De afbouw: Welke fase van het bouwen is het en wat houdt het in?

Laatst bijgewerkt: 21 december 2022

Ben jij van plan een nieuwbouwwoning te laten bouwen, of ben je bezig met de bouw van een nieuwbouwwoning? Dan ken je vast de term afbouw fase wel. Dit is één van de fasen die je doorloopt in het proces van het bouwen van een nieuwbouwhuis. Maar wanneer komt deze fase eigenlijk in beeld en wat houdt de fase in? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is de afbouw fase? 

  De afbouw van een nieuwbouwwoning is de tweede fase in het bouwproces. De eerste fase is de ruwbouw, waarbij de fundering, de riolering, een groot deel van de leidingen, de dragende muren en het dak worden geplaatst. Na het afronden van de eerste fase moet de nieuwbouwwoning wind- en waterdicht zijn. Daarna ga je dus verder naar de afbouw fase, waarin men zich vooral bezighoudt met de afwerking van de woning. De woning wordt klaargemaakt om er echt in te kunnen wonen. Dingen die in deze fase aangepakt worden zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een dekvloer, binnenwanden, binnendeurkozijnen, binnendeuren en de trap. Ook worden de muren in deze fase afgewerkt en de plafonds van het huis gestuct. Het schilderwerk en tegelwerk hoort ook bij deze fase, samen met het plaatsen van een badkamer en keuken. Dit laatste is echter niet altijd het geval, in sommige situaties doet de koper de badkamer en keuken zelf en hoort dit niet bij de oplevering. 

  Woning verduurzamen tijdens de afbouw 

  Wil jij je woning verduurzamen, dan worden de duurzame elementen toegevoegd tijdens de afbouw. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, die wordt geplaatst in de afbouwfase. Maar ook als je ervoor kiest om een zonneboiler of zonnepanelen te laten plaatsen, hoort dit bij de afbouw. Je zou dit de duurzame afbouw kunnen noemen, de werkzaamheden die ervoor zorgen dat jouw woning zuiniger en milieuvriendelijker wordt. Het isoleren van de woning is vandaag de dag natuurlijk een standaard onderdeel van het bouwen van een huis, maar ook grotere verduurzaamheidsmaatregelen kun je in deze fase laten toepassen. 

  De oplevering

  De laatste fase, na de afbouw, is de oplevering van de woning. Deze fase houdt eigenlijk alleen nog in dat je samen met de bouwer een rondje door de woning loopt om te controleren of alles volgens plan is uitgevoerd. Nadat je een rondje hebt gelopen, vindt de sleuteloverdracht plaats en ben je officieel eigenaar van je nieuwe woning! 

  Veelgestelde vragen

  Wat is de afbouwfase?

  De afbouwfase is de fase van de bouw waarin de woning klaar wordt gemaakt voor bewoning. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van binnendeuren, isolatie en trappen.

  Hoe lang duurt de afbouw van een huis?

  Gemiddeld gezien neemt de afbouw van een huis 12 tot 18 maanden in beslag.


  Hoe lang mag nieuwbouw duren?

  De gemiddelde duur van de bouw van een nieuw huis is 15 maanden. Dit varieert uiteraard nogal, afhankelijk van de soort woning die wordt gebouwd.

  Advertentie