Business Casual: De dresscode tussen Business en Smart Casual in

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

Ja, al die dresscodes kunnen het je soms wel eens moeilijk maken. Vooral omdat we het in deze tijd eigenlijk niet meer zo gewend zijn om ons aan een kledingvoorschrift te moeten houden. In dit artikel gaan we het hebben over de dresscode Business Casual, die tussen Business en Smart Casual inzit. Het is eigenlijk gewoon een nette versie van een Casual outfit. Wil je graag wat meer tips en richtlijnen om zeker te weten dat je de plank niet misslaat als de dresscode Business Casual is? Wij geven je graag een aantal tips en wat meer informatie!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is het kledingvoorschrift Business Casual?

  De dresscode Business Casual houdt in dat je een outfit draagt die een mix is van professionele kleding en casual kleding. Het zit tussen Business Professional en Smart Casual in. Je draagt als man geen volledig pak met een stropdas, maar je combineert professionele kledingelementen met casual elementen. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van een overhemd of een nette broek met een blazer of een poloshirt. Business Casual is de stijl die veel mensen dagelijks naar kantoor dragen in bepaalde beroepen, bijvoorbeeld in de autoverkoop of bij verzekeringsmaatschappijen. Binnen deze dresscode kun je net wat meer persoonlijkheid laten zien dan bij de chiquere voorschriften. Voor vrouwen betekent het bijvoorbeeld dat je niet per se in een mantelpak hoeft te verschijnen, maar wel een nette rok of broek met bijvoorbeeld een blouse.

  Business Casual voor heren

  Wanneer je als man Business Casual outfits samen gaat stellen, kun je in ieder geval de stropdas achterwege laten. Kies eerder voor een pak zonder stropdas, maar wel met een overhemd waarvan je het bovenste knoopje losdoet. Je kunt ook gaan voor een broek met een overhemd en hier dan bijvoorbeeld een colbert overheen doen, maar kies in dat geval niet voor een jasje dat bij een pak hoort. Zo’n jasje staat los van een pak vaak niet zo mooi met een normale broek. Kies in plaats daarvan dus gewoon voor een losse colbert of een blazer. Wil je toch graag een stropdas om doen? Kies dan voor een stropdas met een leuke kleur of print. Als je een overhemd wil dragen, hoeft dit zeker geen wit of lichtblauw overhemd te zijn. Dit is namelijk al best wel formeel. Je kunt beter voor een wat meer opvallende kleur kiezen, of een overhemd met stippen of strepen. Bij deze dresscode kun je ook gaan voor een meer Casual overhemd met een button down kraag. De schoenen hoeven bij Business Casual niet heel zakelijk te zijn. Je kunt het beste gaan voor leren of suède veterschoenen, gespschoenen, brogues of loafers. Op het gebied van accessoires kun je wat meer experimenteren dan bij formelere dresscodes. Denk bijvoorbeeld aan een bruine leren riem die matcht met je schoenen, of bretels.

  De outfit voor dames

  In vergelijking met de Business Professional dresscode geeft Business Casual je meer vrijheid in je kledingkeuze. Veel moderne, kleine bedrijven hanteren dit kledingvoorschrift op kantoor. Het gaat in feite om kleding die je in je vrije tijd zou dragen, maar dan een beetje netter. Met behulp van een paar simpele vuistregels kun je zorgen dat je binnen de vagen grenzen van dit voorschrift blijft. Spijkerbroeken of spijkerstof passen niet in de Business Casual dresscode voor vrouwen. Dames dragen vaak een nette pantalon of een rok tot de knie. Dit kun je combineren met een blouse of een net shirt. Let er ook op dat een blouse of overhemd hoog genoeg sluit om te voorkomen dat je decolleté te zien is. Een zakelijke jurk van nette, effen stof kan ook, zolang deze tot de knie komt. Om de outfit helemaal af te maken kun je dit nog combineren met een colbert of een jasje. Je mag ook een zwarte broek in spijkerstof dragen met een leuke blouse of tuniek erop. Op het gebied van schoenen kun je het beste gaan voor schoenen met een hak. Als je liever niet op hakken loopt, kun je ook kiezen voor ballerina’s. Zorg er in ieder geval voor dat je schoenen gepoetst zijn en dat ze een onopvallende, egale kleur hebben.

  Een basic Business Casual wardrobe

  Het is natuurlijk altijd handig om voor een dresscode een aantal basis kledingstukken in je kast te hebben hangen. Als je dit wil gaan doen voor de Business Casual stijl, zijn veelvoorkomende kledingstukken bijvoorbeeld bloezen, jasjes, pantalons, overhemden en nette shirts. Voor dames kunnen hier ook zakelijke jurken met een egale kleur en rokken tot op de knie bij. Blijf in ieder geval altijd bij een rustig kleurenpallet waarvan alle kleuren op elkaar aansluiten en samen gedragen kunnen worden. Vermijd ten alle tijden losse, wijde kleding, want dit is te casual voor deze dresscode. Zorg in ieder geval altijd dat je er netjes en verzorgd uitziet. Je kleding is gestreken en is niet beschadigd en je draagt je haar in een net kapsel. Vrouwen kunnen het beste gaan voor neutrale en bescheiden make-up. Een spijkerbroek is meestal wel toegestaan, maar dan wel in het zwart of donkerblauw. Denim kleur kan beter vermeden worden. Als vrouw zijnde let je er natuurlijk op dat je niet te onthullende kleding draagt.

  Veelgestelde vragen

  Wat is Business Casual?

  Business Casual is een dresscode die tussen Business Professional en Smart Casual inzit. Het is eigenlijk de kleding die je in je vrije tijd draagt, maar dan wat netter.

  Wat draag je bij deze dresscode?

  Bij de dresscode Business Casual combineer je zakelijke en formele kleding met Casual elementen. Denk aan overhemden, pantalons, losse colbertjes en leren of suède schoenen voor heren en rokken tot op de knie, nette bloezen of tunieken en schoenen met een hak voor vrouwen.

  Wat mag absoluut niet bij Business Casual?

  Vermijd ten alle tijden losse of wijde kleding als jij je aan de Business Casual dresscode moet houden. Ook een mantelpakje bij vrouwen of een pak bij heren passen niet bij dit voorschrift. Een stropdas mag, maar dan het liefst in een opvallende kleur of met een leuke print.

  Advertentie