Een smoking kopen: waar moet je op letten?

Laatst bijgewerkt: 15 december 2022

Als je binnenkort een speciale gelegenheid hebt waar je chique voor gekleed moet zijn, zoals een kerstgala een bruiloft of een groot nieuwjaarsfeest? Dan heb je natuurlijk een mooie smoking nodig die goed aansluit bij de gelegenheid. Er zijn namelijk verschillende soorten smokings voor verschillende dresscodes. Dit zijn wel dingen waar je op moet letten, voordat je met een verkeerde smoking op het feest verschijnt. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal op moet letten als je een smoking gaat kopen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Een volledige smoking of slechts een onderdeel ervan?

  Ten eerste is het handig om te weten of je echte en volledige smoking nodig hebt, of dat slechts een onderdeel ervan al chique genoeg is. Heb je een oudejaars of nieuwjaarsfeest met vrienden, dan is vaak alleen een colbert of een jasje al genoeg als je er een donkere broek onderaan doet. In dat geval hoef je dus geen volledige smoking te kopen. Is de dresscode van de gelegenheid black tie of avondkleding, dan heb je echt een volledige smoking nodig, met strik of stropdas en al. Black tie is een elegante, stijlvolle dresscode met strenge eisen. Dit betekent niet dat je per se een zwarte smoking aan hoeft, andere donkere kleuren zijn vaak ook toegestaan, maar wel alleen de traditionele kleuren. 

  Wat is het verschil tussen een smoking en een kostuum?

  Maar zijn een smoking en een kostuum dan hetzelfde? Je zult het woord kostuum ook wel eens tegenkomen bij dresscodes, maar het is niet hetzelfde als een smoking. Moet je dus een smoking kopen, ga dan niet per ongeluk voor een kostuum. Het grootste verschil is het materiaal waarvan de kleding gemaakt is. Een smoking is echt gemaakt van satijn, dat voel je ook aan de stof. Voor een smoking is deze stof vereist, maar voor een kostuum niet. Daarnaast is een smoking echt alleen voor chique evenementen bedoeld, waar je kleding aan moet. Een kostuum kan ook naar het werk gedragen worden.  

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen een kostuum en een smoking?

  Een smoking is altijd gemaakt van satijn, voor een kostuum worden meerdere materialen gebruikt. Een smoking draag je ook echt alleen naar een evenement waar galakleding verplicht is, terwijl je een kostuum ook naar je werk kunt dragen.

  Wanneer moet je een smoking aan?

  Bij gala evenementen die de dresscode Black Tie of avondkleding hebben wordt van mannen verwacht dat ze een smoking dragen.

  Wat kost een smoking?

  De prijzen van een smoking variëren tussen de 200 en 1000 euro.

  Advertentie