Jaren ‘90 kleding kopen of huren: Een groot verschil met de decennia ervoor

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

De kledingstijl van de jaren ‘90 gaf een groot contrast ten opzichte van kleding uit de jaren ‘70 en jaren ‘80. De jaren ‘90 kan eigenlijk ook niet gekenmerkt worden door één kledingstijl. Dit komt omdat er in deze periode een hoop verschillende muziekstijlen populair waren die ieder ook weer hun bijbehorende looks hadden. Je kon dus precies zien wie van welke muziek hield aan hun kledingstijl. Dat is vandaag de dag nog steeds wel het geval, maar niet meer zo sterk als in de jaren ‘90. Ben jij bezig met het samenstellen van jouw typische jaren ‘90 outfit en weet je niet of je hier alles voor hebt of misschien toch nog kleding moet kopen of huren? Wij geven je graag meer informatie om je outfit op te baseren!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het ontstaan van de jaren ‘90 kleding en stijlen

  Er bestonden dus veel verschillende kledingstijlen die ongeveer even populair waren in de jaren ‘90. Zo had je de Grunge stijl, waarbij mensen shirts dragen met bandnamen, jeans met scheuren en kistjes eronder. Daar tegenover stond de hiphop, waarbij juist de urban stijl populair is. Daarnaast had je natuurlijk de gabber scene, die bekend staat om de trainingspakken en Nike Air Max eronder. Een erg opvallende trend uit de jaren ‘90 is het steeds populairder worden van body art zoals piercings en tatoeages. Ook dit kwam natuurlijk voor het grootste deel uit de muziekwereld. Steeds meer artiesten verschenen op het podium met een tatoeage of een piercing.

  Jaren ‘90 kleding voor dames

  De jaren ‘90 hebben een paar overeenkomstige elementen met de jaren ‘70. Kleding was redelijk minimalistisch en bevatte niet te veel kleur. De modewereld in de jaren ‘90 stond vooral in het teken van supermodellen zoals Kate Moss en Tyra Banks. Het Calvin Klein model Kate Moss kreeg veel kritiek op haar extreem slanke tot magere figuur. De voornaamste kritiek was dat haar stijl het hebben van een eetstoornis promootte. Op het gebied van kleuren leek het begin van de jaren ‘90 erg op de jaren ‘80. Er werd door jongeren nog steeds veel gebruik gemaakt van neonkleuren. Vrouwen droegen vaak spijkerblouses, driekwart-broeken, felgekleurde of panterprint leggings, wielrennersbroekjes, zwarte spijkerjacks, korte jurken, tuinbroeken en beenwarmers. Ook abstracte motieven zoals driehoekjes, rechthoekjes en spiralen waren erg populair naast alle felle kleuren. Denk bijvoorbeeld aan de kledingstijl die je misschien nog kent uit de tv serie ‘Saved By The Bell’. Veel gedragen accessoires waren bandana’s, witte en afgezakte sokken, Keds schoenen, ballerina’s, loafers en bootschoenen.

  De Grunge stijl

  Een grote trend die in de jaren ‘90 opkwam, was de Grunge stijl. Deze stijl ontstond mede door de invloed van Grunge rockbands zoals Nirvana en Pearl Jam, die in deze periode erg populair waren. De Grunge fashion was vooral erg in bij jonge vrouwen en tienermeisjes. Ze droegen bijvoorbeeld ruitjesblouses, versleten spijkerbroeken, Dr. Martens, Converse All Stars, mom jeans, T-shirts (vaak met een bandnaam erop), oversized truien en versleten panty’s. De stijl combineerde ook vaak kledingstukken met elkaar door ze over elkaar heen te dragen. Zo werden er bijvoorbeeld T-shirts onder een flanellen ruitjesblouse gedragen of droegen meiden een shirt met lange mouwen onder een T-shirt. Het was ook erg in om je blouse om je middel te knopen. De Grunge fashion was het meest populair in de jaren 1993 en 1994.

  Vrouwenkleding halverwege de jaren ‘90

  Halverwege de jaren ‘90 werd kleding voor dames weer wat eleganter en meer getailleerd ten opzichte van de voorgaande jaren. Wijde truien en losse blouses werden vaak geruild voor strakke truitjes. Lounge kleding, zoals trainingspakken en sweaters, werd ook steeds minder in het openbaar gedragen en werd steeds meer bewaard voor thuis. Na het jaar 1994 werd de Grunge stijl weer wat minder populair onder jonge vrouwen en tienermeisjes. De nadruk bij vrouwenmode kwam toen namelijk meer te liggen op vrouwelijkheid en sex appeal. Vrouwen droegen steeds vaker korte rokjes, strakke jurken en stiletto’s. Daarnaast werd glitterstof en metallic stof steeds populairder. Dankzij verschillende tv series en muziekclips van Britney Spears werd ook het schooluniform een populaire outfit voor dames. Dit bestond uit een geruit minirokje, getailleerde truien, onderjurkjes, naveltruitjes, hoge kousen of panty’s en eventueel een gestreepte stropdas.

  Jaren ’90 kleding voor mannen

  De herenkleding aan het begin van de jaren ‘90 was vergelijkbaar met de kleding aan het einde van de jaren ‘80. Mannen droegen nog steeds spijkerbroeken met een hoge taille met een bijpassend spijkerjasje. Mannen en jongens droegen ook vaak een polo met een afwijkende kleur kraag, leren jacks en T-shirts. Materialisme werd op den duur steeds minder belangrijk en de kledingstijl ging juist meer naar het nonchalante toe. Kleding voor mannen was erg simpel en vooral gericht op draagcomfort. Ook bij mannen werd de Grunge stijl erg populair door de komst van Grunge rockbands. Veel jonge mannen namen de kledingstijl van de ruige artiesten over. Kledingstukken die veel gedragen werden door mannen waren flanellen blouses of jassen, versleten spijkerbroeken, canvas sneakers, oversized truien, zwarte leren motorjacks, parka’s en handschoenen zonder vingers.

  De gabber subcultuur in Nederland

  Gedurende de jaren ‘90 werd de gabber subcultuur ook steeds groter in ons land. De term gabber komt uit het Jiddish en betekent eigenlijk ‘vriend’ of ‘maatje’. De term werd in de jaren ‘90 vooral gebruikt als het ging over ‘gabberfeesten’. Feesten waarop ‘gabbermuziek’ werd gedraaid. Die muziek ging gepaard met een hakkerige manier van dansen, die vandaag de dag nog steeds ‘hakken’ wordt genoemd.

  Veelgestelde vragen

  Waar koop je goedkope jaren ‘90 kleding?

  Bij winkels zoals de H&M wordt kleding verkocht uit verschillende stijlen uit de jaren ‘90, zoals de Grunge stijl.

  Wat is typisch voor de jaren ‘90 stijl?

  Er bestonden verschillende stijlen in de jaren ‘90, maar de meest bekende zijn de Grunge stijl en de gabber stijl, die we tegenwoordig allebei nog veel tegenkomen.

  Is de jaren ‘90 stijl nog steeds in?

  Jazeker, een hoop elementen van stijlen uit de jaren ‘90 zijn nog steeds erg populair. Denk bijvoorbeeld aan T-shirts met bandnamen en het dragen van trainingspakken.

  Advertentie