Zo kies je de beste haarverf

Laatst bijgewerkt: 20 mei 2022

De beste haarverf kiezen is soms een flinke opgave. Wil je bijvoorbeeld van bruin naar blond of andersom, dan kan het goed mis gaan als je niet weet waar je op moet letten. Ben je van plan om je haar blauw, paars of vuurrood te verven? Dan zijn er ook een paar tips die je voorbereiden op dit avontuur. Om je op weg te helpen geven wij in dit artikel waardevolle tips waarmee je de beste haarverf kunt kiezen en kunt voorkomen dat de kleur verkeerd uitpakt.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is haarverf en hoe gebruik je het? 

  Haarverf bestaat uit verschillende producten waarmee je de kleur van je haar kunt veranderen of accentueren. Alhoewel de meeste mensen deken dat haarverf erg schadelijk is voor de gezondheid van je haar, is het tegendeel tegenwoordig waar. De meeste soorten haarverf bestaan uit natuurlijke stoffen en chemische ingrediënten die de gezondheid van het haar juist ondersteunen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het verven van je haar blijvende schade tot gevolg heeft, mits je je goed aan de instructies op de verpakking houdt. 

  Ga je aan de slag met het ontkleuren van je haar, dan is de kans wel groot dat je je haar onbedoeld beschadigd. Daarom is het verstandig om een bezoekje aan de kapsalon te brengen als je van plan bent om je haar te ontkleuren. Ga je zelf aan de slag met het verven van je haar? Werk dan altijd vanaf de aanzet van je haar tot de punt om een natuurlijk kleurverloop te creëren. 

  Zo kies je de perfecte kleur haarverf 

  Om de juiste kleur haarverf te kiezen kun je tegenwoordig talloze filters gebruiken. Hiermee kun je voor het verven zien of een specifieke kleur goed bij je past. Sta je in de winkel en ben je haarverf aan het uitkiezen, dan kun je op de zijkant van de verpakking zien of de verf geschikt is voor jouw haarkleur. In de meeste gevallen wordt er afgeraden om je haar vanuit huis lichter te verven, omdat de kans klein is dat de verf zichtbaar is zonder het haar eerst te ontkleuren. Het is ook goed mogelijk dat de kleur niet goed uitpakt op jouw haar. Ga je voor een gewaagde kleur, dan moet je er rekening mee houden dat de kleur na verloop van tijd veranderd. Dit is wat je kunt doen als het thuis verven van je haar heeft geleid tot een kleur waar je niet vrolijk van wordt. 

  Mijn haar is groen na het verven 

  Als je na het verven van je haar groene plukken ontdekt, dan is het logisch dat je hart even flink tekeer gaat. Dit gebeurt vaker dan je denkt en meestal wanneer men het haar van blond naar bruin verft. Dat komt doordat donkere verf de rode tinten uit het haar trekt, waardoor er groene plukken tevoorschijn komen. De meest effectieve manier om het groen uit het haar te verwijderen, is door de pluk kort met vuurrode verf te behandelen. Heb je je haar nog niet geverfd, kies dan voor een donkere verf met een rode ondertoon om groene plukken te voorkomen. Wil je je haar fel blauw verven, dan mag je verwachten dat deze kleur op een gegeven moment ook in groen veranderd. En daarna in alle andere kleuren van de regenboog. Oppassen dus. 

  Let op: gebruik géén ketchup om groen uit je haar te verwijderen. Volgens sommigen is dit een effectieve manier, maar in de praktijk levert het je niets meer op dan een zure geur in de badkamer en een verspilde ketchupfles.  

  De kleur is te donker 

  Is de kleur te donker geworden, dan heb je de verf waarschijnlijk te lang laten intrekken. Een snelle manier om de kleur lichter te maken, is door het haar direct na het verven te wassen met een agressieve shampoo, zoals de basic shampoo van Head & Shoulders. Probeer deze shampoo echter niet in te masseren op de hoofdhuid, maar wrijf het over de haren zelf om de haarschubben open te maken. 

  Mijn haar is oranje in plaats van blond 

  Is je haar oranje in plaats van blond of veranderd je witblonde haar in geel, dan kun je je haar het beste behandelen met een goede zilvershampoo. Om je blonde haar regelmatig een boost te geven combineer je een zilvershampoo met een bijbehorende conditioner in je normale huidverzorgingsroutine. 

  Heb je je haar net geverfd en is de kleur oranje? Dan ben je waarschijnlijk vergeten om een toner te gebruiken na het ontkleuren of verven. Vanuit huis kun je de oranje kleur verminderen door de zilvershampoo droog op het haar aan te brengen als een soort haarmasker, en dit voor enkele uren in te laten werken. Heeft dit onvoldoende effect, dan is het verstandig om langs de kapsalon te gaan om de kleur te laten corrigeren. 

  Veelgestelde vragen

  Hoe lang duurt een allergische reactie op permanente haarverf? 

  De stof in haarverf waar je een allergische reactie door kunt krijgen is Paraphenylenediamine. Na het verven van je haar verdwijnt deze stof binnen 24 uur uit het lichaam, waarna de allergische reactie ook moet verdwijnen. Om te testen of je allergisch bent voor haarverf, kun je een klein beetje verf aanbrengen op je elleboog. Als je huid hierop reageert, dan kun je het beste kiezen voor een andere haarverf. 

  Is alle haarverf schadelijk voor je haar? 

  Nee, niet alle haarverf is schadelijk voor je haar. Uitwasbare haarverf of natuurlijke haarverf zoals henna bevat geen ammoniak of andere agressieve middelen. Verf je je haar met henna, houdt er dan rekening mee dat andere verf hierna meestal niet meer pakt.

  Hoe voorkom of verwijder je haarverf op de huid?

  Om te voorkomen dat de verf in je huid trekt draag je allereerst handschoenen tijdens het verven. Doe de handschoenen aan voordat je de verf mengt om er zeker van te zijn dat de verf niet op je handen terecht komt. Om je voorhoofd, oren en nek te beschermen kun je voor het verven een laag vaseline aanbrengen. Komt de verf toch op je huid terecht, dan haal je de verf eenvoudig weg met een beetje azijn op een wattenschijfje.

  Advertentie