3 tips om de juiste schutting te kiezen voor jouw tuin

Laatst bijgewerkt: 15 juli 2023

Ben je van plan om een nieuwe schutting in je tuin te zetten of is je huidige schutting aan vervanging toe? De juiste schutting kiezen voor jouw tuin is nog niet altijd zo simpel als het misschien lijkt. Een schutting moet genoeg privacy en beschutting bieden voor jouw tuin, maar je wil natuurlijk ook dat hij past bij de rest van de inrichting van jouw huis en tuin. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om een geschikte schutting te vinden. Wat die dingen zijn, vertellen we je in dit artikel!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Kies het juiste materiaal

  Het materiaal waaruit de schutting is vervaardigd bepaalt voor een groot deel de stevigheid en het uiterlijk. Hout is de meest populaire keuze, aangezien het er altijd mooi uitziet en het materiaal relatief gezien vaak gunstig geprijsd is. Hout vergt wel meer onderhoud dan de meeste andere materialen, maar je zult er zeker een gezellige, chique schutting mee neer kunnen zetten. Een schutting met een combinatie van hout en beton kost je wat meer, maar hij zal hoogstwaarschijnlijk langer meegaan dan een volledig houten schutting. Dan kun je ook nog kiezen uit een volledig betonnen schutting, een kunststof schutting en een composietschutting. Volledig beton is erg duur, maar wel onderhoudsvrij. Ook kunststof en composiet vergen minder onderhoud, maar ze kunnen op den duur wel verkleuren. 

  2. Kies een houtsoort

  Aangezien hout erg populair is, gaan we er even vanuit dat je een houten schutting of een hout-betonnen schutting kiest. In dat geval heb je nog de keuze uit diverse soorten hout. Een schutting van Zweeds rabat is vandaag de dag erg populair, mede doordat het een duurzame houtsoort is. Daarnaast wordt ook Douglashout veel toegepast in de tuin, deze houtsoort kan op den duur wel verkleuren. Maar dat is natuurlijk makkelijk op te lossen met een nieuwe laag lak of olie. Ook grenenhout is een geliefde optie. Het hout kan verkleuren, maar dan wel naar een mooie roodbruine of geelbruine kleur. 

  3. Schutting kopen bij een specialist 

  Als je over wil gaan tot het aankopen van een nieuwe schutting, raden we je aan om dit echt bij een specialist te doen, zoals Wood and Colors. Je wil immers wel zeker weten dat je een schutting van hoge kwaliteit koopt. Daarnaast kan een specialist je goed advies geven, mocht je er nog steeds niet helemaal uit zijn wat je nu precies wil. 

  Veelgestelde vragen

  Welke schutting gaat het langst mee?
  Over het algemeen gaat een schutting met een combinatie van hout en beton het langst mee, wel zo’n 20 tot 30 jaar.

  Waar moet je op letten bij het kopen van een schutting?
  Als je een schutting gaat kopen, is het verstandig om goed na te denken over het materiaal dat je wil gebruiken en hoe hoog je de schutting wil hebben. Houd hierbij ook rekening met de regels binnen jouw gemeente!

  Wat voor soort schutting is het beste hout?
  Hardhout is populair omdat het onderhoudsarm is en lang mee gaat. Het is echter wel wat duurder. Grenen is een wat goedkoper alternatief dat ook lang mee gaat, maar wel wat minder mooi is dan hardhout.

  Advertentie