3 tips voor het leggen van een nieuw dak 

Laatst bijgewerkt: 15 juli 2023

Is jouw oude dak echt aan vervanging toe of ben je een huis aan het bouwen en is het tijd om het dak te leggen? Dit is erg lastig om zelf te doen en zul je dus in de meeste gevallen moeten uitbesteden. Mocht je heel handig zijn, dan kun je natuurlijk wel proberen om dit zelf te doen, maar doe dan wel goed onderzoek van tevoren. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het leggen van een nieuw dak. In dit artikel zetten we de 3 belangrijkste dingen voor je op een rij!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Een geschikte dakdekker zoeken 

  Als je 100% zeker wil zijn van een geslaagde dakrenovatie of een sterk nieuw dak, dan raden we je toch aan om dit door een dakdekker te laten doen. Dakdekkers zijn overal in het land te vinden. Woon je bijvoorbeeld in Eindhoven, dan heb je binnen no-time een dakdekker in Eindhoven gevonden. Dit is dus geen reden om het toch maar zelf te doen. Een dakdekker zal altijd een grondige dakanalyse uitvoeren, onder andere van de dakconstructie en het onderdak. Daarnaast zal de uitvoering van de renovatie of het plaatsen van het nieuwe dak een stuk vlotter gaan dan wanneer je dit zelf moet doen. Zoek wel altijd goed door, totdat je de specialist hebt gevonden die het beste bij het project past, zo is RT-daken de favoriet in de omgeving van Eindhoven. 

  2. Kosten berekenen 

  Zorg dat je van tevoren een goede schatting maakt van de kosten van de dakrenovatie of het nieuwe dak. Mensen denken vaak snel dat zelf een dak leggen of renoveren goedkoper is dan wanneer ze dit laten doen door een dakdekker. Dat is niet helemaal het geval. Je bespaart wellicht wat arbeidskosten, maar je moet wel zelf alle materialen kopen. Ook het gereedschap dat je nodig hebt en nog niet in je bezit hebt. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat je fouten maakt. Het herstellen van die fouten kost ook weer geld. Vraag een aantal offertes op bij dakdekkers bij jou in de buurt, zodat je de prijs kunt vergelijken. 

  3. Kies voor dakisolatie 

  Als je toch jouw dak gaat vernieuwen, is dit het ideale moment om (extra) dakisolatie te plaatsen. Het isolatiemateriaal waarover jouw oude dak bezit, is hoogstwaarschijnlijk minder goed dan het materiaal dat nu op de markt is. Het loont dus altijd om je dak opnieuw te laten isoleren als je er toch al iets aan laat doen!

  Veelgestelde vragen 

  Wat kost het renoveren van een dak?
  De kosten van het renoveren van een dak hangen af van wat voor soort dak je hebt. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 70 en 130 euro per vierkante meter.

  Wat kost een dakreparatie?
  Een dakreparatie met dakpannen kost gemiddeld 130 tot 210 euro per vierkante meter en met leien tussen de 320 en 420 euro per vierkante meter.

  Heb je een vergunning nodig voor een nieuw dak?
  Als de dakrenovatie er niet voor zorgt dat het uiterlijk van je dak verandert, heb je er waarschijnlijk geen vergunning voor nodig. In sommige gemeenten moet je wel een ‘melding van werken’ doen.

  Advertentie