De opkomst van virtuele simkaarten en de toekomst van sim only

Laatst bijgewerkt: 29 april 2023

De wereld van mobiele telefonie maakt al jaren enorme ontwikkelingen door, met als gevolg dat gebruikers om de oren geslagen worden met steeds maar weer nieuwe. Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie is de opkomst van virtuele simkaarten. We bespreken wat virtuele simkaarten zijn, wat de voordelen ervan zijn en wat ze betekenen voor de toekomst van sim only abonnementen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  eSIM

  Virtuele simkaarten worden ook wel eSIMs genoemd en zijn ontwikkeling van de laatste jaren op het gebied van mobiele telefonie. In plaats van een fysieke simkaart in de telefoon te plaatsen, wordt een virtuele simkaart via de software van de telefoon geactiveerd. Dit betekent dat gebruikers niet langer een fysieke simkaart hoeven te kopen of te verwisselen wanneer ze van provider veranderen of een extra simkaart willen toevoegen om hun telefoon als dual-sim te gebruiken. 

  Geen nieuwe kaart nodig

  Dat laatste is een van de belangrijkste voordelen van virtuele simkaarten: de flexibiliteit die ze bieden. Met een virtuele simkaart kunnen gebruikers eenvoudig van provider wisselen wanneer ze dat willen, zonder dat ze een nieuwe simkaart hoeven te kopen of te wachten op de levering ervan. In plaats daarvan kunnen ze simpelweg de instellingen van hun telefoon te wijzigen. Dit maakt het voor gebruikers veel eenvoudiger om over te stappen, iets wat met fysieke simkaarten toch altijd weer een gedoe is. Voor de toekomst van sim only abonnementen zou je kunnen concluderen dat hierdoor de concurrentie tussen providers toeneemt en de prijzen voor consumenten lager kunnen gaan worden.

  Duurzamere simkaart

  Een ander voordeel van virtuele simkaarten – een voordeel dat goed aansluit bij een actueel thema in deze tijd – is dat ze een stuk duurzamer zijn dan traditionele simkaarten. Ten eerste hoeft er geen stuk plastic geproduceerd te worden en een ander stuk plastic weer weggegooid te worden. Daarnaast is het natuurlijk zo dat fysieke simkaarten gemakkelijk verloren kunnen gaan, beschadigd kunnen raken of zelfs gestolen kunnen worden. Virtuele simkaarten zijn echter gekoppeld aan de software van de telefoon, waardoor ze niet kunnen worden verloren of gestolen. Dit zorgt ervoor dat je je als gebruiker minder zorgen hoeft te maken over de veiligheid van je simkaart.

  Voordelen voor providers

  Naast de voordelen voor gebruikers, bieden virtuele simkaarten natuurlijk ook voordelen voor providers. Providers kunnen eSIMs eenvoudig activeren en configureren zonder dat er een fysieke simkaart geproduceerd en opgestuurd hoeft te worden, wat minder werk en kosten oplevert. Dit maakt het voor providers ook veel eenvoudiger en goedkoper om nieuwe sim only abonnementen aan te bieden en klanten te helpen bij het overstappen van provider.

  Wat betreft de toekomst van de simkaart en sim only abonnementen valt het niet te ontkennen dat de eSIM de toekomst van sim only is. Virtuele simkaarten bieden gebruikers en providers meer flexibiliteit en efficiëntie dan fysieke simkaarten en dat ze de fysieke simkaart geheel gaan vervangen lijkt daarom bijna onvermijdelijk. Dat is niets slecht, want het betekent voor gebruikers dat het in het algemeen veel gemakkelijker wordt om van provider te wisselen en dat providers gemakkelijker en goedkoper nieuwe abonnementen kunnen gaan aanbieden.

  Advertentie