De Black Tie dresscode: De stijl van James Bond

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

Als je Black Tie als kledingvoorschrift krijgt, betekent dat waarschijnlijk dat je naar een erg chique evenement gaat, zoals een gala of een speciale opening. Daarnaast wordt de dresscode ook nog steeds wel eens gebruikt voor bruiloften of themafeesten. Ga jij binnenkort naar één van deze gelegenheden met een Black Tie dresscode, maar weet je niet zo goed wat het inhoudt en wat je aan moet trekken? In dit artikel geven we je wat meer informatie over het kledingvoorschrift en de kledingstukken waar je uit kunt kiezen om je op weg te helpen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat houdt de Black Tie dresscode in?

  Black Tie is een van de meest chique en klassieke kledingvoorschriften. Als je de James Bond films hebt gezien zul je deze stijl zeker wel herkennen. Alle mannen komen strak in pak voorbij, compleet met manchetknopen. Dat klopt ook wel met het beeld van Black Tie, want een pak in een donkere kleur is bij dit kledingvoorschrift key voor mannen. Vanwege het enorm formele karakter van de dresscode zul je hem over het algemeen alleen tegenkomen op gala’s, prijsuitreikingen en premières. Af en toe worden er ook nog bruiloften gehouden met deze dresscode, maar dat komt tegenwoordig niet meer zo vaak voor. Op papier is het vinden van een passende outfit voor dit voorschrift niet zo moeilijk. Er zijn namelijk een aantal vaste regels waar je aan moet voldoen. Vooral voor heren is de dresscode behoorlijk streng, voor dames valt het nog wel mee. Probeer het voorschrift altijd zo goed mogelijk te volgen, want in een situatie waar iedereen bijna hetzelfde draagt, val je nogal op als je voor iets anders kiest.

  Black Tie outfit voor heren

  Als man wordt er van je verwacht dat je een zwarte smoking draagt, een zogenaamde tuxedo. Niet ieder kostuum is echter een smoking. Een smoking moet namelijk altijd tweedelig zijn, dus een pantalon en een colbert. Het colbert moet hierbij single-breasted zijn en voorzien zijn van een klassieke revers. Dat houdt in dat er slechts één rij knopen aanwezig is. Vaak is het jasje gemaakt van wol en het revers van satijn. Onder de smoking moet je een wit overhemd dragen met een blinde knoopsluiting, zodat je de knopen niet ziet. Over dit overhemd kun je dan nog een gilet of een cumberband dragen. Het meest kenmerkende onderdeel van een Black Tie outfit voor mannen is het vlinderstrikje. Deze is bij voorkeur zwart en gemaakt van hetzelfde materiaal als de revers van jouw jasje. Het meest chique is om het strikje zelf te strikken, maar je kunt ze ook ‘kant-en-klaar’ krijgen.  Als je een cumberband draagt, moet je een strikje dragen in dezelfde kleur. Als het om een wat minder formele gelegenheid draagt, kun je eventueel een strikje dragen in een andere kleur. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om de kleur van jouw strikje af te stemmen op de outfit van je partner als die meegaat naar het evenement. Onder je outfit draag je zwarte lakschoenen gecombineerd met zwarte sokken.

  Outfit voor dames

  Bij een Black Tie outfit voor dames wordt echte avondkleding gedragen en kan een lange jurk dus eigenlijk niet ontbreken. Als je naar een Black Tie evenement gaat waar een diner bij hoort, dan is het verplicht om een lange jurk te dragen. Mocht er geen diner zijn, dan kun je ook kiezen voor een cocktailjurk in plaats van een lange avondjurk. Blote benen zijn echter niet toegestaan, dus als je voor een cocktailjurk gaat dien je wel een panty eronder te dragen. Zorg ook dat de jurk nooit te kort is. Onder je outfit draag je pumps of andere nette schoenen met een hak. Voor de hoogte van de hak zijn niet echt regels, als het maar geen platte schoenen zijn. Als accessoire is een kleine, chique tas erg geschikt, het liefst een die matcht met je schoenen. Grote tassen passen niet bij deze dresscode en kun je dus beter achterwege laten. Een Black Tie outfit voor vrouwen is dus wat simpeler dan die voor heren, maar heeft wel striktere regels.

  Een Black Tie wedding

  Het komt vandaag de dag minder vaak voor, maar het Black Tie kledingvoorschrift wordt nog wel eens gebruikt op bruiloften. Op bruiloften staat deze dresscode vooral voor chique en stijlvol. Voor bruiloften is Black Tie nog niet de meest chique dresscode, je hebt namelijk ook nog White Tie. Bij Black Tie mogen mannen geen hoed dragen, terwijl dat bij White Tie verplicht is. Heren dragen daarnaast geen horloge bij hun Black Tie wedding outfit. Op een bruiloft mogen mannen in plaats van een zwarte smoking ook een donkerblauwe smoking dragen. Voor vrouwen betekent Black Tie op een bruiloft een lange avondjurk of een cocktailjurk, afhankelijk van of het evenement wel of geen diner omvat. Daarnaast is het belangrijk dat je niet meer dan een bescheiden decolleté hebt en dat je een bijpassende clutch draagt. Ook is het belangrijk dat je bescheiden make-up draagt en dat je verschijnt met een stijlvol kapsel. Als vrouw moet je pumps dragen met een hak, maar dit hoeven geen mega hoge hakken te zijn, als het maar geen platte schoenen zijn. De schoenen hoeven niet dezelfde kleur te hebben als de jurk. Black Tie is een ideaal kledingvoorschrift als je wil dat iedereen er fancy bijloopt op jouw bruiloft.

  Veelgestelde vragen

  Wat houdt de Black Tie dresscode in?

  Een Black Tie dresscode is een zeer chique kledingvoorschrift waarbij de man in een tweedelig pak komt met een vlinderstrikje en bijpassende lakschoenen en de vrouw in een avondjurk of een cocktailjurk met pumps en een bijpassende clutch.

  Waar kom je de Black Tie dresscode tegen?

  Het kledingvoorschrift Black Tie kom je vooral tegen op officiële evenementen zoals een gala, prijsuitreiking of een première. In sommige gevallen wordt dit voorschrift ook nog gebruikt op bruiloften.

  Wat mag echt niet bij een Black Tie dresscode?

  Als vrouw mag je bij Black Tie echt geen blote benen hebben en dus ook niet een te korte jurk dragen. Als man mag je bij deze dresscode geen hoed en horloge dragen.

  Advertentie