Wat maakt het verschil tussen goedkope en dure horloges?

Laatst bijgewerkt: 16 augustus 2023

Draagbare uurwerken bestaan al een vrij lange tijd. Ze deden hun intrede rond de 15e eeuw, en werden met name gedragen door rijke individuen en leden van de adel. Maar toen horloges ook steeds betaalbaarder werden voor de gewone man en een belangrijk onderdeel werden van de samenleving, kwamen er langzamerhand aanzienlijke prijsverschillen tussen goedkope en dure uurwerken. Vandaag de dag zijn deze prijsverschillen eveneens niet te ontwijken, maar waar ligt dit precies aan? In deze blog beschrijven we in het kort een paar van de belangrijkste aspecten die van invloed zijn op de prijs van het klokkie. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Vakmanschap en kwaliteit

  Een van de eerste zaken die een groot verschil maken tussen goedkope en dure uurwerken, zijn het vakmanschap van de maker en de materialen die zijn gebruikt. Een traditionele horlogemaker heeft veel tijd en energie gestoken in de kunst van het bijhouden van de tijd, wat garant kan staan voor een uitzonderlijke kwaliteit en nauwkeurigheid.

  Ze kunnen de totale beleving van het horloge in een oogopslag veranderen, bijvoorbeeld door unieke decoraties op de wijzerplaat, een waterbestendige behuizing van edelmetalen, hoogwaardige mechanismen, horlogeglas van saffierglas en fijnen lederen banden. Bovendien zijn ze gemaakt om lang mee te gaan en zelfs tegen een stootje te kunnen. 

  Goedkope horloges worden daarentegen machinaal vervaardigd, vaak met goedkopere metalen zoals kunststof en roestvrijstaal.

  2. Prestige en merkwaarde

  Er zijn merken die bekend zijn om prestige, en merken die meer een budgetuitstraling hebben. Het zijn vaak de horlogemerken die een lange geschiedenis en een gevestigde reputatie hebben die een hogere prijs kunnen vragen voor hun uurwerken. Ze staan bekend om luxe en exclusiviteit, en dat is meestal niet zonder geldige reden. 

  Bovendien kun je horloges kopen, zoals die van Rolex, die een blijvende waarde hebben. Dankzij de uitstekende vervaardiging en de kwalitatieve materialen die zijn gebruikt voor het horloge, kan de aanschaf van een goed horloge een verstandige financiële keuze zijn, want ze dalen nauwelijks in waarde, of verhogen zelfs in prijs!  

  3. Complexiteit en functionaliteiten

  Er zijn veel mensen die horloges als sieraden kopen en die beschikken over geavanceerde functies. De complexe uurwerkmechanismen houden bijvoorbeeld niet alleen de tijd bij, maar ze kunnen ook beschikken over chronografen, maasfases, tourbillons en tal van andere gave functies. 

  Ja, met een smartphone beschik je tegenwoordig ook over dit soort functies (en nog veel meer), maar deze technische hoogstandjes in elkaar gezet door nauwgezet vakmanschap worden nog altijd zeer gewaardeerd door kenners en horlogefanaten wereldwijd. En dit maakt ze een stuk duurder dan eenvoudige uurwerkmechanismen met beperkte functionaliteiten!

  Advertentie