Alles wat je moet weten over compressie skisokken 

Laatst bijgewerkt: 26 augustus 2023

Skisokken moeten je warm en droog houden – dat is het dan ook, toch? Fout! Als je compressie skisokken meeneemt, kunnen je sokken veel meer doen dan je tenen lekker warm houden op de piste. In dit artikel leggen we uit wat dit voor soort sokken zijn, terwijl je ook leest welke voordelen ze bieden aan skifanaten. a

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat zijn compressie skisokken? 

  Laten we beginnen met een kleine biologieles: bij elke hartslag wordt je bloed door je bloedvaten en naar je spieren gepompt, waardoor zuurstof en voedingsstoffen naar elke cel worden gestuurd. Nadat de zuurstof is afgegeven, stroomt het bloed terug naar je hart. Tijdens dit proces moet je bloed tegen de zwaartekracht in bewegen. Compressie skisokken helpen de effecten van de zwaartekracht te bestrijden door zachte, geleidelijke druk uit te oefenen op je kuiten en voeten. Door je beenweefsel en aderen samen te knijpen, helpen ze het bloed door je benen en terug naar het hart te stromen. 

  Wat zijn de voordelen van compressie skisokken?

  Dacht je altijd dat strakke sokken de bloedstroom beperken? Denk nog eens na! Compressiesokken worden door artsen voorgeschreven om bloedstolsels, diepe veneuze trombose of een slechte bloedsomloop te voorkomen. Je hebt misschien ook gehoord dat compressiekousen worden aanbevolen voor langeafstandsvluchten. Ook voor skiërs hebben compressiekousen tal van voordelen:

  • Ze bieden een strakke, kreukvrije en veilige pasvorm.
  • Ze geven meer stabiliteit aan je spieren en pezen.
  • Ze zorgen voor demping tijdens impacts.
  • Ze verbeteren de bloedstroom.
  • Ze verhogen de warmte.
  • Ze versnellen de hersteltijd van je spieren.
  • Ze verminderen spiervermoeidheid en daarmee ook het risico op blessures.

  Hebben compressie skisokken ook nadelen?

  Compressie skisokken vergen wat oefening om aan te trekken, wat in principe wel een nadeel is. Bovendien zijn ze behoorlijk prijzig. Gezien de vele voordelen is het echter zeker de moeite waard om het geld uit te geven aan compressiekousen van goede kwaliteit. Dit komt ook doordat je even moet wennen aan deze skisokken, wat ook het geval is als je nog maar net diabetes sokken draagt. 

  De verschillen tussen compressie skisokken en andere compressiesokken

  De functionaliteit is voor alle soorten compressiekousen hetzelfde. Compressiekousen voor het skiën hebben echter vaak extra functies die ze nog handiger maken tijdens het skiën. Sommige fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld zachte merinowol in hun compressie-skisokken om ultiem comfort in skischoenen te garanderen. Bovendien zijn hun sokken voorzien van speciale dempingszones om je voet in de laars te beschermen. 

  Belangrijke aandachtspunten voor het kopen van compressie skisokken

  Zorg er altijd voor dat je compressiekousen koopt met goede vochtafvoerende eigenschappen! Denk ook na over welk compressieniveau je nodig hebt. Terwijl compressiekousen van medische kwaliteit meestal een compressiewaarde van meer dan 40 hebben, hebben compressiekousen een waarde van ongeveer 20. Er zijn echter ook nog compressie skisokken met een lager niveau, deze zijn over het algemeen eenvoudiger aan te trekken. Koop dan je gebruikelijke schoenmaat. Bij sokken met hoge compressie (20 tot 22 mmHg) moet je ook je kuitomtrek meten om de juiste pasvorm en compressie te garanderen.

  Advertentie