Laatst bijgewerkt: 14 november 2022
De aardlekschakelaar is een veiligheidsvoorziening die is ontworpen om elektrische apparatuur te beschermen tegen de effecten van elektrische stroom die uit de elektrische installaties lekt. Aardlekschakelaars worden gebruikt in veel verschillende soorten installaties, zoals verdeelborden, industriële onderstations, en elektriciteitscentrales. Ze worden ook gebruikt in gebouwen om ze te beschermen tegen elektrische schokken. Gaat de aardlekschakelaar uit en kun je de oorzaak niet vinden? In dit artikel nemen we verschillende oorzaken van het uitschakelen van de aardlekschakelaar door.
Disclaimer: Nugevonden is een puur informatief platform. Neem voor de juiste veiligheidsmaatregelen contact op met een gecertificeerde vakman.
De aardlekschakelaar die uitschakelt als het regent, is een fenomeen dat optreedt in gebouwen met elektriciteitsdistributiesystemen. De aardlekschakelaar schakelt dan uit als het regent en wordt veroorzaakt door de volgende situaties:
Aardlekschakelaars zijn ontworpen om het elektrische systeem te beschermen tegen gevaarlijke aardfouten die kunnen optreden. Deze stroomonderbrekers zijn te vinden in woon- en bedrijfsgebouwen en moeten aan specifieke eisen voldoen. Mede door deze schakelaars worden grote branden en het doorbranden van elektrische kabels bij overbelasting voorkomen.
De aardlekschakelaar schakelt zonder reden uit? Dit is een van de meest voorkomende problemen met een elektrische stroomonderbreker. De aardlekschakelaar schakelt dan meestal uit tijdens een plotselinge stroomstoot of bij kortsluiting in de voeding. Dit kan worden veroorzaakt door zoiets eenvoudigs als een defect apparaat of een elektrische storing in de bedrading.
Daarnaast zijn er nog andere redenen waardoor een aardlekschakelaar kan haperen. Denk bijvoorbeeld aan een fout in de bedrading, zoals een losse verbinding, breuk, of een slechte verbinding. Het is ook mogelijk dat apparaten te hoge stroomvereisten vragen van het circuit. In dit geval helpt het om bijvoorbeeld de airco uit te schakelen. Heb je meerdere apparaten tegelijkertijd aan? Dan kan dit ook een oorzaak zijn van het uitvallen van de aardlekschakelaar.
De zekering is een veiligheidsmaatregel die de stroomtoevoer onderbreekt wanneer er een storing in het systeem is. Dit voorkomt dat de elektriciteit naar apparaten stroomt die deze niet zouden moeten ontvangen. Zekeringen zijn een belangrijke veiligheidsmaatregel in elektrische circuits. Ze breken namelijk het circuit wanneer het een bepaalde spanning en stroomgehalte bereikt. Dit beschermt het circuit tegen oververhitting en voorkomt daardoor brand of kortsluiting.
Als de aardlekschakelaar uitschakelt, kan dit verschillende redenen hebben. De meest voorkomende reden is dat een schakelaar bij de stroombron is uitgeschakeld. Controleer daarom of alle schakelaars aan staan en of de stroomonderbreker niet geactiveerd is.
Een andere reden kan zijn dat er een kortsluiting of overbelasting in het systeem is. Dit kan gebeuren als er te veel apparaten op één stopcontact zijn aangesloten, alsook wanneer er iets is aangesloten terwijl het had moeten worden losgekoppeld.
Een derde mogelijke oorzaak van een uitschakeling van de aardlekschakelaar kan zijn dat er te veel stroom door het bedradingssysteem vloeit. Een gekwalificeerde elektricien moet dit probleem onderzoeken en de nodige reparaties uitvoeren.
Achterhalen of een aardlekschakelaar kapot is? Dat doe je niet zomaar. Je moet namelijk een multimeter gebruiken om te controleren op aardfouten. Dit is een apparaat dat spanning, stroom, en weerstand meet. Als je echter geen idee hebt van wat de normale waarden zijn, dan heb je hier weinig aan. De meter geeft namelijk aan of het aardlek verbroken is. Als de meterstand niet op nul staat, betekent dit dat er een probleem is met de elektrische bedrading in je huis of bedrijfspand. In dit geval moet je wederom een gecertificeerde elektricien inschakelen. Het repareren van de aardlekschakelaar is een klus die je namelijk niet zomaar zelf uitvoert.
Aardlekschakelaars (ELCB’s) werken beschermend tegen elektrische aardfouten. Ze zijn ontworpen om het voedingssysteem te openen en te isoleren van het aardlek. Wanneer een ELCB een aardlek detecteert, wordt deze geopend om de stroom van elektriciteit te stoppen en schade te voorkomen. Als je je ELCB moet resetten, dan doe je dat als volgt. Het eerste wat je moet doen, is de zekeringkast in huis vinden. Dit moet zich op een centrale locatie bevinden, meestal in de gang of in het toilet. Het heeft een paar verschillende schakelaars met labels erop. Zoek naar de schakel met het label ‘Earth Leakage’ en schuif de schakelaar omhoog om de aardlekschakelaar in te schakelen. Indien je vervolgens nog steeds geen stroom in huis hebt, dan is het tijd om een expert in te schakelen. Zo weet je zeker dat het probleem veilig wordt opgelost.
De uitschakeltijd van de aardlekschakelaar is de tijd die een aardlekschakelaar nodig heeft om uit te schakelen. De uitschakeltijd van de aardlekschakelaar varieert afhankelijk van het type stroomonderbreker, maar het typische bereik is van 1 tot 5 seconden.
De aardlekschakelaar schakelt uit wanneer hij in minder dan 1 seconde een spanningsdaling van meer dan 10% detecteert. Als dit gebeurt, wordt het uitgeschakeld en wordt de stroomtoevoer naar het apparaat losgekoppeld. Op deze manier is het beschermd tegen elk verder risico op elektrische schokken.
De eerste stap is het resetten van de stroomonderbreker. Als deze opnieuw uitvalt, moet je een elektricien bellen. De kans is namelijk groot dat je in dit geval last hebt van een groter probleem dat opgelost moet worden door de elektricien.