Op zoek naar een geschikte zonnebril? Hier moet je op letten!

Laatst bijgewerkt: 24 april 2023

Het weer mag nog wel wat beter worden, maar we gaan ervan uit dat dit binnenkort toch wel zal gebeuren. Als de zon weer volop gaat schijnen, heb je natuurlijk wel een fijne en goede zonnebril nodig om je ogen te beschermen tegen het felle licht. Misschien heb je nog een zonnebril liggen van vorig jaar, maar als je geen goeie meer hebt, is het verstandig om er op tijd een aan te schaffen. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een nieuwe zonnebril gaat kopen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De belangrijkste taak van een zonnebril

  De belangrijkste taak van een zonnebril is het beschermen van jouw ogen tegen het UV-licht van de zon. Op den duur kan zelfs een lage intensiteit aan zonlicht schade aanrichten aan het hoornvlies, het bindvlies en de ooglens. Om zeker te weten of een zonnebril genoeg beschermt tegen UV-licht, check je of de bril een CE-markering heeft. Er bestaan verschillende soorten markeringen voor verschillende soorten zonlicht. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een zonnebril die geschikt is voor op het water? Dan raden we een gepolariseerde zonnebril aan, die een speciale filter heeft die weerspiegeld licht blokkeert. 

  Een zonnebril op sterkte

  Als je normaal gesproken ook een bril nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je bijziend bent, dan kun je het beste zoeken naar zonnebrillen op sterkte. In sommige gevallen kan een zonnebril op sterkte zelfs vergoed worden door je aanvullende zorgverzekering, aangezien je deze bijvoorbeeld nodig hebt om auto te rijden op een zonnige dag. Hoeveel je van het aankoopbedrag vergoed krijgt, hangt af van de voorwaarden die jouw verzekeraar stelt. Je kunt een zonnebril op sterkte met verschillende soorten lenzen uit laten rusten, voor verschillende soorten licht en op diverse sterktes. 

  Wat voor soort glas kies je? 

  Zonnebrillen zijn te krijgen met diverse soorten glas. Kunststof en mineraalglas komen vandaag de dag het meeste voor. Glas zorgt voor het meest heldere beeld en de kans op krassen of scheuren is klein door de manier waarop het glas wordt geproduceerd. Dat is wel zo fijn als jij straks op een festival staat met je nieuwe zonnebril. Kunststof is wel een goede optie als het gewicht van de bril belangrijk is, aangezien het een erg licht materiaal is. Het wordt daarom vaak toegepast bij sportbrillen. 

  Veelgestelde vragen

  Wat zijn echt goede zonnebrillen?
  Voor een goede zonnebril wordt een absorptie van minimaal 75% aangeraden. Daarnaast is het belangrijk dat een zonnebril een CE-markering heeft, zodat je zeker weet dat hij beschermt tegen UV-licht.

  Waar moet je op letten bij het kopen van een zonnebril?
  Het uiterlijk van de zonnebril is belangrijk, maar ook het materiaal waarvan het glas is gemaakt en de kleur die de glazen hebben. Daarnaast kun je ook een zonnebril op sterkte aanschaffen, als je normaal gesproken een bril draagt.

  Wat voor soort zonnebril past bij mij?
  Dat hangt af van onder andere de vorm van je gezicht en de kleur van je ogen. Je oogkleur bepaalt namelijk hoe gevoelig je bent voor fel licht.

  Advertentie