Jaren ‘70 kleding: De stijlen die we allemaal kennen uit de Hippietijd

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

We kennen allemaal de kledingstijl uit de Hippietijd wel: wijde kleding, bloemenkransen en lichte kleuren. Je ziet het vandaag de dag ook weer helemaal terugkomen, vooral in de zomer op festivals. De festivallook is een soort moderne versie van de Hippiestijl uit de jaren ‘70. De kleding uit de jaren ‘70 was de geëvolueerde versie van de stijl uit eind jaren ‘60. De kleding van mannen en vrouwen was niet erg verschillend. Wil jij graag wat tips voor komende festivalzomer? Wij geven je graag wat meer informatie over de stijlen uit de jaren ‘70!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het ontstaan van de typische jaren ‘70 kleding

  De kledingstijl van de jaren ‘70 was een aangepaste versie van de stijl uit de laatste jaren van de jaren ‘60. Zowel mannen als vrouwen droegen veel wijde broeken of rokken en strakke bovenstukken. Vanaf deze periode werd het normaal om een spijkerbroek, een simpel shirt en sneakers te dragen, terwijl dat daarvoor echt not done was. Kleding ging wat meer de casual kant op. De hippielook die in deze tijd zo populair was, was eigenlijk een grote mengelmoes van kledingstukken van over de hele wereld. Ook gingen zowel mannen als vrouwen meerdere laagjes kleding dragen. Zo combineerden mensen in de jaren ‘70 voor het eerst een overhemd of blouse met een vest of een colbertje. Hoge broeken met wijde pijpen waren één van de meest geliefde kledingstukken in deze periode.

  Jaren ‘70 kleding voor dames

  Het begin van de jaren ‘70 stond echt in het teken van wereldse mode, ofwel looks van over de hele wereld. Dames droegen bijvoorbeeld een Hongaars geborduurde blouse of een Mexicaanse poncho. Maxi jurken en rokken waren ook helemaal in. Hippiekleding heeft in de meeste gevallen felle kleuren en drukke Indiaanse bloemenpatronen. Als vrouwen geen jurk of rok droegen, kozen ze voor een spijkerbroek met wijde pijpen. Zo’n spijkerbroek werd ‘Bell-Bottom’ genoemd. Jongeren in deze periode namen de Hippiestijl voor het grootste deel over, maar andere vrouwen wilden toch wat meer glamour in hun outfit. Ze gingen bijvoorbeeld voor getailleerde blouses, lange en korte jurken, minirokjes, hotpants, sweaters en go go boots. Er werd vooral gebruik gemaakt van pastelkleuren zoals zalmroze en mintgroen. Sweaters en truien waren de kledingstukken die je in deze tijd het meeste tegenkwam op straat. De trui die je droeg kon jouw outfit maken of kraken.

  Dameskleding in het midden van de jaren ‘70

  Ook in de jaren ‘70 veranderde de kledingstijl op den duur weer een beetje. Dames gingen zich steeds meer casual kleden. T-shirts werden niet meer gezien als onderkleding, maar als volwaardig kledingstuk. Die T-shirts waren meer getailleerd dan eerdere versies en waren vaak voorzien van leuke prints. Rondom het jaar 1975 was de Hippielook eigenlijk bijna verdwenen. Het enige wat ervan over bleef, waren de casual looks voor vrouwen. Een kledingstuk dat ineens erg populair werd, was de jumpsuit. De jumpsuits die in de jaren ‘70 werden gedragen hadden over het algemeen wijde pijpen en hadden vaak geen mouwen of mouwen die vanaf de elle boog wijd uitvielen. Op het gebied van sportieve kleding werden tennisrokjes, sneakers, hoofdbanden, trainingspakken en naveltruitjes steeds meer gedragen. Tegen het einde van de jaren ‘70 werd dameskleding zoals we dat vandaag de dag nog steeds noemen, ‘baggy’. Aan het einde van de jaren ‘70 kwam ook de disco kleding in beeld.

  Jaren ‘70 kleding voor heren

  Nu gaan we het hebben over de kledingstijlen voor heren die we tegenkwamen in de jaren ‘70. Aan het begin van deze periode waren mannen ook in de ban van de Hippielook. Hun outfits bestonden over het algemeen uit spijkerbroeken met wijde pijpen, ruitjesblouses, t-shirts en wat er nog over was gebleven van kleding met een militair thema. Voor mannen waren ronde brillen en zonnebrillen en zelfgemaakte leren armbanden populaire accessoires. De meeste kledingstukken waren nog steeds erg fel gekleurd. Op het gebied van schoenen waren cowboylaarzen, slippers, Birkinstocks en Oxfords erg in trek bij heren. Halverwege de jaren ‘70 was herenkleding vooral erg casual. De meeste mannen droegen een simpele spijkerbroek met daarop een T-shirt, overhemd of trui. Het dragen van kleding van spijkerstof was een belangrijke trend in deze periode. Mannen droegen zowel broeken van spijkerstof als denim jasjes, met een blouse en cowboylaarzen eronder.

  Herenkleding in de late jaren ‘70

  In de late jaren ‘70 begonnen mannen steeds meer sportkleding en alledaagse kleding te dragen. Witte sportschoenen, tennishoofdbanden, trainingspakken, v-truien, baseball jacks, coltruien, blazers en bodywarmers waren kledingstukken die veel door heren gedragen werden in deze periode. Broeken met wijde pijpen maakte steeds meer ruimte voor rechte broeken en mannen stopten hun bovenkleding niet meer in hun broek, maar droegen deze gewoon los. In de aanloop naar de jaren ‘80 was de disco kleding niet alleen in bij dames, maar ook bij mannen. Bij het uitgaan droegen mannen vaak een driedelig pak. Die pakken werden gemaakt in verschillende kleuren en hadden vaak een feestelijke uitstraling. De meest opvallende kenmerken aan de disco pakken waren de puntige revers en de wijde broekspijpen. Onder zo’n disco pak droegen mannen meestal Oxfords of schoenen met plateauzolen.

  Festival Chic

  De dresscode Festival Chic is afgeleid van de Hippielook uit de jaren ‘70 en je komt hem op bijna alle festivals tegen, ongeacht het genre. Er zijn tegenwoordig zelfs festivals die een helemaal eigen dresscode in het leven hebben geroepen. Denk bijvoorbeeld aan Coachella en Burning Man.

  Veelgestelde vragen

  Wat is typische jaren ‘70 kleding?

  Typische jaren ‘70 kleding is Hippiekleding, maar juist ook casual kleding zoals simpele T-shirts en spijkerbroeken. Eind jaren ‘70 werd ook de disco kleding erg populair.

  Is jaren ‘70 kleding nog steeds populair?

  Jazeker, als je in de zomer naar een festival gaat zul je veel mensen tegenkomen met kledingstijlen die zijn afgeleid van de jaren ‘70 Hippielook.

  Waar koop je jaren ‘70 kleding?

  Je kunt in bijna iedere kledingwinkel nog wel kledingstukken vinden die zijn gebaseerd op een stijl uit de jaren ‘70. Denk bijvoorbeeld aan baseball shirts, truien en vesten of festivalkleding. 

  Advertentie