel van een bamboo scherm wat zwart is geverfd, is dat het een stuk minder snel zal verkleuren. Dit is zeker het geval wanneer je zelf regelmatig een nieuw laagje verf aanbrengt. Een bambooscherm zwart is goed tegen ons klimaat bestand. Hierdoor hoef je er bijna niets aan te doen.

  Bamboo schermen in verschillende formaten

  Bamboo schermen zijn te koop in een aantal verschillende formaten. De hoogte is in de meeste gevallen 180 cm. De breedte kan wel heel erg verschillen. Vaak wordt er gekozen voor schermen van 180 bij 180 of 180 bij 90. Kies je voor het formaat 180 bij 90 en wil je een schutting maken, dan zal je hiervoor meer palen nodig hebben. Dit kost misschien wat extra geld, maar bedenk wel dat je met schermen van 180 bij 90 een stevigere schutting hebt.

  Het is niet zo dat je bij het kiezen van bamboo schermen aan vaste afmetingen gebonden bent. Bamboo is namelijk makkelijk zelf in te korten. Wil je dus in plaats van 180 bij 90 liever 180 bij 80, dan kan je dat eenvoudig zelf doen.

  Ook leuk voor op het balkon

  Met bamboo schermen kan je op je balkon lekker zitten zonder dat iedereen je ziet. Scherm je balkon af met een bamboo scherm zodat je lekker anoniem in de zon een boekje kan lezen. Met een bamboo scherm heb je de privacy die je nodig hebt zonder dat je hiervoor duur uit bent of veel hoeft te klussen. Kies je voor bamboo dan ben je milieubewust en duurzaam bezig. Dan hebben we het nog niet eens over hoe mooi jouw balkon er straks bij staat.

  Veelgestelde vragen

  Waarom zou je voor bamboo schermen kiezen?

  Er is een groot aantal redenen om bamboo schermen in je tuin of op je balkon te plaatsen. Ten eerste is het voordelig. Ten tweede is het natuurlijk materiaal en dus duurzaam. Ten derde is het heel makkelijk te bevestigen. En het is ook nog eens heel erg mooi!

  Waar gebruik je bamboo schermen voor?

  Waar kun je bamboo schermen eigenlijk niet voor gebruiken? Ze staan geweldig in de tuin of zelfs op het balkon voor wat extra privacy. Zo heb je een stijlvol alternatief voor de schutting. Of kies voor een laag bamboo scherm om een kamer in het huis af te schermen of op te splitsen in twee delen.

  Kun je een bamboo scherm verven?

  Ja zeker. Een bamboo scherm is ook verkrijgbaar in andere kleuren dan de natuurlijke kleur. Denk bijvoorbeeld aan zwart. Je kunt deze ook zelf verven of een lak laag geven. Staat je scherm in het felle zonlicht? Een lak laagje beschermt je scherm ook tegen verkleuren.

  Advertentie