Jaren 80 kleding: Vintage kleding voor man en vrouw en jong en oud

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

Als je de jaren 80 mee hebt gemaakt, droom je misschien stiekem nog wel eens weg naar die tijd. De kleding, de haarstijlen, de muziek. Gelukkig begint de jaren 80 stijl toch weer een beetje in de mode te komen. Eerlijk is eerlijk: eigenlijk is het ook gewoon tijdloos. Je kunt nog steeds overal kleding kopen die veel wegheeft van de stijl uit die tijd, niet alleen in de carnavalswinkels. Hoe doe je dat dan, die stijl combineren met de moderne kledingstijlen? Wij geven je graag een aantal tips!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het ontstaan van de jaren 80 kledingstijl

  In de jaren 70 waren de meest gebruikte kleuren in een outfit kleuren zoals bruin, paars en oranje. Toen de jaren 80 in beeld kwamen, werd er steeds meer nadruk gelegd op de felle kleuren. Daarnaast stond deze periode in het teken van glitters, goud, zilver en neonkleuren. Er werden ook veel meer sieraden gedragen dan in het decennium ervoor. Grote gouden oorbellen, een arm vol met armbanden en opvallende kettingen waren ineens helemaal in. Maar niet alleen felle kleuren waren erg populair, er ontstond ook een subcultuur die juist fellere kleuren mixte met de meest donkere kleuren, het liefst zwart. Dit was het begin van de punkcultuur, die eigenlijk diende als tegenbeweging van de hippiecultuur uit de jaren 70 en de materialistische cultuur in de jaren 80. Mensen binnen de punkcultuur profileerden zich als een beweging die tegen de fashionindustrie was. Kenmerkend voor deze subcultuur waren de hanenkammen, leren en met studs bedekte jassen en de vandaag de dag nog steeds populaire Dr. Martens schoenen. De punks zagen er in die tijd redelijk intimiderend uit.

  Vintage jaren 80 kleding voor vrouwen

  Vandaag de dag staat de stijl uit de jaren 80 meer bekend als ‘vintage’. In veel grote steden vind je vintage winkels die tweedehands kleding verkopen, maar wel alleen kleding in bepaalde opvallende stijlen. Hier vind je als vrouw ook zeker kleding uit de jaren 80, zoals punkkleding en disco kleding. In het begin van de jaren ‘80 stond de kleding van vrouwen vooral in het teken van minimalisme. In deze periode was de mode dus eigenlijk nog redelijk vergelijkbaar met die van de jaren ‘70. Vrouwen droegen maar weinig accessoires, omdat het esthetische en praktische aspect van de kleding belangrijk was in die tijd. In deze periode werd er ook veel unisex kleding gedragen. Denk aan spijkerbroeken, truien en t-shirts. Daarnaast was sportkleding erg geliefd bij vrouwen. Dames droegen vaak een wijde trui op een trainingsbroek, maillot of panty. Complete trainingspakken van velours waren ook erg populair. Normale accessoires werden weinig gedragen, maar sportaccessoires waren wel geliefd. Denk bijvoorbeeld aan beenwarmers, elastische hoofd- en buikbanden en sneakers. Die beenwarmers en sneakers zijn vandaag de dag weer helemaal teruggekomen.  

  Zakelijke kleding voor vrouwen in de jaren ‘80

  Dankzij de emancipatie gingen er aan het eind van de jaren ‘70 en het begin van de jaren ‘80 veel vrouwen het bedrijfsleven in. Hier was natuurlijk andere kleding voor nodig dan de casual outfits die werden gedragen, want vrouwen wilden zich graag meteen professioneel profileren. Kledingstukken die erg populair waren voor vrouwen op kantoor waren kniehoge rokken, wijde pantalons, blazers met schoudervullingen en gekleurde bloezen. Vrouwen begonnen ook meer zakelijke schoenen te dragen, zoals kitten heels. Natuurlijk moesten ze er ook steeds langer op lopen omdat ze de hele dag op kantoor waren. Schoenproducenten speelden hier al snel op in door vrouwenschoenen steviger en comfortabeler te maken.

  Later in de jaren ‘80

  Rond het jaar 1985 kwamen de felle kleuren naar de dameskleding. In deze periode waren lange, wijde rokken, strakke minirokjes, spandex en wielrennerbroekjes populaire kledingstukken voor dames. De broeken zaten vaak erg strak, maar de truien waren vaak juist lekker wijd. Sportieve kleding was in deze periode nog steeds geliefd, maar werd ook een stuk kleurrijker. De meest populaire schoenen in deze jaren waren pumps, Kedsen en kitten heels. Een echte trendsetter in deze periode was natuurlijk Madonna. Haar videoclips werden dankzij de muziekzender MTV enorm populair en daarmee haar kledingstijlen ook. Naast de muziek was het uiterlijk van de artiest erg belangrijk door de komst van muziekclips. De eigenzinnige kledingstijl van Madonna werd al snel overgenomen door meiden over de hele wereld. Er werden veel visnet truitjes, beenwarmers, korsetten, nagellak, oogschaduw en felrode lippenstift verkocht. Meiden begonnen zich steeds uitdagender te kleden, bijvoorbeeld met een zichtbare BH of korset.

  Jaren ‘80 kleding voor mannen

  We hebben het nu uitgebreid gehad over de modetrends voor vrouwen in de jaren ‘80. Nu gaan we kijken naar de stijlen die we bij de mannen zagen in deze periode. Aan het begin van de jaren ‘80 had de hele wereld te maken met een recessie. Hierdoor vermeden veel mensen het dragen van vrolijke en felle kleuren. Het was immers geen vrolijke periode. Een opvallende trend in de modewereld was het materialisme. Zowel mannen als vrouwen kochten dure kleding en sieraden om te laten zien dat ze rijk waren. Ook bij jongens en mannen was sportkleding in deze periode erg populair. De sportkleding van de vroege jaren ‘80 was echter niet zo kleurrijk als je gewend bent uit films. Sportbroeken waren ook minder strak dan later in het decennium. De mode werd voor een groot deel beïnvloed door de komst van de New Wave muziek. Midden jaren ‘80 werd ook de kleding voor mannen gekleurder. Het dragen van een blouse met felle kleuren en drukke prints waren bijvoorbeeld erg populair, zoals de Hawaii bloezen.

  Veelgestelde vragen

  Wat is typische jaren ‘80 kleding?

  Typische jaren ‘80 kleding bestaat niet echt, al denk je natuurlijk snel aan disco kleding. De jaren ‘80 bestonden uit verschillende periodes met diverse kledingstijlen.

  Waar kun je jaren ‘80 kleding kopen?

  In grote steden vind je vaak vintage winkels waar je jaren ‘80 kleding van allerlei stijlen tegenkomt van hoge kwaliteit. Ook online kun je jaren ‘80 stijlen shoppen.

  Is jaren ‘80 kleding tegenwoordig nog in?

  Jazeker, kledingstukken zoals beenwarmers en sneakers zijn weer helemaal teruggekomen.

  Advertentie