Een badkamer verbouwen doe je zo !

Laatst bijgewerkt: 30 november 2021

Het is natuurlijk altijd een hele klus als je de badkamer wilt gaan restylen. Voor wie een verhuizing er op dit moment, vanwege de overspannen woningmarkt, niet in zit heeft de keuze om voor een grondige verbouwing te gaan. Voor een upgrade van je keuken of badkamer is het nu de beste tijd om je te gaan oriënteren. Daarbij is de keuze aan jou of je het zelf gaat doen of dat je er een vakman bij haalt.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Plan

  Online kun je veel inspiratie opdoen. Je kunt bijvoorbeeld een account op pinterest aanmaken en dan boards samenstellen van hoe je keuken of badkamer er uit moet komen te zien. Kies je favoriete stijl, kleur of materiaalsoort en ga dat op een eigen moodboard combineren. Pak daarbij naast een aantal woontijdschriften de ouderwetse schaar, een tube lijm en een groot vel wit papier. Ga hiermee aan de keukentafel met een ander creatief iemand aan de slag. De reis van een wit papier naar een nieuw verbouwde badkamer zal zeker verrassend zijn. Misschien wordt het heel iets anders dan wat je in eerste instantie in gedachten had. 

  Materiaal

  Nadat de keuze is gemaakt en je eventueel een 3D model hebt gemaakt middels een handige app, kun je aan de slag gaan. Een van de eerste dingen die je daarbij nodig hebt zijn badkamertegels. Durf het aan om de witte, grijze of zwarte varianten op het standaard formaat 20×20 links te laten liggen. Grote tegels in aardetinten of gemarmerde patronen geven meteen een stuk meer warmte en sfeer aan je badkamer. Die tegels vormen de basis van hoe je deze natte cel verder gaat inrichten. Durf ook van de overal gebruikte vierkante vorm af te stappen. Dat kan al in de vorm van een eigentijds mozaïek patroon in warme kleuren. Organische vormen kunnen ook toegepast worden in de vorm van ronde of ovale spiegel terwijl twee naast elkaar liggende ronde waskommen een uitstekende vervanging zijn van de klassieke witte porseleinen wastafel. Is het plaatje compleet dan ben je toe aan de volgende stap

  Slopen

  Voor velen is het sloopwerk de ultieme mogelijkheid om flink wat stress kwijt te raken. Pak een flink breekijzer en sloophamer maar doe het wel veilig. Daarvoor moet je in ieder geval werkschoenen gebruiken terwijl werkhandschoenen en een veiligheidsbril beslist onmisbaar zijn. Vooral bij het uitbreken van de oude badkamertegels kunnen er splinters in het rond vliegen. Een goede veiligheidsbril voorkomt mogelijk oogletsel. Voordat je echter als een soort tornado door de badkamer gaat moet je wel op de hoogte zijn waar alle leidingen liggen en in de muur zitten. Misschien is er een tekening of breng alles eerst zelf in kaart door de oude situatie goed in beeld te brengen. Ga je alles zelf doen dan is het goed om te kijken wat voor gereedschap je in huis hebt. Een tegelsnijder is slechts één van de gereedschappen die je nodig hebt. Speciale tools die je maar één keer gebruikt kun je beter huren. Zorg er dan wel voor dat de verhuurder goed uitlegt hoe je dit gereedschap het beste kunt gebruiken. Vertrouw je het niet helemaal roep dan de hulp in van een handig familielid die nog wat uurtjes over heeft. Samen kom je namelijk altijd verder.

  Advertentie