3 tips voor het vervangen van je buitenkraan

Laatst bijgewerkt: 4 april 2024

In Nederland hebben de meeste woningen een buitenkraan. Dit kan in de achtertuin zijn, maar het komt ook regelmatig voor dat de buitenkraan bij de garage of de oprit van een woning zit. Super handig als je bijvoorbeeld je gazon of je planten water wil geven, of als jij jouw auto wil wassen. Buitenkranen kunnen heel wat meer hebben dan kranen binnenshuis en zullen dan ook minder snel kapot gaan, maar het komt soms wel voor. Een buitenkraan kan bijvoorbeeld kapot vriezen in de winter. Mocht jij jouw buitenkraan moeten vervangen, dan hebben we 3 tips voor je!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Sluit altijd eerste de hoofdkraan af 

  Begin altijd met het afsluiten van de hoofdkraan als jij jouw buitenkraan gaat vervangen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je nat wordt bij het verwijderen van de oude kraan. Draai dus eerst de hoofdkraan binnenshuis dicht en begin dan pas met het loshalen van de oude buitenkraan. Test het liefst nog even of er echt geen water meer uit de buitenkraan komt voordat je hem gaat demonteren. 

  2. Waar koop je jouw nieuwe buitenkraan?

  Als jij jouw buitenkraan gaat vervangen, wil je natuurlijk wel een goede kraan als vervanging hebben. Anders blijf je aan de gang met het vervangen. Je kunt kranen vaak kopen bij bouwmarkten of kluswinkels, maar dat is niet altijd de beste keuze. We raden je aan naar een specialist te gaan, zoals vervangingsmarkt.nl. Zo weet je altijd zeker dat je een product van hoge kwaliteit koopt en je kunt ook nog advies vragen als je nog twijfelt. Je betaalt bij een specialist over het algemeen wat meer, maar dat is beter dan ieder jaar je buitenkraan vervangen, toch? 

  3. Kies voor een vorstvrije buitenkraan

  Het spreekt misschien een beetje voor zich, maar we raden je aan te kiezen voor een vorstvrije buitenkraan. Antivries kranen hebben een automatische leegloop functie, ook met een gemonteerde tuinslang. Zo loop je geen risico dat je buitenkraan kapot vriest in de winter en houdt je ook schade aan je leidingen tegen. Met een vorstvrije buitenkraan is het geen ramp als je een keer vergeet om je kraan dicht te draaien in de winter!

  Veelgestelde vragen

  Hoe vervang je een buitenkraan?
  Draai eerst de hoofdkraan in je woning uit, zodat er echt geen water meer uit de buitenkraan kan komen. Vervolgens kun je de oude kraan loshalen en de nieuwe kraan erop monteren.

  Waarom lekt mijn buitenkraan?
  De reden dat een buitenkraan lekt is meestal dat de teflontape verouderd is en hierdoor los begint te laten. Meestal is het vervangen van de tape genoeg om het lekken tegen te gaan.

  Waar zit de afsluiter van een buitenkraan?
  Tussen de buitenkraan en de hoofdkraan van je woning in, zit een afsluitkraan. Als je deze dicht draait, komt er geen water meer uit de buitenkraan en zal deze ook niet kapot vriezen in de winter. Een afsluitkraan zit ongeveer op de plek waar ook een waterontharder wordt geïnstalleerd.

  Advertentie